Vuoden 2010 viikon levyt


Viikon 52 levy

Buddy Guy: Living proof

Blueskitaristi ja -laulaja Buddy Guy esiintyi eri yhtyeiden kanssa jo 1950-luvun alusta alkaen. 74 Years Young julistaa 74-vuotias mestari ylpeästi uusimman levynsä avausraidalla. Buddy Guyn laulussa ja kitarassa on edelleen samaa räjähtävää voimaa kuin ennenkin. Levyn kohokohtia on myös Buddy Guyn ja 85-vuotiaan B.B. Kingin lämminhenkinen gospel blues -duetto Stay Around A Little Longer.

Buddy Guy.jpg

Viikon 51 levy

Christmas Concertos

Tavarataloissa kaikuvan puuromusakin sijasta joulun tunnelmaan voi virittäytyä kuuntelemalla barokin ajan instrumentaalimusiikkia. Tämä italialaisia joulukonserttoja sisältävä valikoima on harras, juhlava ja täynnä korviahivelevän kauniita melodioita.

ChristmasConcertos.jpg

Viikon 50 levy

Bobbers: Jingle bell rock

Tässä levy joka herättää iänikuiset amerikkalaiset joulurenkutukset henkiin! Tyylilajina vastustamattoman hyväntuulinen ruotsalainen rockabilly ja rock ´n´ roll, joka näköjään joululauluissa puree hyvin myös lajityypistä vähemmän innostuvaan. Mikä meno, mikä tyyli, mikä yllätys! Suositellaan lämpimästi. Merry twistmas!

bobbers.jpg

Viikon 48 levy

Rahmaninov: Piano concertos 2 & 4

Nikolai Luganskin atleettinen ja karu tulkinta Rahmaninovin toisesta pianokonsertosta säväyttää, sillä usein konserton tulkinta menee liian sentimentaalisuuden puolelle.

luganski.jpg

Viikon 47 levy

Sibelius: Violin concerto

"Olen saanut ihania teemoja viulukonserttiin", kirjoitti Sibelius vaimolleen syyskuussa 1902. Viulukonserton lopullinen versio esitettiin keväällä 1906, ja konsertto on nykyisin 1900-luvulla sävelletyistä viulukonsertoista kaikkein eniten levytetty. Konsertto kuuluu pakollisena osana myös parhaillaan käytävään Sibelius-viulukilpailuun.

Tässä tulkinnassa haasteeseen on tarttunut viulisti Frank Peter Zimmermann. Helsingin kaupunginorkesteria johtaa John Storgårds.

Sibben Viulukonsertto.jpg

Viikon 46 levy

Tuomari Nurmio: Paratiisin puutarha

Nurmion aiemmasta tuotannosta on löydettävissä taipumus tehdä vuorotellen äänimaailmaltaan laajempia ja iskelmällisempiä levyjä, ja niiden perään karummin kolisevia kokeiluja. Janne Haaviston tuottama Paratiisin puutarha -kiekko edustaa tuotannon kirkasäänistä laajakangaslaitaa. Monipuolista puhallin-, jousi-, kosketin- ja perkussioarsenaalia hyödynnetään tyylikkäästi ns. tavallisen bändi-instrumentaation ohella. (Ville Pirinen)

nurmio.jpg

Viikon 45 levy

Minä ja Ville Ahonen

Onko tämä poppia, folkia vai rokkia? Päättäkää itse, mutta yhtä kaikki Ahonen on erinomainen lyyrikko, älykäs ja yllättävä.

ahonen.jpg

Viikon 44 levy

Titanic : music from the motion picture

Elokuvasäveltäjä James Hornerin tuotannosta kaikkein tunnetuin lienee musiikki James Cameronin ohjaamaan vuoden 1997 menestyselokuvaan Titanic, joka voitti mm. parhaan musiikin ja parhaan alkuperäislaulun Oscar-palkinnot. Vaikka soundtrack-levy julkaistiin jo toistakymmentä vuotta sitten, on se jatkuvasti kirjastosta lainassa, ja sitä on vuosien varrella lainattu jo liki 250 kertaa.

