Ystävyyskaupungit

Salon kaupunki toteuttaa sekä perinteistä ystävyyskaupunkitoimintaa että pyrkii myös uudistamaan ja tuomaan uusia elementtejä kaupunkien väliseen yhteistyöhön. Lapset ja nuoret ovat etusijalla suunniteltaessa ystävyyskaupunkitoimintaa. Salossa on vuoden 2009 kuntaliitoksen jäljiltä 24 ystävyyskaupunkia/-kuntaa, mutta aktiivisia toimijoita ovat Puchheim (Saksa), Nagykanizsa (Unkari), Gárdony (Unkari), Anija (Viro),Elva (Viro), Rzhev (Venäjä), Odder (Tanska) ja St. Anthony .(USA).

Ystävyyskaupunkeja ovat myös: Katrineholm, Kramfors, Vingåker, Strängnäs, Mariestad ja Trosa Ruotsista; Vennesla, Levanger ja Sandnes Norjasta; Varde ja Nyborg Tanskasta sekä Emmaste, Türi, Pühalepa, Kaarma ja Albu Virosta.Lapset Anijassa, Virossa.

Kansainväliset seurat


Salon kansainväliset ystävyysseurat toimivat säännöllisessä yhteistyössä kaupungin kanssa. Seurat tapaavat muutaman kerran vuodessa ja tiedottavat toisilleen tärkeistä asioista ja suunnittelevat mahdollisia yhteisiä tapaamisia, tms. Yhteistyö on mielekästä sekä seurojen välillä että seurojen ja kaupungin välillä. Tällä hetkellä yhteistyössä ovat mukana seuraavat seurat:

Salon seudun Suomi-Viro-seura ry

Yhdistyksen tarkoituksena on vaalia ja edistää virolaisen kulttuurin tuntemusta ja harrastusta viron kieltä kohtaan, lisätä Suomen ja Viron maiden ja kansojen kulttuuriyhteistyötä ja kanssakäymistä sekä Viron historian, yhteiskunnallisen ja taloudellisen elämän tuntemusta.
Yhteystiedot: pj Maritta Alho / puh. 050 511 6835, sihteeri Paula Paavola / puh. 0400 526 558. Internetsivut: www.salonviroseura.net

Hansa-Verein, Suomi-Saksa yhdistys

Yhdistyksen tarkoituksena on tehdä tunnetuksi saksalaista kulttuuria, yhteiskuntaoloja ja talouselämää, edistää ja kehittää saksan keilen taitoa toiminta-alueellaan. Yhdistys järjestää tapaamisia, näyttelyitä, retkiä ja teemailtoja esim. Saksan Suomen Suurlähetystön kanssa.
Yhteystiedot: pj Petra Haro , sihteeri Esko Hariniemi
Lisätietoja Suomi-Saksa Yhdistysten Liiton internetsivuilta.

Salon Seudun Suomi-Amerikka yhdistys

Yhdistyksen tehtävänä on koota toiminta-alueeltaan jäseniä ylläpitämään Suomen ja Yhdysvaltojen välisiä suhteita edistämällä molemminpuolista kulttuuri- ja talouselämän tuntemusta. Yhdistys järjestää tapaamisia, näyttelyitä, retkiä ja teemailtoja esim. Yhdysvaltojen Suomen Suurlähetystön kanssa.
Yhteystiedot: pj Esko Hariniemi

Donelaitis - Turun seudun Liettuan ystävät ry/ Donelaitis - Litauens vänner i Äbonejden rf

Ystävyysseuran ensisijaisena tavoitteena on lisätä Turun seudulla asuvien ja liettualaisten välistä yhteydenpitoa. Vuoden 2011 toimintasuunnitelmaan kuuluvat tärkeimpinä tapahtumina mm. liettuan kielen jatkokurssin järjestäminen, osallistuminen seitsemättä perättäistä kertaa Turun taide- ja antiikkimessuille sekä Liettua-illan järjestäminen. Yhdistys toimii molemmilla kotimaisilla kielillä.
Yhteystiedot: pj Lasse Bergroth / puh. 050 918 3276
Voit lukea lisätietoja seurasta täältä:
Donelaitis-esite_suomi
Donelaitis-esite_ruotsi

