Saattohoitosaattohoito.jpg

Salon terveyskeskussairaala/os. 2
Palliatiivinen ja saattohoitoyksikkö

Saattohoito ei ole erillinen, selkeästi rajattu hoitomuoto, vaan elämän loppuvaiheessa olevan potilaan ja hänen läheistensä auttamiseen tähtäävien hoitotapojen kokonaisuus. Se tarkoittaa psyykkistä ja sosiaalista tukea jo diagnoosivaiheen jälkeen, perheen tukemista ja potilaan ongelmien hoitoa ja hyvinvoinnin lisäämistä sairauden eri vaiheissa.

Saattohoitopotilas sairastaa pahanlaatuista, levinnyttä ja etenevää sairautta, joka on parantumaton eikä hänen elinaikaansa voida merkittävästi pidentää hoidollisin keinoin. Hänen hoitonsa on diagnoosista riippumatonta. Hoidon kannalta ei ole merkittävää, millaisia hänen oireensa ovat. Hoidon taustalla on oireiden lievitys kuoleman läheisyydessä.

Saattohoito on moniammatillista yhteistyötä

Palliatiivisia ja saattohoitopotilaita hoitaa oma hoitotiimi, joka on kouluttautunut ko aiheeseen. Lääkärillä on kokemus palliatiivisesta lääketieteestä sekä pitkä työkokemus saattohoidosta. Potilaspaikkoja on 8-14, toiminta 24/7 periaatteella. Tiivis yhteistyö kotisairaalan kanssa. Kotisaattohoito mahdollista. Konsultaatio erikoissairaanhoitoon tarvittaessa. Lisäksi annamme mielellämme konsultaatioapua. Järjestämme koulutusta aiheesta. Hoitotiimillä on jatkuva koulutussuunnitelma.

Aloitimme tiiviimmän palliatiivisen ja saattohoidon osastotyön 1.11.2010. Kesäkuun 2011 alkuun mennessä ensimmäisen seurannan mukaan olimme hoitaneet 83 asiakasta, joista 41 oli syöpäpotilasta ja 42 muita saattohoitopotilaita (mm. keuhko, neurologinen, sisätaudit, dementia).
Kehitämme jatkuvasti toimintaamme, mm. koulutustoimintaa ja yhteistyötä kotisairaalaan ja kotisaattohoitoon.

saattohoitohuone1.jpgsaattohoitohuone2.jpg