Maksuttomia kursseja työttömille työnhakijoille

Salon kaupungin työllisyyspalvelut ja kansalaisopisto järjestävät salolaisille työttömille työnhakijoille maksuttomia kursseja myös lukuvuotena 2018-2019.
Kurssit on tarkoitettu 300 päivää työmarkkinatukea saaneille ja niiden tarkoituksena on edistää hyvinvointia sekä työllistymismahdollisuuksia. Kurssit toteutetaan kuntouttavan työtoiminnan sopimuksilla, jota edeltää aktivointisuunnitelman laatiminen. Kurssin ajalta on mahdollista saada ylläpito- ja matkakorvaus.

Kursseille ohjaudutaan ottamalla yhteyttä ti 14.8. mennessä kuntouttavan työtoiminnan ohjaajiin:

  • Teija Lampela
    puh. 044 778 3091, teija.lampela@salo.fi
  • Susanna af Björksten
    puh. 044 778 3095, susanna.afbjorksten@salo.fi

Huom! Olemme kehittäneet tarjontaamme! Osalle kursseista on tarjolla myös jatkoa niin, että lukuvuosi pitää sisällään kolmen yksittäisen, erisisältöisen kurssin syklin. Jokaiselle kurssille ovat tietenkin tervetulleita myös uudet osallistujat!


PUUTARHAN- JA PIHANHOITO

TUTUSTUTAAN PUUTARHA-ALAN SYKSYYN
4.9.2018-4.12.2018, 69,29 oppituntia
Kansalaisopiston yleisluokka 3 (2. krs), Ylhäistentie 2
ti 12.00-16.30
FM, puutarhuri/ viherala Päivi Leikkonen
Jos olet kiinnostunut oman pihan ja puutarhan hoidosta tai jos puutarha-ala voisi olla sinulle uusi työpaikka tai opiskeluala, tämä kurssi sopii sinulle. Käymme läpi kotipihan ja puutarhan syyskesän töitä yleisesti ja opiskelijoiden omien kysymysten pohjalta. Lisäksi tutustutaan laaja-alaisesti koko puutarha-alaan, sen tarjoamiin työtehtäviin ja opiskelumahdollisuuksiin. Kurssin aikana tehdään tutustumiskäyntejä alan työpaikoille ja vieraillaan muissa mielenkiintoisissa kohteissa. Kurssiin saattaa sisältyä mahdollisuuksien mukaan myös harjoittelua käytännössä jossakin sopivassa kohteessa. Kurssitapaamiset ovat pääosin yllämainittuna päivänä ja kellonaikaan, mutta jonkin verran poikkeuksia niihin saattaa tulla esimerkiksi vierailukäyntien yms. vuoksi. Kurssi sopii myös vähintään kohtuullisesti suomea osaaville maahanmuuttajille. Välissä puolen tunnin tauko. Huom! Kurssille on suunniteltu myös omat, itsenäiset jatkokurssit kevät- ja kesäkausiksi!


LUONNONMUKAINEN KOTITARVEVILJELY Syyskausi
5.9.2018-5.12.2018, 69,29 oppituntia
Kansalaisopiston yleisluokka 3 (2. krs), Ylhäistentie 2
ke 12.00-16.15
Eeva-Stiina Lönnemo
Kurssin tarkoituksena on antaa sekä teoreettiset että käytännölliset valmiudet viljellä luonnonmukaisesti omaa ruokaa parvekkeella, laatikossa, kaupunkiviljelynä, puutarhapalstalla tai omassa puutarhassa ja ymmärtää se osana ekologista elämäntapaa. Opiskelu on mahdollisimman käytännönläheistä. Teemme pienelle maapalstalle kompostin ja valmistamme maan syksyllä seuraavan kevään mahdollista viljelykurssia varten. Opiskelemme vihannesten säilöntää mm. tekemällä hapankaalia. Vierailemme myös kotieläin- ja kotipuutarhatilalla. Suunnittelemme taiteellisin menetelmin puutarhaunelmia, joita kurssilaiset voisivat toteuttaa joko itsenäisesti tai mahdollisella kevään kurssilla. Kurssin tavoite on kaikin puolin aktivoida kurssilaisia terapeuttiseen ja sosiaaliseenkin puutarhatyöhön ja inspiroida heitä jopa jatkamaan opiskelua edelleen. Kurssi toteutetaan mahdollisimman pitkälti kurssilaisten tarpeiden mukaan jolloin kurssin anti olisi mahdollisimman hyödyllinen ja tarkoituksenmukainen. Huom! Kurssille on suunniteltu myös omat, itsenäiset jatkokurssit kevät- ja kesäkausiksi!


