Maksuttomia kursseja työttömille työnhakijoille

Salon kaupungin työllisyyspalvelut ja kansalaisopisto sekä Party-hanke yhteistyössä järjestävät salolaisille työttömille työnhakijoille maksuttomia kursseja myös kevätkaudella 2018.

Kurssit on tarkoitettu 300 päivää työmarkkinatukea saaneille ja niiden tarkoituksena on edistää hyvinvointia sekä työllistymismahdollisuuksia. Kurssit toteutetaan kuntouttavan työtoiminnan sopimuksilla, jota edeltää aktivointisuunnitelman laatiminen. Kurssin ajalta on mahdollista saada ylläpito- ja matkakorvaus.

Kursseille ohjaudutaan ottamalla yhteyttä ke 10.1. mennessä: projektikoordinaattori Salla Seppälä, Party-hanke, 02-778 3227, salla.seppala@salo.fi .


HYVÄN MIELEN ENGLANTIA
to 9.30-13.45, 8.2.-24.5., Kansalaisopisto, Ylhäistentie 2
TAITOTASO A2. Haluatko harjoitella keskustelemista englanniksi rennossa ja mukavassa ilmapiirissä? Tervetuloa Hyvän mielen englantia -kurssille! Kurssilla aktivoimme suullista kielitaitoa pienryhmissä, samalla sana- ja ilmaisuvarastoa kasvattaen. Keskustelemme kevyistä, jokapäiväisistä aiheista kurssin osallistujien toiveet huomioon ottaen. Edellytyksenä englannin kielen perustaidot (taitotaso A2+) ja halu oppia uutta.

SATSAA SAKSAAN!
ti 10-14.30, 6.2.-22.5., Kansalaisopisto, Ylhäistentie 2
Oletko kiinnostunut saksan kielestä, kulttuurista, tavoista ja maantiedosta? Matkustatko Saksaan, tai muihin saksankielisiin maihin? Tarvitsetko saksaa myöhemmin kenties työelämässäsi? Tule aloittamaan saksan opiskelu ihan alusta! Oppikirjana HALLO 1, kirjaa ei tarvitse itse hankkia. Käytämme kurssilla myös kirjaan kuuluvaa ylimääräistä nettimateriaalia, sekä opettajan oheismateriaalia. Satsaa saksaan! Puolen tunnin tauko välissä.

TUTUSTU KUVATAITEESEEN
ke 9-13.15, 24.1.-25.4., Pirita, Hämeentie 34
Kurssilla tutustutaan ja kokeillaan taideharrastamisen erilaisia tapoja ja tekniikoita mm. piirustus ja maalaus, keramiikka ja grafiikka. Lisäksi tutustutaan taiteeseen mm. Salon taidemuseo Veturitallissa. Tavoitteena on virkistyä ja löytää uusi harrastus taiteen parista. Pohjataitoja ei tarvita, vain kokeilun halua. Kurssin eri tekniikoita opettaa eri alojen ammattilaiset. .

OMPELU
pe 10.45-15, 26.1.-27.4., Kansalaisopisto, Ylhäistentie 2
Kurssilla ommellaan oman valinnan mukaan uutta ja/tai uudistetaan/tuunataan/kierrätetään vanhaa. Vaatteita, sisustustekstiilejä, laukkuja, pussukoita, hattuja ja muita asusteita, pientä ja suurta myös vasta-alkajille.

KÄSITÖITÄ LANGOISTA JA KIERRÄTYSMATERIAALEISTA
ti 12.15-16.30, 23.1.-24.4., Kansalaisopisto, Ylhäistentie 2
Kurssilla tehdään erilaisia käsitöitä langoista, kierrätysmateriaaleista ja kankaista oppilaiden toiveet huomioiden. Langoista voidaan tehdä erilaisia neule-, virkkaus- ja kirjontatöitä, kuten vaatteita, asusteita, mattoja ym. Kierrätysateriaalina voidaan käyttää esimerkiksi käytettyjä vaatteita, polkupyörän sisäkumeja, kirjoja, papereita, kankaita, pakkauksia ym., joista voidaan tehdä esim. laukkuja, koruja, rasioita ym.

