Vuoden 2009 Viikon levyt

Viikon 51 levy

Luciano Pavarotti: O holy night

Yksi kaikkien aikojen loistavimpia joululevyjä yhdeltä kaikkien aikojen tenorilta! Levy julkaistiin alun perin vuonna 1976, aikana jolloin Pavarotti oli parhaimmillaan. Nyt uudelleen remasteroidussa deluxe-versiossa on kolme aiemmin julkaisematonta kappaletta.

pavarotti.jpg

Viikon 50 levy

Polyteknikkojen kuoro: Joulupukki

Hilpeätä joulumusiikkia, jota voi kuunnella hymyssä suin. Levy ilmestyi ensimmäisen kerran v. 1971, on siis jo klasssikkoainesta.

joulupukki.jpg

Viikon 49 levy

Händel: Arias and duets - Piau, Mingardo, Concerto Italiano

Sopraano Sandrine Piau ja kontra-altto Sara Mingardo esittävät levyllä Händelin vähemmän tunnettuja aarioita ja duettoja Rinaldo Allessandrinin johtaman Concerto Italianon säestäminä. Händel luo vahvoja tunnelmia suhteellisen yksinkertaisilla keinoilla ja laulajatteret loistavat, samoin orkesteri. Kokonaisuus on kerrassaan luonnollinen, uskottava ja aito.

Kuuntele näytteitä levyltä

händelduets4909.jpg

Viikon 48 levy

David Bowie: The rise and fall of Ziggy Stardust and the spiders from Mars

Ziggy Stardust on Bowien luoma hahmo, jona hän esiintyi vuoden verran. Vuonna 1972 julkaistu konseptialbumi on nimetty mm. kuuluisassa Melody Maker -lehdessä koko 1970-luvun keskeiseksi albumiksi. Kyseessä on siis klassikkolevy, jota kuunnellessa ei voi muuta kuin tulla hyvälle tuulelle. Jokainen levyn kappale on yksilö, jokaisesta löytyy mielenkiintoisia koukkuja. Ziggy on nerokkaan, loistavaäänisen muusikon paras levy. Albumin vinyyliversion takakannen alareunassa lukee "To be played at maximum volume" eli "soitettavaksi täysillä".

Kuuntele näytteitä levyltä

ziggy4809.jpg

Viikon 47 levy

Youn Sun Nah: Voyage

Klassiseen musiikkiin nojaavaa rauhallinen jazzlevy turvaa vahvasti korealaisen Nahin ääneen.Sävykäästä äänestä löytyy niin eteeristä herkkyyttä kuin tarvittaessa myös puhtia ja voimaa. Nahiaonkin tituleerattu jazzin Björkiksi. Nah osaa myös säveltää ja yhdistää musiikissaan korealaisia,pohjoismaisia ja vaikkapa brasilialaisia vaikutteita.

Kuuntele näyte levyltä

nah47.jpg

Viikon 46 levy

Taraf De Haïdouks: Honourable brigands, magic horses and evil eye

Henkeäsalpaavan elinvoimaista ja rouheaa romanialaista romanien musiikkia. Valitsin tämän levyn ensimmäisen synnytykseni "taustamusiikiksi"! Kronos Quartetin David Harrington on tiivistänyt osuvasti mieltymyksensä yhtyeeseen näin: "One of my very favorite groups. Their passionate, earthly sound is filled with ecstasy and sadness. They take their listeners to the essence of music: that place where the bow meets the string and a world of action follows. As a member of Kronos I admire the wealth of feelings they create. As a violonist I love this wild place they inhabit."

Kuuntele näyte levyltä

tarafdehaidouks4609.jpg

Viikon 45 levy

Sami Kukka: Menen veteen

Menen veteen on Sami Kukan neljäs kokopitkä levy. Musiikki on äärimmäisen hiljaista ja haurasta, sanalla sanoen kaunista. Soitto kulkee omalla painollaan, eikä mihinkään ole kiire. Kukka kykenee käyttämään hienovaraisia sävyjä ja välittämään suuria tunteita folkillaan. Monelle tulee Kukasta mieleen brittiläinen edesmennyt Nick Drake. Levyn on tuottanut islantilaisesta Múm- yhtyeestä tuttu Samuli Kosminen, joka vastaa myös useamman kappaleen lyömäsoitinosuuksista ja äänimaailmoista. Muita vierailijoita ovat mm. viulisti Pekka Kuusisto ja jouhikkoa soittava Pekko Käppi.