SUOMI

SUOMEA TOIMINNALLISESTI JA TUKEA HYVINVOINTIIN
31.8.2018-30.11.2018, 69,29 oppituntia
Kansalaisopiston yleisluokka 4 (1. krs), Ylhäistentie 2
pe 09.00-13.15
Huk Olga Lehti
Maahanmuuttajille suunnattu ryhmä, jossa opitaan arkipäivän suomea toiminnallisesti sekä saadaan tietoa hyvinvoinnista ja sitä tukevista asioista. Yhteistyössä sosiaalipalveluiden sekä työvoiman palvelukeskuksen kanssa. Ryhmä kokoontuu kerran viikossa. Kurssilla keskitytään suomen kielen taitojen kartuttamiseen toiminnallisesti eri paikoissa vierailemalla ja kuulemalla vierailijoiden esitelmiä terveyteen ja hyvinvointiin liittyvistä asioista.


TUKEA SUOMENKIELISEEN TYÖNHAKUUN MAAHANMUUTTAJILLE Salo
28.8.2018-27.11.2018, 69,29 oppituntia
Kansalaisopiston ATK-luokka 2 (2. krs), Ylhäistentie 2
ti 09.00-13.15
Huk Olga Lehti
Suomen kielen kertaus- ja keskustelukurssi maahanmuuttajille. Kielitaitotaso vähintään A2. Kurssilla käsitellään erityisesti työelämään ja työnhakuun liittyviä asioita. Tärkeä osa kurssia on opiskelijoiden oman osaamisen sekä vahvuuksien kartoittaminen ja niiden pukeminen sanoiksi. Kurssilla tehdään paljon keskusteluharjoituksia, joissa vahvistetaan omista työelämätaidoista kertomista. Kurssisisältöä on mahdollista muokata ryhmän tarpeiden ja kielitason mukaan. Myös työelämään liittyvät vierailut ja vierailijat ovat mahdollisia.


ENGLANTI

HYVÄN MIELEN ENGLANTIA Salo
7.9.2018-7.12.2018, 69,29 oppituntia
Kansalaisopiston yleisluokka 5 (1. krs), Ylhäistentie 2
pe 10.00-14.15
FM Jenny Heinonen
TAITOTASO A2. Haluatko kerrata ja vahvistaa englannin kielen taitojasi rennossa ja mukavassa ilmapiirissä? Tervetuloa Hyvän mielen englantia -kurssille! Kurssilla aktivoimme kielitaitoa pienryhmissä, samalla sana- ja ilmaisuvarastoa kasvattaen. Käsittelemme kevyitä, jokapäiväisiä aiheita. Osallistujien toiveet kurssin sisällöstä otetaan huomioon. Edellytyksenä englannin kielen perustaidot (taitotaso A2) ja halu oppia uutta.