titanic.jpg

Viikon 43 levy

Listen to the banned

Kaikki tämän kokoelman laulut ovat kotimaissaan kiellettyjä mikä mistäkin syystä. Ne ovat edustaneet sorrettuja vähemmistöjä, puineet korruptiota tai astuneet jollakin muulla tavalla - tahallaan tai tahtomattaan - valtaapitävien tai miehittäjien varpaille. Afganistanilaisen Farhad Daryan tapauksessa riitti, että hän ylipäätään esitti musiikkia talibanien hallinnon aikaan. Tämä kooste kulkee maailmanmusiikin vähemmän tallatuilla poluilla. (Mikko Saarela)

Kuuntele näytteitä levyltä

listenToTheBanned.jpg

Viikon 42 levy

Paleface: Helsinki - Shangri-La

Paleface on vaihtanut riimittelyn englannista suomen kieleen, ja sanat soljuvat - jos mahdollista - vieläkin taidokkaammin. Tämän päivän poliittista laulua.

"Kun hyvinvointivaltiota Helsingissä luodaan, julkisivuduunarit ne Tallinnasta tuodaan
- hura huh, hah, hei - mistä halvimmalla saadaan,
sillä niin me tehdään Helsingistä Shangri-La"

paleface.jpg

Viikon 40 levy

Mariem Hassan: Shouka

Jos nautit raasta, voimakkaasta ja sievistelemättömästä äänenkäytöstä pidät varmasti "Saharan äänestä, Tindoufin satakielestä" Mariem Hassanista. Mariem on kotoisin Länsisaharasta, mutta viettänyt suuren osan elämästään pakolaisena Algeriassa ja asuu nykyään Espanjassa. Mariemin viettelevän aavikkobluesin laulujen aiheet kumpuavat epäoikeudenmukaisuudesta, ihmisoikeuksista ja naisten emansipaatiosta.

Kuuntele näyte levyltä

mariemhassan.jpg

Viikon 39 levy

Tsaikovski: Romances

Arvostetun venäläisbaritonin Dmitri Hvorostovskin vahvoja tulkintoja vähemmän esitetyistä Tsaikovskin yksinlauluista.

hvorostovski.jpg

Viikon 38 levy


Tord Gustavsen Ensemble: Restored, returned

Kotimaassaan ja Brittein saarilla varsin suositun norjalaisen pianistin Tord Gustavsenin ja Ensemblen uusimmalla levyllä on tuutulauluja aikuisille, hidasta ja hiljaista jazzia kuitenkin rehevästi tulkittuna. Musiikin yksinkertaisuus voi huonona hetkenä tuntua tylsältä, mutta hyvällä mielellä melodisesti loistavalta. Lauletut kappaleet Gustavsen on säveltänyt runoilija W.H. Audenin teksteihin, ja Kristin Asbjörnsen tulkitsee ne monipuolisesti.

Kuuntele näytteitä levyltä

Tord-Gustavsen-Ensemble.jpg

Viikon 37 levy

Them Bird Things: Wildlike wonder

Suomalaisamerikkalainen yhtye jatkaa uudella levyllään omaleimaista linjaansa, josta löytyy vaikutteita 70-luvun psykedeliasta ja jota on maustettu folkilla, kantrilla ja bluesilla. Joko tässä olisi vuoden rock-levy?

Kuuntele näytteitä levyltä

Them bird things.jpg

Viikon 36 levy

Quatuor Ebène: String Quartets

Ranskalaisia jousikvartettoja tyylikkäästi Quatuor Ebènen tulkitsemana. Quatuor Ebène on kunnostautunut myös jazzin ja nykymusiikin esityksillään. Debussyn ja Ravelin kvartettojen lisäksi kuullaan myös harvemmin levytetty Faurén jousikvartetto.


Kuuntele näytteitä levyltä.

