International Business Twinning (IBT) -hanke

Jatkuvasti kansainvälistyvä maailma tarjoaa niin rajattomia mahdollisuuksia kuin haasteitakin. Nykypäivänä yritykset ovat multikansallisia ja tulevien työntekijöiden on vastattava globaalin business-ympäristön tarpeisiin. Kilpailu kielitaitoisista ja kansainvälisistä työntekijöistä on kovaa ja nuoret kohtaavat aivan uudenlaisia haasteita astuessaan työelämään. Tämän vuoksi valmistautuminen kansainväliseen toimintaympäristöön on aloitettava varhaisessa vaiheessa ja tähän haasteeseen International Business Twinning (IBT) - hanke pyrkii vastaamaan.

IBT-projekti pyrkii luomaan pysyvän yhteistyövälineen koulujen ja yritysten välille ja tarjoamaan yrityksille mahdollisuuden verkostoitua muiden projektikaupungeissa toimivien yritysten kanssa. Projektissa on mukana Salon lukio, Halikon lukio, Perniön lukio, Salon ammatti-instituutti, Turun Ammattikorkeakoulun Salon yksikkö, Salon kaupunki, ja ystävyyskaupungit Anija (Viro), Elva (Viro), Rzhev (Venäjä) ja Gárdony (Unkari).

Projektin tavoitteena on:

  • Lisätä nuorten kansainvälisiä valmiuksia
  • Kehittää yrityskasvatusta
  • Lisätä yrityselämän merkityksen ymmärtämistä osana seudun hyvinvointia
  • Kehittää seudullista ja kansainvälistä yhteistyötä
  • Markkinoida mukana olevia seutuja ja yrityksiä
  • Verkostoida mukana olevia ystävyyskaupunkeja mahdollisiin tulevaisuuden yhteistyöprojekteihin
  • Lisätä koulujen ja yritysten yhteistyötä
  • Antaa yrityksille mahdollisuuden kommunikoida nuorten kanssa
  • Antaa nuorille mahdollisuuden luoda kontakteja yrityksiin

Salon osallistujat IBT - hankkeeseen (englanniksi).

International Business Twinning -kurssi 2013 - 2014, opiskelijoiden terveiset Elvan (Viro) matkalta 11. - 16.5.2014

Osallistuin International Business Twinning -kurssille hetken mielijohteesta, enkä edes oikein tiennyt, mitä odottaa. Ensimmäisissä tapaamisissa kurssin kokonaiskuva alkoi hahmottua, ja muodostimme ryhmät joissa tulisimme tekemään Virossa esitettävän yritysesityksen. Minä ja Sanni valitsimme esiteltäväksi Namilan, kun taas Jemina, Annabella ja Oona tutustuivat liikuntakeskus Hanhivaaran toimintaan. Lisäksi pääsimme mielenkiintoisille yritysvierailuille myös muihin salolaisiin yrityksiin.
Kun 11. - 16.5. Virossa vietettävä viikko alkoi lähestyä, sekä yritysesittelyjä että tietopakettia Salon kaupungista hiottiin ahkerasti esityskuntoon. Lähdimme matkaan äitienpäivän aamuna, ja reittimme kulki Tallinnan ja Tarton kautta Elva - nimiseen kaupunkiin, jossa olimme perillä jo varhain samana iltana. Majoituimme yhdessä Unkarista, Venäjältä sekä muualta Virosta tulleiden opiskelijoiden ja opettajien kanssa kodikkaaseen motelliin. Ensimmäiset päivät kuluivat muihin ryhmäläisiin tutustuessa, mutta varsin pian kasvot ja nimet alkoivat muistua mieleen, ja usein pitkäksikin venyneiden päivien päätteeksi vietimme vielä vapaa-aikaa paikallisten nuorten kanssa.
Yksi matkan mieleenpainuvimmista hetkistä oli yliopistokaupunki Tartossa vietetty päivä, jonka aikana pääsimme tutustumaan kaupungin kauniiseen keskustaan sekä suomalaisomistuksessa olevan A. Le Coqin tehtaaseen. Myös Elvassa tehdyt lukuisat muut yritysvierailut opettivat paljon erilaisten yritysten toiminnasta sekä kurssin ydinasiasta, bisneksestä. Paikallinen koulunkäynti tuli myös tutuksi useiden Elva Gymnasiumilla vietettyjen päivien ansiosta.
Elvassa vietetty viikko oli ennen kaikkea unohtumaton kokemus, joka antoi ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua vieraaseen kulttuuriin ja paikalliseen elämäntapaan. Oli yllättävää ja usein melko huvittavaakin huomata, kuinka lähellä mutta toisaalta niin kaukana toisistaan nämä kaksi sukulaiskieltä ovat. Kommunikoimme englannin lisäksi usein myös suomeksi tai viroksi, sillä ainakin meille suomalaisille eteläisten naapurien ymmärtäminen oli - ainakin välillä - yllättävän helppoa. Kielitaidon karttumisen lisäksi saimme roppakaupalla uusia kansainvälisiä ystäviä, joiden kanssa tulemme toivottavasti pitämään yhteyttä vielä jatkossakin. Edes vähäiseksi jäänyt uni ei ollut esteenä, vaan otimme viikostamme kaiken irti, mitä saa nyt muistella hyvillä ja hieman haikeillakin mielin.
Ei liene epäselvää, että suosittelen IBT -kurssia lämpimästi kaikille, jotka haluavat oppia uutta ja avartaa omaa maailmankuvaansa.
Aino Tamminen