ESPANJA

AURINKOISET ALKEET ESPANJAAN
6.9.2018-13.12.2018, 69,29 oppituntia
Kansalaisopiston yleisluokka 1 (2. krs), Ylhäistentie 2
to 11.30-16.00
FM Päivi Leikkonen
Espanjan kieli on yksi maailman puhutuimmista kielistä ja sen osaamisesta on iloa ja hyötyä niin matkailussa kuin työelämässä. Tällä leppoisalla alkeiskurssilla pääset hyvin opiskelun alkuun, varsinkin jos sinulla on jo hieman kokemusta kielten opiskelusta yleensä. Kurssin aikana opitaan käytännönläheistä, matkailutilanteissa tarvittavaa kieltä ja tutustutaan espanjankielisten maiden elämään ja kulttuuriin. Oppikirjan saat kurssin alussa ja sen lisäksi opettajan jakamaa oheismateriaalia pitkin matkaa. Tervetuloa - Bienvenido!


MUSIIKKI

BÄNDIKURSSI TYÖTTÖMILLE Salo
13.9.2018-20.12.2018, 69,29 oppituntia
Salon seurakuntatalo, Kirkkokatu 8
to 10.00-14.15
Tapani Lindholm
Kurssilla harjoitellaan yhdessä toimimista ja muita työelämässä yleisesti tarvittavia taitoja musiikin kautta. Aiemmasta harrastuneisuudesta musiikin saralla on hyötyä mutta se ei ole välttämätöntä. Kurssin pääpaino on yhteissoitossa mutta muitakin musiikkiin liittyviä asioita voidaan tutkia. Rohkeasti mukaan!


KOTISTUDIO KUNTOON Salo
4.9.2018-4.12.2018, 69,29 oppituntia
Toimipaikka avoin
ti 10.00-14.15
Kari Laaksonen
Kurssilla saa valmiudet kotistudion pystyttämiseen tai kehittämiseen. Opetus sopii aloittelijoille, laitteistohankintoja miettiville, musiikin harrastajille tai kokeneemmillekin tekijöille. Tutustutaan musiikin tuottamisessa käytettäviin tietokoneohjelmiin ja niiden käyttämiseen. Perehdytään kaiutinjärjestelmiin, mikrofoneihin, akustiikkaan, äänenkäsittelyyn jne. Ohjaavan musiikkiteknologin kanssa voi keskustella kaikista mieltä askarruttavista asioista. Rohkeasti mukaan!


KUVATAIDE

TUTUSTU KUVATAITEESEEN Syyskausi
5.9.2018-5.12.2018, 69,29 oppituntia
Piritan grafiikan luokka, Hämeentie 34
ke 09.00-13.00
Kuvataideopettaja Jaana Saario ja keraamikko Johanna Sarparanta
Kurssilla tutustutaan ja kokeillaan taiteen harrastamisen erilaisia tapoja ja tekniikoita mm. piirustus, maalaus ja keramiikka. Lisäksi tutustutaan taiteeseen mm. Salon taidemuseo Veturitallissa. Tavoitteena on virkistyä ja löytää uusi harrastus taiteen parista. Pohjataitoja ei tarvita, vain kokeilun halua.


TUTUSTU KUVATAITEESEEN Kevätkausi
23.1.2019-24.4.2019, 69,29 oppituntia
Piritan grafiikan luokka, Hämeentie 34
ke 09.00-13.00
Eri opettajia
Kurssilla tutustutaan ja kokeillaan taiteen harrastamisen erilaisia tapoja ja tekniikoita mm. piirustus, maalaus ja keramiikka. Lisäksi tutustutaan taiteeseen mm. Salon taidemuseo Veturitallissa. Tavoitteena on virkistyä ja löytää uusi harrastus taiteen parista. Pohjataitoja ei tarvita, vain kokeilun halua. Kurssin opetuksellinen sisältö on eri kuin syyskaudella. Kurssille voivat siis osallistua jo syksyn kurssilla olleet sekä uudet halukkaat.