Ebene-kvartetti.jpg

Viikon 34 levy

Rawhide´s: Clint Eastwood sings cowboy favorites

Clint Eastwood osaa myös laulaa! Albumilla vasta uransa alkuvaiheessa oleva Eastwood esittää country & western -klassikkoja.

eastwood.jpg

Viikon 32 levy

Jaakko Laitinen & Väärä Raha

Kun tummaveriseen mustalaismusiikkiin yhdistetään Suomi-iskelmä, menee se täydestä kuin väärä raha. Rytmiä, romantiikkaa ja rakkautta! Tämä on maailmanmusiikkia, mutta perinteitä kunnioittaen.

jaakkolaitinen.jpg

Viikon 31 levy

Caetano Veloso: Zii e zie

Vaikka Caetano Veloso oli jo 1960-luvulla Brasilian kulttuurielämää mullistaneen Tropicalismo-liikkeen keskeisiä hahmoja, on myös laulajan uusi musiikki tuoretta ja kiinnostavaa. Helsingin Juhlaviikot on yrittänyt saada Velosoa jo kymmenen vuoden ajan esiintymään Suomeen, ja tällä viikolla hän konsertoi vihdoin Helsingissä. Jos konsertti meni sivu suun, niin Caetanon uusimman levyn voi lainata kirjastosta.

caetanoveloso.jpg

Viikon 30 levy

Melingo: Maldito tango

Daniel Melingo on Buenos Airesin Tom Waits, joka esittää akustisen kvartettinsa kanssa rosoista tangoa. Melingo haluaa elvyttää argentiinalaisen tangon työväenluokkaista perinnettä, ja satiiriset tarinat kertovat mm. roskiksia tonkivista kulkureista.


Kuuntele näytteitä levyltä

Melingo.jpg

Viikon 29 levy

Huojuva lato: Lähde länteen!

Suomenkielisiä kantrilevyjä ei usein julkaista, mutta nyt Karjalasta kajahtaa.

Tähän levyyn kannattaa kaikkien juurimusiikin ystävien ehdottomasti tutustua, kehuu Antti Marttinen Soundissa.


Kuuntele näytteitä yhtyeen tuotannosta.

huojuvalato.jpg

Viikon 28 levy

Symphony X: The Divine Wings of Tragedy (1997)

Amerikkalaisen Symphony X:n kolmatta albumia voidaan pitää oman genrensä klassikkona. Levy poikkeaa tyylillisesti yhtyeen aikaisemmista levytyksistä, sillä tämän levyn myötä progressiiviset vaikutteet tulivat selkeämmin esiin. Levyn nimikkoraita on moniosainen teos, joka pitää sisällään otteita niin Bachin H-molli-messusta kuin myös brittisäveltäjä Gustav Holstin Planets -teoksesta. Levyn päättävä Candlelight Fantasia on hyvä esimerkki siitä, että progressiivinen metalliyhtye taipuu herkempäänkin ilmaisuun.

Symphony_X.jpg

Viikon 27 levy

Suvi Isotalo: Jollet rakasta

Suvi Isotalo on helsinkiläinen laulaja-lauluntekijä, jonka esikoislevy ilmestyi maaliskuussa. Levy on ainutlaatuinen kokonaisuus soulsävytteistä, ajatonta popmusiikkia - kaunista, haurasta, kunnianhimoista ja haastavaa. Levyarvosteluissa Isotaloa on verrattu kilvan koviin nimiin: Dave Lindholm, Carole King, Joni Mitchell, Tori Amos... ja uudemmista mm. Frida Hyvönen ja Jenny Wilson.

Jos et usko, niin tsekkaa vaikkapa kappaleet Oi mun tuuleni ja Naamiaiset

Suvi Isotalo.jpg

Viikon 26 levy

Joanna Newsom: Have one on me

Have one on me -triplalevy on yhdysvaltalaisen säveltäjä/laulaja/harpisti Joanna Newsomin uran toistaiseksi merkittävin teos. Folkista ja indiestä vaikutteita saanut kaksituntinen levy nousi välittömästi arvostelumenestykseksi. Newsomin musiikin peruselementtejä ovat nuoren naisen persoonallinen lauluääni sekä harpun mystinen äänimaailma.