Kuuntele näytteitä levyltä

kukka4509.jpg

Viikon 44 levy

Bach: 6 solo sonatas & partitas - Viktoria Mullova

Levylle on mahdutettu kuuden viulusonaatin lisäksi yksi triosonaatti ja G-duurisonaatti BWV1021, joita kumpaakin säestää laajempi continuo-ryhmä. Solistisuuden sijaan levyllä vallitsee erittäin kamarimusiikillinen tasavertaisuus. Mullovan soitto on ehdottoman tarkkaa ja tyylikästä, ja tietty nöyrä kuuliaisuus upealle musiikille kuultaa läpi joka nuotista. Paksun romaanin kyytipojaksi levy on samasta syystä varmasti mitä parhain valinta. (Mikko A. Himanka)

Kuuntele näytteitä levyltä

mullova4409.jpg

Viikon 42 levy

Keane:Hopes and fears

Keanen loistava esikoisalbumi vuodelta 2004. Yltiömelodista brittirokkia, jonka täyteläisestä soundista ei jää kaipaamaan edes puuttuvaa kitaristia.

Kuuntele näytteitä levyltä

keane4309.jpg

Viikon 41 levy

Risto Räppääjä ja Pakastaja-Elvi

Levyn musiikki on alunperin tehty Helsingin kaupunginteatterissa kantaesitettyyn musikaalin, mutta kappaleet toimivat mainiosti vaikkei näytelmää olisikaan nähnyt. Musiikin on säveltänyt Iiro Rantala ja hauskoista sanoituksista vastaavat saman nimisen kirjankin julkaisseet Nopolan sisarukset Sinikka ja Tiina. Svengaava musiikki sekoittelee iloisesti eri tyylejä ja vähän tyyleistä piittaamatontakin musiikkia: jazzia, räppiä, rockia, iskelmää, marssia, klassiseen nojaavia sooloja ja Karibialle viettäviä rytmikuljetuksia. Tästä pitävät lapset ja aikuiset.

ristorappaaja.jpg

Viikon 40 levy

Medeski Martin & Wood: Uninvisible

Groovaava jazzpläjäys, jolle voi yrittää keksiä määritelmiä, mutta kokonaiskuvan saa selville vain itse kuuntelemalla. Trion tekemiset rikkovat rajoja hyvällä maulla ja erinomaisella soundilla.

Kuuntele näytteitä yhtyeen musiikista

medeskimartinwood4009.jpg

Viikon 39 levy

Brelo: Uusikuu

Kanteleyhtye Brelossa seitsemän soittajaa Itä-Uudenmaan Laukkosken kylältä soittaa ennakkoluulottomasti erilaisia kantelemalleja ja laulaa. Uudella yhtyeen kolmannella albumilla Uusikuu on yhtyeen jäsenten sävellysten lisäksi muutamia vanhoja trad-melodioita. Rauhallista, kaunista ja samalla voimakasta musiikkia. Kanteleen ystäville mahan täydeltä mannaa.

Kuuntele näytteitä yhtyeen musiikista

brelo3909.jpg

Viikon 38 levy

Yö: Loisto

Kaikki musiikki mitä Yö tekee on sen verran kovaa kamaa, että se ansaitsee Viikon levy -maininnan! Loisto on Yön jo 25. albumi ja siltä löytyy yhtyeelle ominaista herkän mietteliäistä ja synkän pateettista iskelmärockia.

Kuuntele näytteitä levyltä

yö3809.jpg

Viikon 37 levy

Bellini: I Capuleti e i Montecchi

Tämän viikon levy on Vincenzo Bellinin oopperasta I Capuleti e i Montecchi tänä vuonna julkaistu levytys, jolla taituroivat huippusopraanot Elina Garanca ja Anna Netrebko. Kysymyksessä on Wienissä keväällä 2008 taltioitu konserttiesitys.

Kuuntele ja katsele näytteet taltioinnista

Lisätietoja säveltäjästä tästä linkistä

bellini3709.jpg

Viikon 36 levy

Paramore: RIOT!

Virkistävän erottuvaa punkpoppia, joka on radiosoittonsa ansainnut. Yhteissoitto toimii ja kokonaisuus on energinen ja helppo kuunnella.

Kuuntele näytteitä levyltä

paramore3609.jpg

Viikon 35 levy

Staff Benda Bilili: Très très fort

Kongolaisten polion halvaannuttamien muusikoiden ja orpojen orkesteri on esimerkki afrikkalaisesta katumusiikista parhaimmillaan. Musiikki on sekoitus afro-rumbaa, latinalaisia rytmejä ja lauluäänten harmoniaa. Tyyliltään hyvinkin vaihtelevista kappaleista muodostuu yhtenäinen kokonaisuus. Katu-uskottavaa musiikkia!

