Energiansäästövinkkejä

Energianeuvolan pikaopas

Hehkulamppujen poistuminen


Puunpoltto on tekniikkalaji

Polttopuun tulisi mielellään olla ylivuotista. Kesällä puun kuivuminen ulkona katoksen alla kestää vähintään 2 kuukautta. Tuoreessa puussa on vettä noin 50 % ja polttokuivassa noin 20 %. Kuiva puu on väriltään vaaleaa ja sen tunnistaa äänestä: kaksi kuivaa pilkettä helähtää terävästi niitä vastakkain lyötäessä. Tuore puu sihisee palaessaan.

Hyvään lämmittämiseen riittää parin pesällisen tehokas, tasainen polttaminen. Polttopuuta kannattaa varata 1 - 3 sylillistä eli 5 - 15 kiloa ja aikaa noin 1,5 - 2 tuntia, kun tulisijaa käytetään lisälämmönlähteenä. Nämä ohjeet soveltuvat useimmille tulisijoille:

  • Aseta puhtaat, kuivat puut tulipesään mieluimmin vaakasuoraan tai pystyyn. Varmimmin saadaan hyvä polttotulos, kun puut ovat halkaisijaltaan 8 - 10 cm ja ne ladotaan ilmavasti vaakaan. Huolehdi myös riittävästä korvausilman saannista huoneeseen.
  • Aseta sytykkeet eli kourallinen pieniä puutikkuja ja tuohta tai sanomalehtipaperia puiden päälle. Tämä on osoittautunut parhaaksi sytyttämistavaksi, koska tällöin sytykkeiden lämmöstä kaasuuntuvat puun ainesosat leimahtavat ja kaikki mikä kaasuuntuu myös palaa. Jos kylmiä pilkkeitä kuumennetaan altapäin, niin puut kyllä kaasuuntuvat, mutta eivät pala kokonaan. Tällöin syntyy runsaasti päästöjä. Päältä sytyttäminen on paras tapa lähes kaikissa tulisijoissa, mutta viisainta on noudattaa tulisijavalmistajan antamia ohjeita.
  • Käytä toisessa pesällisessä edellistä suurempia puita, halkaisijaltaan 12 - 15 cm. Aseta puut tulipesään tiiviisti vasta, kun liekkejä ei enää ole. Asettamalla puut tulipesän takaosaan tai hieman yläviistoon kohti takaseinää estät luukun lasin nokeentumista.
  • Varmistu puunpolton onnistumisesta tarkastelemalla silloin tällöin savupiipustasi tulevaa savua. Pian sytytyksen jälkeen vaaleaksi ja heikosti näkyväksi muuttuva savu, joka ei haise pahalle, on merkki onnistumisesta ja hyvästä palamisesta.
  • Huolehdi tulisijasi säännöllisestä huollosta, puhdistamisesta ja nuohouksesta. Kiinteällä polttoaineella toimiva tulisija ja sen hormi on syytä nuohota kerran vuodessa.

Opas puun polttoon


Salon kaupungin energiatehokkuussuunnitelma vuosille 2008 - 2011

Salon kaupunki liittyi uuteen kuntien energiatehokkuussopimukseen kaupunginhallituksen 11.11.2007 tekemällä päätöksellä. 1.1.2009 tehdyn kuntaliitoksen myötä sopimukseen liittyivät Salon lisäksi Halikko, Kiikala, Kisko, Kuusjoki, Muurla, Perniö, Pertteli, Suomusjärvi ja Särkisalo.

Energiatehokkuuden toimintasuunnitelma on hyväksytty kaupunginhallituksessa 4.1.2010. Suunnitelman toteutumista seuraa energiansäästötyöryhmä. Suunnitelmaa on tarkoitus tarkistaa vuosittain. Asetettujen välitavoitteiden toteutuminen annetaan tiedoksi kaupunginhallitukselle.

Salon kaupunki on energiatehokkuussopimuksen myötä sitoutunut toimimaan esimerkillisesti energiatehokkuuden ja uusiutuvien energialähteiden käytön edistämisessä sekä levittämään aktiivisesti tietoa tällaisesta toiminnasta ja sen tuloksista. Esimerkillisellä toiminnallaan kaupunki voi osaltaan vaikuttaa myös Suomen kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseen.

Yhteystiedot

ympäristönsuojelutarkastaja
Anne Kari-Nummi 02 778 7802