"Jos joku hölmö on menettänyt uskonsa äänitetyn musiikin julkaisemiseen, hänen kannattaa tutustua välittömästi Have one on me -kokonaisuuteen", hehkuttaa Tero Alanko Soundi-lehden arvostelussa.


newsom.jpg

Viikon 24 levy

Mikael Nyberg: Rauhalla ei loppua

Useita Mikael Nybergin (1871-1940) lastenlauluja ja hengellisiä lauluja on laulettu sukupolvesta toiseen kouluissa, kerhoissa ja kirkoissa. Näitä lauluja ovat mm. Ken on luonut sinitaivaan, Mä olen niin pienoinen, Pikku Inkerin laulu tilhille sekä kansanlaulumainen Paimenpoika. Mikael Nybergin pojanpoika on nyt kerännyt kaikki keskeiset laulut tälle levylle.

nyberg.jpg

Viikon 23 levy

Vilma Timonen Quartet: Forward

VtQ maalailee sävykkäästi pitkää kaarta muinaismusiikin maailmasta pelimannitanssien kautta aina hämyisiin jazzklubeihin. Kvartetissa yhdistyvät kanteleen ikiaikainen sointi sekä tyylillä ja ammattitaidolla jazzia ja kansanmusiikkia fuusioiva yhtye. Yhtyeen toinen pitkäsoitto sisältää Timosen uusia sävellyksiä sekä sovitettua trad-materiaalia. Levyllä mukana on instrumentaalien ohella entistä vahvemmassa roolissa myös laulu sekä Timosen omat että kalevalamittaiseen runouteen pohjaavat tekstit. Forward palkittiin Etno Emmalla vuoden 2009 parhaana suomalaisena kansanmusiikkijulkaisuna.

Kuuntele näytteitä levyltä

VTQ.jpg

Viikon 22 levy

Naked City: Naked City

Naked City on avantgarde-säveltäjä John Zornin kokeellinen yhtye, jonka musiikissa genrejen väliset rajapinnat sulautuvat yhteen. Levyllä on versioitu vanhoja elokuvasävelmiä, kuten esimerkiksi Ennio Morriconen Sisilian Clan
sekä John Barryn James Bond theme. Komeiden sovitusten lisäksi tilaa on jätetty myös vapaalle improvisaatiolle ja yhtenä lainana soikin Ornette Colemanin Lonely Woman. Tätä levyä voi hyvällä syyllä kutsua musiikilliseksi sillisalaatiksi. Kitaratyöskentelystä vastaa Bill Frisell, joka on monipuolisuudessaan yksinkertaisesti loistava!

Kuuntele näytteitä levyltä

nakedcity.jpg

Viikon 21 levy

Björk: SelmaSongs

SelmaSongs sisältää seitsemän sävelmää Lars von Trierin ohjaamasta Dancer In The Dark -musikaalista (vuodelta 2000), jonka pääosan esittäjäksi von Trier sai suostuteltua itsensä loistavan laulaja/lauluntekijä Björkin. Albumi on nimetty Björkin roolihahmon Selman mukaan.

Björk sävelsi Selman laulamat laulut iltaisin kuvausten päätyttyä. Ne ovat yhtä pähkähulluja, hurmaavia ja villejä kuin koko elokuvan toteutus.

Kuuntele näytteitä levyltä

björk.jpg

Viikon 20 levy

Tuure Kilpeläinen ja Kaihon Karavaani: Valon pisaroita

Tuure Kilpeläisen tyyli on vaihtunut vakuuttavasti popista iskelmäksi. Tero Salonen hehkuttaa levyä Helsingin Sanomissa: "Kilpeläinen tekee iskelmänsä ilmaa pilkkaa ja ironiaa. Levy on tehty tuoreesti suomalaiskansallisen iskelmän parhaista traditioista. Tämä on kaunista, kylmiä väreitä ja kyyneliä säästämättä."

Kuuntele Valon pisaroita -kappale

kilpeläinen.jpg

Viikon 19 levy

Fritz Wunderlich: The art of Fritz Wunderlich

Fritz Wunderlich oli saksalainen tenori ja todellinen tähti tenorien joukossa. Hänen tulkinnoissaan soi ihmisääni kauneimmillaan. Hänen esittämänsä ohjelmisto ulottui liedistä oopperaan sekä oratorioista italialaiseen viihdemusiikkiin. Wunderlich kuoli tapaturmaisesti vuonna 1966 vain 35-vuotiaana.

wunderlich.jpg

Viikon 18 levy

Francesco Cavalli: La Calisto

Cavallin ooppera esitettiin ensimmäistä kertaa vuonna 1651, ja tämä venetsialaisoopperan helmi on länsimaisen oopperan esinäytös.

