EtusivuSalon kaupungintalon eteen kaupungin oman taiteilijan veistos yksityislahjoituksena

Salon kaupungintalon eteen kaupungin oman taiteilijan veistos yksityislahjoituksena

Salon kaupunki saa kaivatun taideteoksen vuonna 2011 valmistuneen kaupungintalonsa eteen.

Saifulinin teos Onni

Salolainen yksityishenkilö Jukka Helkama on lahjoittanut 6.4.2017 allekirjoitetulla lahjakirjalla Salon kaupungille kiskolaisen kuvanveistäjä Rafael Saifulinin pronssiveistoksen ´Onni´ (2006, valos 1/1). Veistoksen aiheena on kaksi istuvaa hahmoa, pariskunta, joka mietteliäästi katsoo tulevaisuuteen, pariskunnan väliin taiteilija on sijoittanut omenan. Veistoksen arvo jalustakivineen on 50 000 euroa. Nyt lahjoitettu Onni-veistos on valettu Saksassa lähellä Lyypekkiä, jonka jälkeen se oli esillä ensin Itävallan Gmundenissa vuoden, tämän jälkeen Saksassa Walsrodessa ja viimeksi Helsingissä Etelä-Rannassa Pyhän Birgitan puistossa.

Lahjoituksen syy on lahjoittajan halu muistaa Salon kaupunkia julkisella veistoksella Suomen satavuotisjuhlavuonna. Paitsi että veistoslahjoitus on kiitos hänen kotiseudulleen Salolle, se on myös osoitus maahanmuuton ja kotouttamisen merkityksestä.

Salon kaupunki vastaa veistoksen perustamistöistä. Veistos sijoitetaan pääoven läheisyyteen. Paljastustilaisuus pidetään 21. kesäkuuta 2017 klo 13.00, Salon kaupungintalon edusta, Tehdaskatu 2. Veistoksen paljastaa Salon uusi kaupunginjohtaja Lauri Inna.

Kuvanveistäjä Rafael Saifulin (s. 1952 Samaran tasavalta, entinen Neuvostoliitto) valmistui Pietarin taideteollisesta akatemiasta (Academy of Industrial Art) vuonna 1979. Saifulin on asunut ja työskennellyt kolmatta vuosikymmentä Salon Kiskossa ja on Suomen kuvanveistäjäliiton jäsen. Saifulinin taiteellisessa ilmaisussa ornamentiikka yhdistyy pelkistyneeseen modernismiin.

Helkama-yritys lahjoitti Saifulinin pronssiveistoksen ´Tuuli mereltä´ Hangon kaupungille yrityksen satavuotisjuhlavuonna 2005, jolloin Helkama ennen eläkkeelle siirtymistään toimi yrityksen johtajana. Tunnetuin Saifulinin julkisista veistoksista lienee Turun Yliopistonkadulle sijoitettu ja 2007 paljastettu ´Onnenhevonen´, veistos on Nostinkone Oy:n omistuksessa. Salon kaupunki sai kokoelmiinsa kuntaliitoksen yhteydessä Kiskon kunnan hankkiman Saifulinin veistoksen ´Lintu´ (2005, rauta ja ruostumaton teräs), joka sijaitsee Kiskopuistossa.

Lisätietoja:

Laura Luostarinen, taidemuseonjohtaja, puh. 044 778 4901,
Teija Järvelä, viestintäpäällikkö, puh. 044 778 2151

Julkaistu: 10.6.2017 12:34

Takaisin

Ajankohtaista