Kuuntele näytteitä levyltä

staffbb3509.jpg

Viikon 34 levy

Audioslave: Audioslave

Rage Against the Machinen henkiseksi seuraajaksi muodostuneen Audioslaven samanniminen esikoisalbumi on rehellistä 2000-luvun hard rockia parhaimmillaan. Yhdysvalloissa triplaplatinaa myynyt levy tuotti useamman hittisinglen, mutta on silti myös toimiva kokonaisuus albumina. Tiukka soitanta yhdistettynä riittävän yksinkertaiseen mutta silti omaperäiseen materiaaliin luo rokkia joka toimii ja kuulostaa tuoreelta edelleen bändin hajoamisesta huolimatta.

Kuuntele näytteitä levyltä

audioslave3409.jpg

Viikon 33 levy

Prince: N.E.W.S.

NEWS on Princen laajaan tuotantoon nähden erikoinen poikkeus, sillä se on puhdasta jazzia. Eikä vain mitä tahansa jazzia, vaan albumi on improvisoinnin ja soittotaidon mestarinäyte.

Levy koostuu neljästä tasan 14 minuuttia kestävästä kappaleesta. Levyn nimi tulee neljästä pääilmansuunnasta, north, east, west, south. Nimellä ei kuitenkaan ole mitään oleellista yhteyttä kappaleiden sisältöön.

Levy on NPG Music Groupin tuottama, joten omaperäisyydestä taikka äänenlaadusta ei ole tingitty. Kuuntele ja ihastu!

prince3309.jpg

Viikon 32 levy

Patricia Kaas: Dans Ma Chair

Tässä on kerta kaikkiaan erinomainen levy kaikille ranskankielisen laulumusiikin ystäville. Kaasin kyky laulajana on mittaamaton: tunnelma ja ilmapiiri on hyvin hieno koko levyn ajan. Rauhalliset kappaleet on rakennettu toimiviksi, mutta siitä huolimatta myös hieman rempseämmät kappaleet toimivat hyvin eikä mitään jää puuttumaan. Voisihan levy tietysti olla pidempi, mutta onneksi Kaasilla on muitakin levyjä.

Kuuntele näytteitä levyltä

kaas3209.jpg

Viikon 27 levy

Vuk: The Plains

"Kuvittele tulisempi, pelkistetympi Björk, PJ Harvey tai Nico, joka on tappanut joka ikisen kaupallisen impulssin musiikistaan, niin saat vain pientä vihiä tämän naisen syvistä, tunteellisista taistoista kuolema-gospelin syövereissä, esoteerisista urkuharmonisielunmessuista, perkussiivisista mantroista ja pidättelemättömästä nuoruuden riemusta."
-Dusted Magazine

Suomalaisamerikkalainen Emily Cheeker alias Vuk on loihtinut äärikiehtovan albumin. Vukin kaikki kappaleet ovat Cheekerin säveltämiä, sanoittamia ja sovittamia. Hän soittaa levyllä kymmentä eri soitinta, muun muassa thereminia, kanteletta, ksylofonia ja munniharppua.

- Yllätyksellisyys ja koskettavuus kulkevat käsi kädessä, Cheeker toteaa. Vaikuttava levy.

Kuuntele Vukin musiikkia

vuk2709.jpg

Viikon 26 levy

Santana: Supernatural


Carlos Santana lukeutuu nykymusiikin suuriin nimiin. Kertoohan siitä miehen pitkä meriittilista muusikkona sekä hänen nimeään kantavien avustusjärjestöjen perustaminen.

Mutta se musiikki - Santanan kyky soittaa kitaraa on ihailtavaa. Varsinkin soolot ovat sellaisia, joita harva pystyy soittamaan virheettömästi. Toki muunkin bändin työskentely on huippuluokkaa, varsinkin basistin. Kun tähän lisätään vielä kuolemattomat hitit, kuten Put Your Lights On tai Maria Maria, niin levy ei oikein voi täydellisemmäksi tulla.

Pakkovalinta kaikille kitara- ja latinomusiikin ystäville!

Kuuntele Santanan musiikkia

santana2709.jpg

Viikon 25 levy

Steely Dan: Two Against Nature


Steely Dan on yhdysvaltalainen rock-yhtye. Yhtyeen musiikissa on kuultavissa vaikutteita mm. jazzista, rockista, bluesista ja funkista. Keitos on siis mielenkiintoinen, mutta hyvin toimiva. Levy on lisäksi hyvin tuotettu ja sitä käytetään toisinaan referenssinä vertailtaessa eri äänentoistolaitteita.