Monteverdin oppilaan Francesco Cavallin oopperoissa antiikin jumalia ja taruhenkilöitä ei kuvata enää ihanteellisessa valossa, vaan heistä tehdään riidanhaluisia yksilöitä paheineen. Cavalli on tässä suorastaan Offenbachin edeltäjä ja Venetsian aateliston armoton ruoskija.

René Jacobsin sovitus lisättyine soitinosuuksineen ja Concerto Vocalen railakas esiintyminen hienoine laulajineen tekevät oopperasta kiehtovan. Tekstisisältö assosioituu suoraan nykyaikaan: dialogit sisältävät kaiken olennaisen rakkaudesta sen eri muodoissa ja vaiheissa.

cavalli.jpg

Viikon 17 levy

Vuokko Hovatta: Liaani

Kauniita lauluja, jotka soljuvat kuin kevätpäivät.
Hienot sanoitukset ovat lähes kaikki Aulikki Oksasen käsialaa, siis erinomaista vappumusiikkia.

hovatta.jpg

Viikon 16 levy

Valentin Silvestrov: Symphonies 4 & 5

Sinfonia Lahti Jukka-Pekka Sarasteen johdolla on tehnyt oikean kulttuuriteon levyttämällä Valentin Silvestrovin viidennen sinfonian, sillä teoksen levytykset ovat olleet jo jonkin aikaa loppuunmyytyjä.

Säveltäjä itse kutsuu teosta länsimaisen taidemusiikin jälkikirjoitukseksi; ihmisten korviin ja mieliin on varastoitu niin paljon musiikkia 200 vuoden ajan, että ei ole mieltä säveltää uusia alkuja. Sinfonia ei kuitenkaan ole mikään menneen ajan pastissi vaan selvästi nykymusiikkia.

Seppo Heikinheimo kehotti muistelmissaan radionkuuntelijoita vetämään puhelinjohdon seinästä sekä lukitsemaan lapset ja lemmikkieläimet oven taakse, jos Silvestrovin viides sinfonia esitettäisiin suorana radioitavana konserttina. Nyt tämä ei ole enää tarpeen, kun kuunneltavana on Sinfonia Lahden erinomainen tulkinta.

Teoksen voi kuunnella myös Naxos-verkkomusiikkipalvelussa. Sisäänkirjautumiseen tarvitaan vain Salomo-kirjastokortin numero.

silvestrov.gif

Viikon 15 levy

Morrissey: Swords

Mustaan iltaan, aamuun ja päivään voisi paras melancholy olla herra Morrissey. On nii hiljast ja harmaat. Mut tyylikkääst kato!

morrissey.jpg

Viikon 13 levy

Otis Taylor: Recapturing the banjo

Amerikkalaisen Otis Taylorin (61v.) sanotaan olevan ainut nykyajan bluesmies, joka saa bluesin kuulostamaan uskottavan primitiiviseltä. Monet soittavat bluesia - Taylor sen sijaan elää siitä. Vuonna 2008 julkaisemallaan Recapturing the Banjo -levyllä Taylor haluaa nostaa esiin banjomusiikin ja muistuttaa soittimen afrikkalaisista juurista. Orjat toivat banjon 1700-luvulla muassaan Amerikkaan, ja sitä käytettiin blues-instrumenttina. Levyn parhainta antia ovat kappaleet Run so hard the sun went down, Prophet´s mission ja Little Liza Jane, joissa päästään kunnon banjotarinointiin.

Kuuntele näytteitä levyltä

taylor.jpg

Viikon 12 levy

First Aid Kit: The Big Black And The Blue

Taianomainen levy. Ruotsalaisilla Klara ja Johanna Söderbergillä on ikää yhteensä vasta 35 vuotta. Silti heitä tituleerataan jo indie folkin uusiksi kuningattariksi. Folk-duo teki kansainvälisen läpimurtonsa viime vuonna "Drunken Trees" -minicd:n avustuksella. Uunituoreella levyllä akustiset kitarat heläjävät kauniisti, ja laulu soi pehmeän melankolisesti.

