Rakennemuutoksen taustaa

Salon seutukunta on ollut äkillisen rakennemuutoksen alue syyskuusta 2009 alkaen. Salon seutukunta sai 2013 valtioneuvostolta jatkoaikaa äkillisen rakennemuutoksen alueena vuoden 2015 loppuun saakka. Salon kaupunki on panostanut merkittävästi äkillisen rakennemuutoksen vaikutusten lieventämiseen. Toimintaa on ohjattu omalla koordinaatiohankkeella, johon on kytketty laajasti erilaisia tukitoimenpiteitä.

Salon seudulla rakennemuutos on pitkälle alueella toimivan elektroniikkateollisuuden päähankkijan toimintamallin ja globaaliin alan muutokseen liittyvää. Käytännössä se on ilmennyt perinteisen alihankkija-asemassa toimineen yritysverkoston romahtamisena. Prosessi oli nopea: parissa vuodessa yritysryhmästä hävisi noin 2 000 työpaikkaa. Salon seutukunnassa työllisyystilanne on parantunut hitaasti. Työttömyysaste on Salon seutukunnassa koko maan ja Varsinais-Suomen keskiarvoa enemmän. Rakennemuutos on kohdentunut useaan eri toimialan yritykseen (mm. piirilevyjen, muoviosien, painotuotteiden valmistus ja henkilöstövuokraus). Tapahtunutta rakennemuutosta voimistavat nykyiset merkittävät suhdanneluontoiset muutokset. Toteutetuista toimenpiteistä huolimatta

Äkillisen rakennemuutoksen kautta seutukuntaan ohjatuilla määrärahoilla ja toiminnoilla on ollut merkittävä rooli rakennemuutoksen vaikutusten lieventämisessä. Salon seudun yritykset ovat viimeisen kahden vuoden aikana investoineet merkittävästi uusiin koneisiin ja laitteisiin sekä toiminnan kehittämiseen.

Äkillisen rakennemuutoksen projektisuunnitelma on hyväksytty rakennemuutoksen työryhmissä. Suunnelma tulee päivittymään tarpeen mukaan toimenpiteiden edistyessä. Suunnitelman voi lukea tästä (pdf)

Äkillisen rakennemuutoksen alueet.

Yhteystiedot

Yrityssalo Oy
Örninkatu 15
24100 Salo

Tommi Virtanen
koordinaattori
044 547 7711

Jouko Urmas
yritysasiamies
044 778 2115