KÄDENTAIDOT

TEKSTIILIMATERIAALIEN MONIPUOLINEN UUSIOKÄYTTÖ
7.9.2018-7.12.2018, 69,29 oppituntia
Kansalaisopiston käsityöluokka (2. krs), Ylhäistentie 2
pe 10.30-14.45
Tekstiilialan ammattiop. Merja-Liisa Bredenberg
Monien eri työtapojen opetusta; mattoja ilman kangaspuita (virkaten, ommellen, palmikoiden yms.), omien vaatteiden korjausta ja uudistusta, sekä vaatteiden ja sisustustekstiilien ompelua, pieniä tilkkutöitä ja kasseja, laukkuja ja pussukoita tarpeittesi mukaan. Voit valita tekemäsi työt mielenkiintosi mukaan. Käytettävissä on myös opistolla olevaa lahjoitusmateriaalia.


TIETOTEKNIIKKA

ANDROID-ÄLYPUHELIMEN JA -TABLETIN KÄYTÖN JA HYÖTYOHJELMIEN HALLINTA SEKÄ PILVIPALVELUT
18.9.2018-18.12.2018, 69,29 oppituntia
Kansalaisopiston ATK-luokka 1 (2. krs), Ylhäistentie 2
ti 09.00-13.15
Tradenomi Kai Åkerfelt
Tällä kurssilla uppoudumme Android-älypuhelimen syövereihin. Tutustumme puhelimen perus- ja edistyksellisimpiin asetuksiin ja harjoittelemme hyötyohjelmien käyttöä. Kurssilla selviää myös, kuinka applikaatioita (pieniä hyödyllisiä ohjelmia) ladataan Android-laitteelle Play-kaupasta. Tavoitteena on laittaa kännykkäsi näyttö juuri sinun käyttötarpeiden mukaiseksi. Kurssilla saat hyviä vinkkejä oman älypuhelimen ja tabletin käyttöön. Liitämme eli synkronoimme myös kannettava tietokone ja älypuhelin välittämään tietoa toisilleen. Kurssilla perehdytään mm. seuraaviin osa-alueisiin: . Sähköpostin hallittu käyttö oman kännykän kautta. . Kalenteripalvelut ja niiden synkronointi. . Karttapalveluiden asentaminen laitteelle ja niiden käyttöharjoittelu, esimerkiksi kiinnostavien paikkakohteiden merkitseminen kartalle ja navigointi. . Harjoittelemme laitteen avulla suunnistamista ja kohteiden paikantamista navigointiohjelmilla esim. HereWeGo ja Geocaching sovelluksia hyödyntäen. . Pankkipalveluiden käyttö älypuhelimella. . Internetin kautta varattavien lippujen tilaaminen puhelimella (esim. junaliput) ja niiden maksaminen pankkitunnuksilla. . Lataamme sosiaalisen median palveluita halukkaille omiin puhelimiin, esimerkisi Facebook, Instagram, Twitter ja WhatsApp. . Synkronoimme kannettavan tietokoneen ja älypuhelimen toisiinsa. Tällöin tietokone ja älypuhelin lähettävät halutut tiedot automaattisesti toisilleen, esimerkiksi kalenteritiedot, kuvamateriaalit, asiakirjat. . Tutustumme myös laitteen kameratoimintoihin ja siirrämme kuvia omalle koneelle. Katsomme miten GoogleDrive-pilvipalveluun voi tallentaa valokuvia, asiakirjoja ja jakaa niitä muiden katsottaviksi.