Steely Danin levyjä on myyty maailmanlaajuisesti yli 30 miljoonaa kappaletta.

Kuuntele näytteitä levyltä

steelydan2509.jpg

Viikon 24 levy

Hans Zimmer: Gladiator : Music from the Motion Picture


Zimmer on säveltänyt musiikin kymmeniin elokuviin. Säveltäjä on myös voittanut monia palkintoja sävellyksistään.

Gladiator-elokuva kertoo petetystä Rooman armeijan kenraalista, joka lavastetaan syylliseksi murhaan, ja joka joutuu lopulta gladiaattoriksi Colosseumille. Elokuva ei voisi toimia ilman Zimmerin musiikkia, sillä kaikki tapahtumat kerrotaan äänellisesti ts. pelkän kuvallisen kerronnan lisäksi äänet ja musiikki antavat oman merkittävän osansa elokuvan tunnelmaan.

Zimmer on tunnettu siitä, että hän kykenee yhdistelemään nykyajan elektronisia soittimia perinteisiin orkesterisoittimiin. Tämä tulee hienosti ilmi myös tällä levyllä, lähes joka kappaleessa. Erittäin hyvä tunnelma viritetään huippuunsa, olipa se sitten taistelukohtaus tai elokuvan suvantokohta. Levyyn kannattaa tutustua, vaikka ei olisi kovin innostunut soundtrack-tyylisestä musiikista, sillä tämä soundtrack on helmi.

Teoksen osan "Gladiator: Main theme" voi kuunnella mm. Naxos-verkkomusiikkipalvelussa. Sisäänkirjautumiseen tarvitaan vain Salomo-kirjastokortin numero.

zimmer2409.jpg

Viikon 23 levy

Herra Ylppö & Ihmiset: Sata vuotta


Herra Ylppö on suomalainen kokenut rock-muusikko. Alun perin Ylppö teki seitsemän albumia Maj Karma -nimisen yhtyeen kanssa. Sata vuotta on kuitenkin Ylpön oma sooloalbumi.

Yleisesti ottaen Sata vuotta on kuin kuuntelisi Maj Karmaa: kappaleiden rakenne, kitarariffien käyttö sekä tunnelma ovat hyvin samankaltaisia. Mutta mikä parasta, konsepti toimii aivan loistavasti, sillä Ylpön ideat sanoittajana/laulajana eivät selvästikään ole loppuneet. Reipasta rockia kaikille hyvän meiningin ja suomalaisen, paikoin melankolisen, rocklyriikan ystäville.

Kuuntele Herra Ylppö & Ihmiset -yhtyeen musiikkia

ylppö2309.jpg

Viikon 22 levy

Béla Fleck & The Flecktones: Flight of the Cosmic Hippo

Amerikkalainen Béla Fleck on varmasti maailman taitavin banjovirtuoosi, sillä puolen vuosisadan aikana hiottu soittotaito on käsittämättömän hyvä. Flecktones toimii tavallisesti Bélan bändinä, kuten tälläkin levyllä.

Albumin tyyli on jotakin jazzin ja folkin väliltä, ja onpa mukana joitakin bluegrass-elementtejäkin. Levy on kokonaan instrumentaalinen ja ehkä se juuri siksi toimii niin hyvin. Kursailemattomia banjo- ja bassosooloja on ilo kuunnella samalla hämmästellessä sitä, mitä näistä soittimista saakaan irti. Levy on alunperin julkaistu melkein 20 vuotta sitten - siitä huolimatta sen vetovoima ei ole heikentynyt tippaakaan.

Kuuntele "Béla Fleck & The Flecktones"-yhtyeen musiikkia

fleck2209.jpg

Viikon 21 levy

Manu Katché: Neighbourhood

Nykyjazzin huippurumpaleihin kuuluva ranskalainen Manu Katché on taidossaan vertaansa vailla. Vielä kun yhtyeen kokoonpanoon lisätään virtuoosimainen saksofonisti Jan Garbarek sekä mm. trumpetisti Thomasz Stanko, niin lopputulos on nautittava.

Tunnin mittainen Neighbourhood on albumina yllätyksellinen, mutta samalla tuttu. Yksinkertaisesti jokaisen jazzin ystävän on syytä tutustua Manu Katchéen, jos ei vielä ole törmännyt.

