Parisuhde ja ero
sammakot copy.JPG
Kuva Kai Fagerström.

Parisuhteeseen kannattaa panostaa

Näiltä nettisivuilta löydät tietoa parisuhteesta ja sen hoitamisesta sekä avio- ja avoliittoon liittyvää lakitietoa. Voit kartoittaa omaa parisuhdettasi ja miettiä keinoja suhteen vahvistamiseksi.

Väestöliiton parisuhdesivut

Parisuhteen palikat
Kataja - Parisuhdekeskus ry.
Parisuhteen roolikartta

Kun päädytään eroon

Monesti eroajatukset ovat reaktiota epäonnistumisen kokemuksiin parisuhteessa; ongelmia ei ole yrityksistä huolimatta saatu ratkaistua. Parin on tärkeää antaa itselleen aikaa ennen eropäätöksen tekemistä. Ero ei ratkaise kaikkia ongelmia, vaan käsittelemättömät asiat saattavat nousta uudelleen esiin. Kun asiaa on rauhassa puitu ja siitä on keskusteltu, ja molemmat ovat edelleen sitä mieltä, että olisi parasta erota, molemmilla on todennäköisesti enemmän voimia toteuttaa eropäätös. Ero on asianosaisille aina kriisi, josta selviäminen vaatii sekä vanhemmilta että lapsilta aikaa ja voimavaroja. Eron yhteydessä vanhemmat ovat usein keskittyneitä omaan pahaan oloonsa eikä heillä välttämättä riitä voimavaroja tukea ja kuunnella lapsiaan. Lasta ei kuitenkaan saa jättää yksin huolineen. Lapsen mielessä on melkoinen tunnemyllerrys: hän on vihainen vanhemmilleen, kokee tulleensa hylätyksi, on surullinen. Joku lapsi voi ilmaista pahaa oloaan kiukuttelemalla ja taantumalla käytökseltään, toinen taas vetäytyy omiin oloihinsa tai kaveripiiriin eikä jaksa keskittyä koulutehtäviinsä.

piirros2 copy.JPG
Kuva Kai Fagerström.

Monet lapset pelkäävät olevansa syypäitä vanhempiensa eroon. Tavallista on, että lapset toivovat pitkään eron jälkeenkin, että vanhemmat vielä palaisivat yhteen. Lasta askarruttavat myös monet käytännön kysymykset: asumisjärjestelyt, yhteydenpito pois muuttavaan vanhempaan, mahdollinen koulun tai päiväkodin vaihtuminen, perheen lemmikkieläimen kohtalo. Lapsi tarvitseekin erotilanteessa sekä ymmärrystä tunteilleen että tietoa tulevista muutoksista. Jos omilla vanhemmilla ei ole voimavaroja lapsen tunteiden ja tarpeiden kuuntelemiseen, voi avuksi pyytää esim. lapselle tutun aikuisen, kuten kummitädin. Eron jälkeen on ensiarvoisen tärkeää, että vanhemmat pyrkivät luomaan toimivat keskinäiset välit lapsiin liittyvien asioiden hoitamisessa ja ylläpitävät lapsen myönteistä kuvaa toisesta vanhemmasta. Vaikka ero on sekä lapsille että vanhemmille rankka kokemus, siitä voi selvitä myönteisellä tavalla.

RONSU sp.JPG
Kuva Kai Fagerström.

Perustietoa erokriisistä ja tukea erosta selviämiseen löydät seuraavilta nettisivuilta:

Erokriisi ja hyvä ero
Eroneuvo -tukea erossa

Ammatillisesti tuettu vertaisverkosto

Oikeusministeriön tiedote avioliittolaista
Yhden Vanhemman Perheiden liitto