Ruokamyrkytys- ja vesiepidemiat

Ruokamyrkytyksellä tarkoitetaan elintarvikkeista tai talousvedestä johtunutta sairastumista. Ruokamyrkytysepidemiasta puhutaan, jos sairastuneita on enemmän kuin kaksi henkilöä. Yhden henkilön sairatumistapausta käsitellään ruokamyrkytysepäilynä.

Toiminnaharjoittajan tulee lain mukaan tehdä elintarvikevalvontaan välittömästi ilmoitus asiakkaalta tulleesta ruokamyrkytysepäilystä. Kun taas epäilet asiakkaana syöneesi pilaantunutta ruokaa ja saadessasi siitä oireita tai jos epäilet juomaasi vettä oireiden aiheuttajaksi, ota yhteys omaan terveysasemaasi tai suoraan johonkin epidemiaselvitystyöryhmän jäsenistä. Mitä nopeammin ruokamyrkytysepäilystä ilmoitetaan, sitä paremmin tapaus saadaan selvitettyä.

Ruokamyrkytysepidemioiden selvittämiseksi on nimetty epidemiaselvitystyöryhmä, jonka tehtävänä on epidemian hallintaan tähtäävien toimenpiteiden koordinointi.

Epidemiaselvitystyöryhmä

Johtava lääkäri
Sara Sarjakoski-Peltola
(02) 772 3650

Terveyskeskuslääkäri
Esa Ruohola
(02) 772 3768

Terveydenhoitaja
Jaana Mannonen
(02) 772 3748

Ympäristöterveydenhuollonjohtaja
Sinikka Koskinen
(02) 778 4600

Johtava hygieenikko
Riitta Suutari
(02) 778 4601

Terveystarkastaja
Marjo Härkönen
(02) 778 4608

Terveystarkastaja
Sanna-Mari Hardwick
(02) 778 4609

Vesilaitospäällikkö
Kalle Virtanen
(02) 778 5701

etunimi.sukunimi@salo.fi