Kuuntele Katchén musiikkia

katche2109.jpg

Viikon 20 levy

Jón Leifs: Saga Symphony

Islantilainen klassinen musiikki on hienoa kuunneltavaa. Tämän osoittaa Leifsin Saagasinfonia. Islannin sinfoniaorkesteria levyllä johtaa rautaisella taidollaan Osmo Vänskä.

Leifsin sävellykset ovat tyyliltään melko moderneja, sillä elihän säveltäjä 1900-luvun puolella. Keskeisiä aiheita Leifsin sinfonioille ovat muinainen pohjoismainen mytologia sekä pohjolan luonto. Saga Symphony -albumilla Leifsin ominaispiirteisiin kuuluva lyömäsoitinten monipuolinen käyttö sekä äärimmäisen nopeat tempon vaihtelut tulevat hyvin esiin. Levy on kaiken lisäksi taattua ruotsalaisen BIS-levy-yhtiön laatua, joten lopputulos on vain itse kuultava ja annettava Saagan lumota.

Teoksen voi kuunnella mm. Naxos-verkkomusiikkipalvelussa (Leifs Symphony no. 1). Sisäänkirjautumiseen tarvitaan vain Salomo-kirjastokortin numero.

leifs2009.jpg

Viikon 19 levy

Ohm: Circus of sound

1980-luvulla Megadethin myötä tutuksi tulleen kitaristi Chris Polandin johtama fuusiorockprojekti tarjoilee uusimman julkaisunsa myötä raikkaan omaperäistä materiaalia instrumentaaliprogen ystäville.

Kuuntele Ohmin musiikkia

OHM1909.jpg

Viikon 18 levy

Jan Garbarek: In Praise of Dreams

Jan Garbarek kuuluu pitkänlinjan norjalaisiin muusikoihin. Hänen instrumenttinsa on saksofoni, jota hän käsittelee hyvin taitavasti. In Praise of Dreams on taianomainen levy, sillä Garbarekin, sekä muun yhtyeen tapa, kertoa tarinaa on viehättävä. Levyn yleinen tunnelma on melko alakuloinen ja tyyni, mutta joukossa on myös muutama iloisempi kappale.

In Praise of Dreams on ollut myös Grammy-ehdokkaana vuonna 2005.

garbarek1809.jpg

Viikon 17 levy

Anna Järvinen: Man var bland molnen

Kaunista, kuulasta, erilaista, kekseliästä, Suomen lahja Ruotsille. Kuuntele itse!

annajarvinen1709.jpg

Viikon 16 levy

Manu Delgado: Made in silence

Manu Delagon levy "Made in Silence: the secret spirit of hang music" on yksi rentouttavimmista levyistä, mitä olen kuullut. Hang-rummun rauhoittava, hieman eteerinen, erikoinen äänimaailma saa kiireisen ihmisen rauhoittumaan.

Manu Delgadon tuotantoa

Kuuntele Delgadon musiikkia

delgado1609.jpg

Viikon 15 levy

Arvo Pärt: Stabat mater

Stabat Mater on katolinen hymni 1200-luvulta. Se käsittelee Marian kärsimystä Jeesuksen ristiinnaulitsemisen aikana.

Lukuisat säveltäjät ovat inspiroituneet hymnistä ja säveltäneet siihen musiikkia aina keskiajalta nykyaikaan asti. Arvo Pärtin Stabat mater on sävelletty kolmelle lauluäänelle ja kolmelle jousisoittimelle. Se on meditatiivinen, ajaton ja ylimaallisen kaunis.

Teoksen voi kuunnella mm. Naxos-verkkomusiikkipalvelussa. Sisäänkirjautumiseen tarvitaan vain Salomo-kirjastokortin numero. Kappale löytyy kirjoittamalla hakukenttään sanat Part stabat mater.

pärt1509.gif

Viikon 14 levy

Jarno Sarjanen: Pienen pojan haaveet : kootut levytykset 1977-2008, osa 1

Jarno Sarjasta (1945-2009) on kutsuttu ensimmäiseksi suomalaiseksi kantrilaulajaksi. Hän levytti pehmeällä baritoni-äänellään yli sata elämänmakuista laulua. Suurin osa näistä on Sarjasen itsensä sekä Kari Kuuvan säveltämiä ja sanoittamia. Tunnetuin Sarjasen esittämistä kappaleista on Pienen pojan haaveet. Jussi Raittinen on puolestaan nimennyt Suomikantrin parhaaksi kappaleeksi Sarjasen esittämän Nukkekodin.

Kuuntele Jarno Sarjasen suosituimpia kappaleita

Kuuntele Jarno Sarjasen haastatteluja

Sarjanen1409.jpg