NETTISIVUT TAI BLOGI WORDPRESS-OHJELMALLA
29.1.2019-30.4.2019, 69,29 oppituntia
Kansalaisopiston ATK-luokka 1 (2. krs), Ylhäistentie 2
ti 09.00-13.15
Tradenomi Kai Åkerfelt
Ilmainen WordPress on yksi maailman suosituimmista Internet- ja blogisivujen julkaisualustoista. Kurssilla saat hankittua itsellesi WordPressin peruskäyttötaidot: Hallitset Internet- ja blogisivujen luomisen, niiden muokkaamisen ja julkaisun. Opit myös sivujen päivittämisen ja käyttöoikeuksien jakamisen. Opetus tapahtuu kansalaisopiston ATK-luokassa ja opiston tietokoneita käyttäen, mutta halutessasi voit käyttää myös omaa läppäriäsi. Kurssin loppupuolella jokainen tekee oman vapaavalintaisen sivuston käyttäen hyväksi kurssilla oppimiaan niksejä. Kurssille osallistumisen vaatimuksena on hyvät tietokoneen peruskäyttötaidot. Kurssilla käydään läpi seuraavat WordPressin peruskäytön osa-alueet: - Tutustumme ohjelman tarjoamiin teemoihin eli pohjiin, joilla luodaan visuaalista ilmettä Internet-sivuille. Muokkaamme teemoja ja lataamme lisäosia, joilla saamme vieläkin enemmän ilmettä ja toiminnallisuutta sivuille. - Kirjoitamme artikkeleita ja perustamme sivuja (välilehtiä). - Lisäämme sivuille tekstin lisäksi linkkejä, kuvia ja videoita ja tutustumme samalla näihin liittyviin tekijänoikeuksiin. - Muokkaamme ilmaisilla kuvankäsittelyohjelmilla kuvat Internettiin sopiviksi. - Kuvaamme myös muutaman videoklipin ja lisäämme YouTuben kautta tekemämme videon omaan www-projektiimme. Luomme tätä varten YouTubeen omat kirjautumistunnukset. - Selvitämme kuinka Xampp-palvelin asennetaan mm. omalle tietokoneelle. Lisäksi asennamme WordPress-ohjelman Xampp-palvelimelle toimivaksi. - Opimme kuinka yhdellä WordPress-tunnuksella voi hallita useita Internet- ja blogisivuja. - Jaamme valmiille sivulle käyttöoikeuksia eli rooleja. Tällöin yrityksen tai yhdistyksen useat käyttäjät voivat päivitellä hallitusti sivustoja omilla henkilökohtaisilla tunnuksilla.


VIDEOEDITOINTI ILMAISOHJELMILLA
21.9.2018-21.12.2018, 69,29 oppituntia
Kansalaisopiston ATK-luokka 1 (2. krs), Ylhäistentie 2
pe 09.00-13.15
Tradenomi Kai Åkerfelt
Koulutus on suunniteltu sinulle, joka haluat oppia tuottamaan liikkuvan kuvan viestintää ja liittämään se verkkoon, esim. YouTubeen. Videot/videoprojektit voivat liittyä esim. yrityksen myyntiin, markkinointiin, intraan tai someen - tai omaan harrastustoimintaasi. Opit hallitsemaan työnkulun kuvaustilanteesta lähtien aina jälkikäsittelyyn ja efekteihin saakka. Tavoitteena on perehdyttää kurssilaiset videoeditoinnin maailmaan ja antaa perusvalmiudet ohjelman käytölle ja videoprojektien toteuttamiseen. Käytämme kurssin aikana videoeditointiin, still-kuvien käsittelyyn ja tekstin muokkaamiseen netistä ladattavia ilmaisohjelmia. Video on yksi nopeimmin kasvavista trendeistä ja tarpeista erityisesti yritysten kotisivuilla. Kurssin aikana jokainen osallistuja tekee oman videoprojektin. Kurssilla perehdytään mm. seuraaviin osa-alueisiin: . Video- ja äänitehosteiden luomiseen, Slide-show-esitysten toteuttamiseen, esim. videon upotus PowerPoint-tyyppiseen esitykseen. . Videoiden editointiin, leikkaamiseen, värikorjailuun ja trimmaamiseen. . Kuvan ohella myös äänen muokkaamiseen. . Videoiden julkaisuun ja viemiseen esimerkiksi verkkosivuille, YouTubeen ja muihin sosiaalisen median palveluihin. . Kurssin jälkeen kurssilaiset hallitsevat videoeditointi ja kuvankäsittely -sovellusten käytön ja osaavat tuottaa, muokata ja julkaista omaa videomateriaalia. Kurssilaisilla ei tarvitse olla aikaisempaa kokemusta opetettavasta aiheesta tai ohjelmasta. Normaali tietokoneen käyttötaito riittää.