International Business Twinning - course was very comprehensive; it included many company visits, group meetings, presentations, entrepreneurs and unforgettable memories in Estonia. The aim was to develop international relationships, highlight the importance of an entrepreneurship and to introduce different companies. In the beginning of the course, we had meetings in many schools here in Salo and eventually the course ended to the trip in Estonia. With five students and two teachers from Salo, we travelled to Estonia in 11.5.2014. Students and teachers from Estonia (Anija and Elva), Russia (Rzhev) and Hungary (Gardony) was introduced to us on Monday. During the six days in Elva we heard many interesting presentations, visited companies, went sightseeing, spent time with the local students and had great time together! Our Finnish presentations were about Namila and Hanhivaara. I think this course was amazing, I really enjoyed everything in it and had the time of my life in Estonia! It´s great that we had an opportunity to be part of something like this. I highly recommend IBT to everyone!
Sanni Riski

IBT-vierailu Viron Elvassa 11. - 16.5.2014

International Business Twinning -kurssimme alkoi ensimmäisestä tapaamisestamme Salon lukiolla. Alussa minulla ei ollut minkäänlaisia ennakkokäsityksiä kurssin sisällöstä, joten ensimmäisen tapaamisemme jälkeen olin suorastaan innoissani tulevista asioista. Muita kurssille osallistujia en alussa tuntenut, mutta oli oikeastaan ihan mukavaa, että saisi toimia uusien ihmisten kanssa.
Kävimme Salossa vierailemassa kahdessa yrityksessä: HUB Salossa ja Yrityssalossa. Erityisesti Hubin esittely oli mielestäni todella kiva, koska yrityksen idea ja tilat olivat mahtavat. Vierailimme myös Turun AMK:ssa, mikä oli myös mukavaa. Pääsimme kuuntelemaan englanninkielistä luentoa ja tietysti tutustumaan koulun tiloihin. Myöhemmin Salon lukiolle meille tulivat esitystä pitämään Turun AMK:n vaihto-oppilaat saksalainen Daniel ja hollantilainen Natalie. Saimme keskustella heidän kanssaan jonkin verran, mikä oli mukavaa vaihtelua.
Saimme myös perustaa omat mielikuvitusyrityksemme ja tehdä niistä pienet SWOT-analyysit, mutta vasta joululoman jälkeen ryhdyimme tekemään omia yritysesitelmiämme IBT-konferenssia varten Elvaan. Valitsimme yritykseksemme Hanhivaaran liikuntakeskuksen, sillä jokainen työryhmämme jäsenistä on enemmän tai vähemmän urheilullinen ja kaiken lisäksi joskus vieraillut Hanhivaarassa. Olin yllättynyt, kuinka helposti saimme koko projektin käyntiin Hanhivaaran omistajien kanssa, vaikka jossain vaiheessa teki mieli luovuttaa koko kurssin kanssa.
Todella antoisan haastattelun ja kuvaussession jälkeen aloimme päästä hitaasti mutta varmasti diaesityksen kimppuun. Aluksi haastattelun kääntäminen englanniksi tuntui aivan lasten leikiltä, mutta osoittautuikin sitten dioja kootessa odotettua hankalammaksi. Toistemme ja opettajien avustuksella saimme kuitenkin esityksemme varsinaiseen esityskuntoon Elvaa varten.