Suomi-Romania-Seura ry

Seuran toiminnan tarkoituksena on välittää suomalaisille tietoa Romaniasta, sen maasta ja kansasta, kulttuurista ja historiasta sekä luonnosta. Seura järjestää erilaisia Romaniaan liittyviä tapahtumia kuten esitelmä- ja keskustelutilaisuuksia, infotilaisuuksia sekä retkiä ja tapahtumia.
Yhteystiedot: pj Mikko Heikkilä / puh. 040 527 3573, sihteeri Gloria Badarau-Heikkilä .
Listätietoja toiminnasta seuran internetsivuilta.

Salon Pohjola-Norden ry

Yhdistyksen tarkoituksena on vaalia pohjoismaista yhteistyötä myös kielitaidon suhteen. Yhteistyö sisältää mm. vierailuja eri Pohjoismaissa ja erilaisia näyttelyitä.
Yhteystiedot: pj Pirjo Ruska / puh. (02) 731 7245, sihteeri Anne-Maarit Niemelä / puh. 0500 844 246.

Suomi-Venäjä-Seura Salon osasto ry

Kansainvälinen päivä Salossa kauppakeskus Plazassa 28.4.2012. Kuvassa Suomi-Venäjä - seuran Salon osaston Pirjo Lavonen (vas.) sekä Eila Kataja

Suomi-Venäjä seuran tämän hetkisenä toimintaperiaatteena on mm. olla mukana edistämässä jäsenistönsä ja Salossa toimivien muiden kansainvälisten seurojen, Salon kaupungin ja Salon seurakunnan välistä kansainvälistä yhteistyötä sekä osallistua Salon kaupungin koordinoimaan ystävyyskaupunkitoimintaan Venäjällä, järjestää vähintään yhden kesämatkan Venäjälle ja pienempiä retkiä ja matkoja Salon lähiseudulle sekä teatteri- ja konserttimatkoja.
Seuran sisällä toimivat venäjänkieliset kerhot (lastenkerho, shakkikerho ja nukketeatterikerho) kokoontuvat Salmenrannassa Prykin kerhotilassa. Lapset ja nukketeatteri esiintyvät pyydettäessä tilaisuuksissa. Krysanteemi-kuoro harjoittelee seurakunnan tiloissa ja esiintyy myöskin pyydettäessä tilaisuuksissa.
Venäjän kulttuurin ja kielen opintosäätiö jakaa vuosittain stipendejä venäjän kieltä ja kulttuuria pääaineinaan opiskeleville. Seuran tapahtumia voi seurata Salon Suomi-Venäjä-seuran internetsivuilta.
Yhteystiedot: pj Svetlana Efimenkova / puh. 040 729 5543, sihteeri Kaija Kanervisto / puh. 0500 723 730.

Suomi-Venäjä-Seura Halikon osasto ry

Puheenjohtaja Jarmo Jokinen puh. (02) 736 1118/ 050 348 9348, sihteeri Eeva Näsi puh. 040 732 6964, johtokunnan jäsen Kari Salonen puh. (02) 732 0441/ 0400 925 024

Suomi-Unkari-Seura Salon seudun osasto

Seuran tehtävänä ja tarkoituksena on tehdä tunnetuksi unkarilaista kulttuuria ja vaalia ystävyyttä unkarilaisten ja suomalaisten välillä. Seura järjestää erilaisia tilaisuuksia koskien unkarilaista kirjallisuutta, taidetta, musiikkia, matkailua ja ruokakulttuuria.
Yhteystiedot: pj Anneli Kivijärvi-Lehti / puh. 0400 851 587, sihteeri Marjukka Nurmi / puh. 040 844 1067.