Kuuntele näytteitä levyltä

firstaidkit.jpg

Viikon 11 levy

Simón Bolívar Youth Orchestra of Venezuela: Fiesta

Fiesta on ensimmäinen levy, jonka nuoriso-orkesteri Simón Bolívar Youth Orchestra of Venezuela on tehnyt, johtajanaan Gustavo Dudamel. Levy on tulvillaan soittamisen riemua, nuoruuden intoa ja tulisia rytmejä. Orkesterin ohjelmisto koostuu latinalaisamerikkalaisten säveltäjien musiikista. Orkesteri esittää huikean tulkinnan varsinkin Arturo Márquezin sävellyksestä Danzón nro 2, jota on kutsuttu myös Meksikon toiseksi kansallislauluksi.

Kuuntele näytteitä levyltä

sbyo.jpg

Viikon 10 levy

Skalle & Sharon: Mainio matka

Skalle & Sharonin nuoret, mutta kokeneet soittajat esittävät persoonallista jazzia, jossa yhdistyvät vaivattomasti eteläamerikkalaiset tyylit, 80-luvun fuusio, klezmer-jazz ja 1800-luvun suomalaisromantiikka. Tavoitteena lienee löytää omaperäinen ja salaperäinenkin ääni- ja sointimaailma. Sekoituksesta syntyy ihan lähestyttävää ja luovaa musiikkia.

Kuuntele näytteitä levyltä

skalle&sharon.jpg

Viikon 9 levy

Kasse Mady Diabate: Manden djeli kan

Kypsää miehistä laulutaitoa Afrikan Malista. K.M. Diabate kuuluu griottisukuun (kierteleviä muusikoita ja tarinankertojia), joka on musiikillaan ilahduttanut paikallista vallasväkeä ja toivottavasti muitakin jo 700 sadan vuoden ajan. Tämän taitavan, sävykkään äänen kuljetettavaksi on hyvä antautua ja nauttia kylmistä väreistä selkänahassaan. Taustalla osaavat paikalliset muusikot säestävät laulajaa pääosin akustisesti tutuilla (kitara, djembe, huilu) ja meille ehkä vähemmän tutuilla soittimilla (kora, bolon, ngoni, balafon).

Kuuntele näytteitä levyltä

kmdiabate.jpg

Viikon 8 levy

Jim Matheos: Away With Words

Levyn musiikki on kaunista, syvästi henkistä, lämmittävää ja toiveita herättävää. Uskomattomia sävyjä voi löytää jokaiseen aikaan, päivään ja vuodenaikaan. Musiikissa törmäävät iloiset ja paikoin erittäin dramaattiset tunnelmat, jotka herättävät mitä syvimpiä ajatuksia kuuntelijassa ja auttavat miettimään omia tunteita. Jokainen kappale on hyvin erilainen, mutta niitä yhdistävät akustinen kitara, basso, rummut, sello ja viulu. Soittimien takana istuvat todelliset virtuoosit joiden soitosta ei kuule rajoja, vaan rajatonta musiikkimaailmaa kaikkine värineen.

Kuuntele näytteitä levyltä

matheos.gif

Viikon 7 levy

Frameshift: Unweaving the rainbow

Konseptialbumi, joka perustuu professori Richard Dawkinsin kirjoihin. Aiheena evoluutiobiologia! Jokaisen kappaleen idea lähtee jostakin Dawkinsin kirjan luvusta.

Projektin pääarkkitehtina, tuottajana ja multi-instrumentalistina toimii Henning Pauly (Chain), laulajana James LaBrie (Dream Theater). Miehet tutustuivat Paulyn annettua Chain-bändinsä vanhempaa aiemmin julkaisematonta tuotantoa erään internet-radioaseman soitettavaksi, jolloin LaBrie kiinnostui.

Levyllä Pauly on pyrkinyt tuomaan LaBrien laulamisesta esille puolia, joita ei ole ennen kuultu sekä yhdistämään progressiivista rockia elokuvasäveltämiseen modernisti tuotettuna.

Kuunneltavaa ja muuta infoa löytyy osoitteesta http://frameshift.progrockrecords.com/

frameshift.jpg

Viikon 6 levy

Tohtori Orff & Herra Dalcroze: Ihmekolmoset vauhdissa

Tältä yhtyeeltä(kin) tekisi mieli suositella koko tuotantoa, mutta laitetaan listalle uusin ilmestynyt levy.Tarttuvia melodioita, oivaltavia tarinoita, vaikutteita rokista, hevistä, skasta, popista, jazzista ja hiphopista ja tietenkin muista lastenlauluista. Absurdi perusote nostaa hymyn huulille.