TYÖHÖN TAI OPISKELEMAAN PUUTARHA-ALALLE?
ma 10-14.30, 5.3.-18.6., Kansalaisopisto, Ylhäistentie 2
Kurssin aikana tutustutaan puutarha- ja luonnonvara-alaan, sen tarjoamiin työtehtäviin, työpaikkoihin ja alalle opiskeluun teoriassa ja käytännössä mm. työpaikkavierailujen muodossa. Kurssilla käydään läpi niin kotipuutarhan kuin julkisten viheralueiden, puistojen ja hautausmaiden perustyötehtäviä, parannetaan kasvituntemusta ja perehdytään kasvuolosuhteisiin. Myös vihannesten ja marjojen tuotantoon ja erilaisiin viljelymuotoihin käydään tutustumassa. Kurssin sisältöä voidaan muokata opiskelijoiden toiveiden mukaisesti. Kurssi sopii myös kohtuullisesti suomea osaaville maahanmuuttajille. Välissä puolen tunnin tauko.

TUKEA SUOMENKIELISEEN TYÖNHAKUUN MAAHANMUUTTAJILLE
to 9-13.15, 1.3.-31.5., Kansalaisopisto, Ylhäistentie 2
Huk Olga Lehti
Suomen kielen kertaus- ja keskustelukurssi maahanmuuttajille. Kielitaitotaso vähintään A2. Kurssilla käsitellään erityisesti työelämään ja työnhakuun liittyviä asioita. Tärkeä osa kurssia on opiskelijoiden oman osaamisen sekä vahvuuksien kartoittaminen ja niiden pukeminen sanoiksi. Kurssilla tehdään paljon keskusteluharjoituksia, joissa vahvistetaan omista työelämätaidoista kertomista. Kurssisisältöä on mahdollista muokata ryhmän tarpeiden ja kielitason mukaan. Myös työelämään liittyvät vierailut ja vierailijat ovat mahdollisia.

SUOMEA TOIMINNALLISESTI JA TUKEA HYVINVOINTIIN
ti 9-13.15 ja to 10-14.15, 27.2.-24.5., Kansalaisopisto, Ylhäistentie 2
Maahanmuuttajille suunnattu ryhmä, jossa opitaan arkipäivän suomea toiminnallisesti sekä saadaan tietoa hyvinvoinnista ja sitä tukevista asioista. Yhteistyössä sosiaalipalveluiden sekä työvoiman palvelukeskuksen kanssa. Ryhmä kokoontuu kaksi kertaa viikossa. Tiistaisin keskitytään suomen kielen taitojen kartuttamiseen. Torstaisin ryhmässä käy vierailijoita kertomassa mm. terveyteen ja hyvinvointiin liittyvistä asioista. Lisäksi torstaisin opitaan suomea teatteri-ilmaisun keinoin.

BÄNDIKURSSI TYÖTTÖMILLE
to 10-14.15, 1.2.-3.5., Salon seurakuntatalo, Kirkkokatu 8
Kurssilla harjoitellaan yhdessä toimimista ja muita työelämässä yleisesti tarvittavia taitoja musiikin kautta. Aiemmasta harrastuneisuudesta musiikin saralla on hyötyä mutta se ei ole välttämätöntä. Kurssin pääpaino on yhteissoitossa mutta muitakin musiikkiin liittyviä asioita voidaan tutkia. Rohkeasti mukaan!

KUVAA JA JULKAISE VIDEO!
to 9-13.15, 1.2.-3.5., Kansalaisopisto, Ylhäistentie 2
Koulutus on suunniteltu sinulle, joka haluat oppia kuvaamaan videoita sekä editoimaan ja julkaisemaan niitä esimerkiksi YouTube-suoratoistopalvelussa. Tavoitteena on siis perehdyttää sinut videoeditoinnin maailmaan ja antaa perusvalmiudet aiheeseen liittyvien ohjelmistojen käytölle ja videoprojektien toteuttamiseen. Liikkeelle lähdetään kuvaustilanteesta ja käydään läpi kaikki välivaiheet aina videon jälkikäsittelyyn ja julkaisuun saakka. Käytämme kaikissa eri työvaiheissa pelkästään netistä ladattavia ilmaisohjelmia. Kurssin jälkeen hallitset videokuvauksen sekä videoeditointi- ja kuvankäsittelysovellusten käytön ja osaat julkaista omaa videomateriaalia. Kurssin aikana jokainen osallistuja toteuttaa oman videoprojektin. Videoprojektisi voi liittyä omaan harrastustoimintaasi, se voi olla julkaisu sosiaalisessa mediassa tai vaikka kuvitteellisen yhdistyksen tai yrityksen mainos. Sinulla ei tarvitse olla aikaisempaa kokemusta videoinnin osa-alueista tai ohjelmistoista. Riittää, että omaat tietokoneen peruskäyttötaidot. Kurssilla perehdytään mm. seuraaviin osa-alueisiin: - Videon kuvaaminen, - Videon editointi, leikkaus, värikorjailu ja trimmaaminen, - Tallennetun äänen muokkaaminen, - Video- ja äänitehosteiden luominen, - Kuvat, videot ja äänet Slideshow-tyyppisten esitysten sisällöksi, - Videoiden julkaiseminen Internet-sivuille tai YouTubeen sekä muihin sosiaalisen median palveluihin

