Ruokailu kouluissa

Kouluruokailun tavoitteena on tukea ja edistää lasten ja nuorten hyvinvointia ja terveyttä. Monipuolinen ateria ylläpitää vireystasoa koulupäivän aikana ja ohjaa terveyttää edistäviin ruokatottumuksiin.

Kouluruokailu ja ruokalistan kehittäminen

Koulu- ja päiväkotiruokailua ohjaa moniammatillinen ohjausryhmä, johon kuuluvat opetustoimen, varhaiskasvatuksen, ravitsemispalveluiden ja terveydenhuollon edustajat, vetäjänä ravitsemisterapeutti FT Soile Ruottinen. Työryhmän tavoite on toimia näiden toimialojen ja yhteisten asiakkaiden yhteistyö-, kehittämis- ja ajankohtaiselimenä. Se myös määrittelee opetustoimelle, varhaiskasvatukselle ja ravitsemispalveluille ruokalistojen uusimmat ravitsemistieteelliset todentumat ja velvoitteet. Salon ravitsemispalvelut on sitoutunut edistämään toiminnassaan kestävää kehitystä sekä käyttämään luomutuotteita säännöllisesti, Salo on luomuportaalla yksi.

Koululounas on suunniteltu monipuoliseksi, vaihtelevaksi ja ravitsemuksellisesti täysipainoiseksi kokonaisuudeksi. Koulujen ruokalista on kahdeksan viikon kiertävä lista, jossa huomioidaan juhlapyhät ja erilaisia teemoja mahdollisuuksien mukaan. Lounaalla tarjotaan lämmin pääruoka lisäkkeineen, ruokajuomaa, pehmeää leipää, näkkileipää, luomuvarrasleipää ja ravintorasvaa. On tärkeää syödä aterian kaikki osat, jotta kolmasosa päivän energiansaannista tulisi turvattua.

Erityisruokavaliot, joihin on lääketieteelliset tai eettiset syyt, huomioidaan kouluruokailussa. Oppilaiden tulee toimittaa tiedot erityisruokavaliosta koulun terveydenhoitajalle. Erityisruokavaliota noudattavien on ilmoitettava poissaoloistaan koulun keittiöön.

Kasvisruokailijoille tarjotaan lakto-ovovegetaarista ruokaa, joka sisältää kasvikunnan tuotteiden lisäksi kanan

munaa ja maitovalmisteita. Yläkouluissa ja lukioissa kasvisruoka on päivittäin vapaasti tarjolla, alakouluissa kasvisruokavaliota noudattavat oppilaat toimittavat tiedon koulun terveydenhoitajalle.

Koulujen ruokalistat

Koulujen ruokalista syksy 2015

Koulujen ruokalista syksy 2015 (android-liittymille)

Kasvisruokalista syksy 2015

Koulujen ruokalistojen ravintoarvot

Alakoulu, energiasuositus

Yläkoulu, energiasuositus

Kasvisruokalista, energiasuositus

Iltapäiväkerhojen välipalalistat

Iltapäiväkerhojen välipalalista syksy 2015

Kimaran iltapäiväkerhojen välipalalista syksy 2015´

Linkkejä:

Koululaisten ravitsemissuositukset

Suomalaiset ravitsemussuositukset

Yhteystiedot

Salon keskuskeittiö

Sähköpostit


Ravitsemispalveluesimies
Rakel Brück
(02) 778 5910

Vastaava kokki Taina Toivonen
(02) 778 5913

Dieettikokki Merja Laaksonen
(02) 778 5914

Koulujen keittiöiden yhteystiedot