Matkamme Viroon sujui ainakin omalta osaltani täysin moitteettomasti. Olin suorastaan yllättynyt motellin hyvästä kunnosta ja kauniista maisemista. Ensimmäisenä päivänä Elvassa vierailimme Elva Gümnaasiumissa, eli koulussa, jota elvalaiset IBT-toverimme kävivät. Päivä sisälsi pari oppituntia, koulun kiertelyä ja tietysti muihin kurssilaisiin tutustumista. Iltapäivällä matkaopas esitteli meille Elvaa ja vierailimme observatoriossa ja vanhassa myllyssä.
Tiistaina luvassa oli IBT-konferenssi, eli pidimme kaupunki- ja yritysesittelymme muille kurssilaisille. Kaikki esitelmät sujuivat todella hyvin ja oli mukava nähdä ja kuulla muiden oppilaiden valitsemista yrityksistä ja tietysti kotikaupungeista. Kiertelimme myös toisessa elvalaisessa koulussa, jossa saimme osallistua esimerkiksi pienten lasten tanssiesitykseen, mikä oli mielestäni todella hauskaa. Illalla illastimme Mägra Pubissa ja meille oli keksitty paljon hauskaa ajanvietettä. Oli todella kivaa tutustua vielä entistä paremmin erityisesti paikallisiin, joiden seurassa vietimme koko loppuillan.
Aloitimme yritysvierailumme Elvassa keskiviikkona. Ensimmäinen vierailtava yrityksemme oli Enics Estonia, joka on pieniä ja suuria elektronisia vempeleitä tekevä suuri yritys. Toisena kävimme Saint-Gobain Glass -lasifirmassa. Molemmat yritykset olivat loppujen lopuksi mielestäni yllättävän mielenkiintoisia. Koska ennakkokäsityksiä minulla ei yritysvierailuista ollut, osoittautuivat ne ehkä juurikin siksi kiinnostaviksi. Viimeinen vierailtava yrityksemme oli ruotsalainen Stenströms Skjortfabrik, joka valmistaa erityisesti miesten kauluspaitoja. Mukavan päivän kruunasi käynti urheilukeskuksessa, jossa pääsimme kokeilemaan mm. jousiammuntaa. Grillailun jälkeen seurasimme kurssilaisten kesken järjestettyä jalkapallopeliä, jonka perään suuntasimme vaeltamaan muutaman kilometrin lenkin kohti Elvan keskustaa.
Torstaina pääsimme hieman irtautumaan Elvasta, eli lähdimme kohti Tartoa. Pääpainona Tarton vierailussa oli tietysti käynti Tarton yliopistossa, A. Le Coqin olutpanimossa ja museossa. Pidin todella paljon koko päivästä, sillä kaikki oli mielenkiintoista ja mukavaa. Saimme myös nähdä kaupunkia pienissä ryhmissä. Päivä päättyi hieman haikeisiin tunnelmiin, kun söimme koko porukalla "jäähyväisillallista" tartolaisessa ravintolassa.
On vaikea sanoin määritellä, mitä kurssista oppi. Ensimmäisenä tulee vain mieleen se, että nyt tietää enemmän asioita. Olen paljon paremmin perillä Salolaisista yrityksistä ja niiden toiminnasta. Tietysti saimme myös hienon mahdollisuuden tutustua tarkemmin omiin esitelmiemme kohdeyrityksiin ja niiden omistajiin. Saimme myös todella hyviä neuvoja oman yrityksen perustamista varten, mikäli sellaisen joku meistä haluaa joskus pystyttää. Tärkeimpänä asiana käteen jäi kuitenkin uudet tuttavuudet Virosta ja Unkarista sekä tietysti myös täältä Suomesta. Olen todella hyvilläni siitä, ettei minulla ollut juurikaan ennakko-odotuksia koko kurssilta, koska siten sain nauttia kaikesta kokemastani. Mielestäni kurssin tapaamiset, vierailut ja matka oli suunniteltu todella hyvin.
Oona Kuivalainen

Yhteystiedot

Terhikki Lehtonen
Kansainvälisten asioiden päällikkö
(02) 778 2050,
044 778 2050
terhikki.lehtonen@salo.fi