NETTISIVUT TAI BLOGI WORDPRESS-OHJELMALLA
pe 9-13.15, 2.2.-4.5., Kansalaisopisto, Ylhäistentie 2
Ilmainen WordPress on yksi maailman suosituimmista Internet- ja blogisivujen julkaisualustoista. Kurssilla saat hankittua itsellesi WordPressin peruskäyttötaidot: Hallitset Internet- ja blogisivujen luomisen, niiden muokkaamisen ja julkaisun. Opit myös sivujen päivittämisen ja käyttöoikeuksien jakamisen. Opetus tapahtuu kansalaisopiston ATK-luokassa ja opiston tietokoneita käyttäen, mutta halutessasi voit toki käyttää myös omaa läppäriäsi. Kurssin loppupuolella jokainen tekee oman vapaavalintaisen sivuston käyttäen hyväksi kurssilla oppimiaan niksejä. Kurssille osallistumisen vaatimuksena on hyvät tietokoneen peruskäyttötaidot. Kurssilla käydään läpi seuraavat WordPressin peruskäytön osa-alueet: - Tutustumme WP ohjelman tarjoamiin teemoihin eli pohjiin, joilla luodaan visuaalista ilmettä Internet-sivuille. Muokkaamme teemoja ja lataamme lisäosia, joilla saamme vieläkin enemmän ilmettä ja toiminnallisuutta sivuille. - Kirjoitamme artikkeleita ja perustamme sivuja (välilehtiä). - Lisäämme sivuille tekstin lisäksi linkkejä, kuvia ja videoita ja tutustumme samalla näihin liittyviin tekijänoikeuksiin. - Muokkaamme ilmaisilla kuvankäsittelyohjelmilla kuvat Internettiin sopiviksi. - Kuvaamme myös muutaman videoklipin ja lisäämme YouTuben kautta tekemämme videon omaan www-projektiimme. Luomme tätä varten YouTubeen omat kirjautumistunnukset. - Selvitämme kuinka Xampp-palvelin asennetaan mm. omalle tietokoneelle. Lisäksi asennamme WordPress-ohjelman Xampp-palvelimelle toimivaksi. - Opimme kuinka yhdellä WordPress-tunnuksella voi hallita useita Internet- ja blogisivuja. - Jaamme valmiille sivulle käyttöoikeuksia eli rooleja. Tällöin yrityksen tai yhdistyksen useat käyttäjät voivat päivitellä hallitusti sivustoja omilla henkilökohtaisilla tunnuksilla.

MIELEN JA KEHON HUOLTO
pe 9-13.15, 26.1.-27.4., Kansalaisopisto, Ylhäistentie 2
"Mens sana in corpore sano," joka voidaan kääntää suomeksi sanoin "terve mieli terveessä ruumiissa". Tämä kurssin tavoite on lisätä kokonaisvaltaista hyvinvointia. Huomion kohteena on oppilaan oman jaksaminen ja terveyden parantaminen. Teemoina itsestä huolehtiminen, ajatusten pitäminen positiivisina ja sosiaalisten suhteiden luominen sekä vuorovaikutus-taitojen ylläpitäminen. Kurssipäivät koostuvat liikunnallisesta ja teoriapohjaisesta opetuksesta. Liikuntaosioissa tutustutaan mm. keppijumppaan, joogaan, kuntosaliharjoitteluun, kahvakuulailuun jne. Kurssin luento-osuuksilla käsitellään mm. stressinhallintaa, positiivista ajattelua, oman arjen kohentamiseen liittyviä teemoja, myös käytännönharjoituksia yksin ja ryhmässä.