INTERNETIN ILMAISOHJELMIEN JA PILVIPALVELUIDEN HYÖDYNTÄMINEN
31.1.2019-2.5.2019, 69,29 oppituntia
Kansalaisopiston ATK-luokka 1 (2. krs), Ylhäistentie 2
to 09.00-13.15
Tradenomi Kai Åkerfelt
Kurssilla on tarkoitus opetella ilmaisten hyödyllisten ohjelmien käyttöä ja asennusta. Pilvipalvelua hyödyntäen voimme mm. käyttää tekstinkäsittely-, taulukkolaskenta- ja diaesitysohjelmia täysin ilmaiseksi. Kurssilla perehdytään mm. seuraaviin osa-alueisiin: . LibreOffice, tekstinkäsittely, taulukko- ja esitysgrafiikka ohjelman käytön harjoittelua. Gimp-kuvankäsittelyohjelma on tarkoitettu esimerkiksi kännykällä otettujen tai skannattujen kuvien jälkikäsittelyyn. . Google Drive -pilvipalvelu tarjoaa mahdollisuuden tallentaa runsaasti kuva- ym. tiedostoja omalle verkkoalueelle. . Harjoittelemme tiedostojen ja kuvien jakamista eteenpäin pilvipalvelun avulla. . Samassa paikassa on tarjolla myös Google docs, sheets ja slides, jotka mahdollistavat tekstinkäsittelyn, taulukkolaskennan ja dia-esitysten valmistamisen suoraan verkossa. . Tutustumme myös toiseen laajaan pilvipalvelupakettiin OneDriveen ja harjoittelemme sen sujuvaa käyttöä. . Kurssilla varataan aikaa myös sosiaalisen median eri hittituotteiden esittelyyn. Näistä tarkemmin esitellään Blogien tarjoamat julkaisumahdollisuudet sekä videoiden lataaminen YouTubeen sekä niiden erilaiset jakelumahdollisuudet. . Tutkimme näiden lisäksi myös mitä käteviä palveluja Internet tarjoaa käyttäjän arkeen. Huom! Kyseessä ei ole alkeiskurssi, kurssille osallistumisen vaatimuksena on tietokoneenkäytön perusteiden hallinta!


TERVEYSLIIKUNTA

MIELEN JA KEHON HUOLTO NAISILLE Salo
5.9.2018-5.12.2018, 69,29 oppituntia
Kansalaisopiston yleisluokka 6 (1. krs), Ylhäistentie 2
ke 09.00-13.15
Jomon hindo-ohjaaja Tepa Ahonen
> Mens sana in corpore sano, joka voidaan kääntää suomeksi sanoin terve mieli terveessä ruumiissa. Tämä liikuntapainotteinen kurssi on suunnattu naisille ja kurssin tavoite on lisätä kokonaisvaltaista hyvinvointia. Huomion kohteena on oppilaan oman jaksaminen ja terveyden parantaminen. Teemoina itsestä huolehtiminen, ajatusten pitäminen positiivisina sekä vuorovaikutus-taitojen kehittäminen. Kurssipäivät koostuvat liikunnallisesta ja teoriapohjaisesta opetuksesta. Liikuntaosioissa tutustutaan mm. keppijumppaan, joogaan, kuntosaliharjoitteluun, kahvakuulailuun jne. Kurssin luento-osuuksilla käsitellään mm. stressinhallintaa, positiivista ajattelua, oman arjen ja terveyden kohentamiseen liittyviä teemoja. Mukana myös muita teemakertoja kuten kuvataide, musiikki ja kulttuuri.