Kuuntele näytteitä levyltä

orffit.jpg

Viikon 5 levy

Marcelo Alvarez: The Verdi tenor

Oopperataivaan tämän hetken loistavin tenori hehkuu uutuuslevyllään Verdin musiikin ytimessä. Alvarez tuli suurelle yleisölle tutuksi viimeistään syksyllä 2009 esiintyessään Metropolitanin kiistellyssä Tosca-produktiossa!

Kuuntele näytteitä levyltä

marcelo.jpg

Viikon 4 levy

Jasse Varpama: Stories

Stories tupla-albumi on pianisti-säveltäjä Jasse Varpaman sävellyksiä sisältävä, hartaudella tehty levy. Kappaleet on varta vasten räätälöity 17 eri laulajalle (mm. Pepe Ahlqvist, Johanna Försti, Susanna Haavisto, Erja Lyytinen, Sami Pitkämö, Sami Saari), soittimista vastaa liuta kotimaisia huippumuusikoita ja Varpama itse on soittanut kaikki koskettimet ja tehnyt ohjelmoinnit. Ykköslevyllä lauletaan englanniksi ja ruotsiksi sielukkaalla meiningillä, tyyli liikkuu big band -musiikista souliin ja afrovaikutteisiin. Kakkoslevyllä mennään pääosin suomeksi jazzin ja laulelman tunnelmissa. Kotimaisen viihdemusiikin parasta antia, koskettavia ja aistikkaasti sovitettuja lauluja.

Kuuntele näytteitä levyltä

varpama410.jpg

Viikon 3 levy

Tom Waits: Glitter and Doom Live

Jos et päässyt kuuntelemaan Waitsia vuoden 2008 Glitter and Doom -kiertueella, jonkinlaisen korvaavan kokemuksen voi saada tätä levyä kuunnellessa. Ensimmäinen levy on suunniteltu kuulostamaan yhden illan esitykseltä. Kappaleet on Waits itse valinnut kymmenen paikkakunnan esitysten joukosta. Toinen levy ´Tom Tales´ sisältää nimensä mukaisesti Waitsin tarinointia pianon ääressä. Kokoelman kuunneltuaan on mm. selvillä siitä, mitä mieltä Waits on eBaysta tai mitä hän sieltä osti.

Kuuntele näytteitä levyltä

waits210.jpg

Viikon 2 levy

Nine inch nails: Ghosts I-IV

Nine inch nails -yhtyeen maalailevaa olemusta tuo esiin levy Ghosts I-IV. Se pitää sisällään soittimin tehtyjä äänimaisemia. Kappaleet eivät ole kokonaisia, vaan ambientmaisia instrumentaalipätkiä.
Mielenkiintoinen levy, jota suositellaan kuunneltavaksi yksin pimeässä ja hyvillä laitteilla useammin kuin kerran. Ehdoton talvialbumi - "a soundtrack for daydreams".

Kuuntele näytteitä yhtyeen musiikista

nin209.jpg

Viikon 1 levy

Radiokijada:
Nuevos Sonidos Afro Peruanos

Lyömäsoittaja Rodolfo Muñozin ja Gotan Projectin kosketinsoittajan Christoph H. Müllerin perustama Radiokijada pyrkii uudistamaan afroperulaisen musiikin perinteitä. Koska Afrikasta tuoduilta orjilta aikoinaan kiellettiin rumpujen käyttö, rytmiä lyötiin mistä keksittiiin. Levyllä kuullaan pääosin Muñozin soittamina sellaisia erkoisuuksia kuin aasin leukaluusta tehtyä quijadaa, kirkon rahalaatikosta kehiteltyä cajitaa ja käsin rummutettavaa cajónia. Müller tehostaa rytmiä ohjelmoimalla ja heitä säestävät perulaiset laulajat ja muusikot, jotka käyttävät mm. akustista kitaraa, viulua, selloa ja pasuunaa. Tuloksena on estotonta ja riemastuttavaa musiikkia.

Kuuntele näytteitä yhtyeen musiikista

radiokijada110.jpg