EtusivuAjankohtaistaSalon kaupunki kannustaa kehitysvammaisten työllistämiseen

Salon kaupunki kannustaa kehitysvammaisten työllistämiseen

Kehitysvammaisia työskentelee sekä osa- että kokoaikaisissa töissä. Osa-aikatyössä töitä voi olla vaikkapa kahtena päivänä viikossa 3-4 tuntia kerrallaan. Kehitysvammaisista henkilöistä nykyistä huomattavasti isompi määrä voisi työllistyä tavalliseen palkkatyöhön, jos heille annettaisiin siihen mahdollisuus. Suomessa on tuhansia kehitysvammaisia henkilöitä, joilla on sekä koulutus että halua työntekoon.

Salon kaupungin kehitysvammahuollossa järjestetään työllistymistä edistävää toimintaa kehitysvammaisille aikuisille. Työhönvalmennuspalvelut ovat osa tätä osallisuutta tukevaa toimintaa. Työhönvalmennuksen tavoitteena on kehitysvammaisten tuetun ja palkkatyön tukeminen. Uutena työhönvalmennuksen palvelumuotona on alkamassa työhönvalmennuspajatoiminta, jossa perehdytään muun muassa työelämän pelisääntöihin ja tutustutaan työnhaun lainalaisuuksiin. Työhönvalmennuspajassa ohjaajan rinnalla toimii vertaistukihenkilö.

Työhönvalmennuksen toimipiste sijaitsee Salon työ- ja toimintakeskuksessa Örninkadulla. Työhönvalmennuksessa työhönvalmentaja tukee työnhakijaa ja työnantajaa työsuhteen syntymisessä, työn aloittamisessa ja työsuhteen jatkuvuuden varmistamisessa. Työhönvalmentaja muun muassa etsii työhön soveltuvan henkilön, neuvoo työllistämistukien hakemisissa, auttaa työtehtävien muotoilussa ja käy työsuhteen aikana tukikäynneillä työpaikoilla. Työhönvalmentajan palvelut ovat työnantajalle maksuttomia.

Salo on myös mukana Kehitysvammaliiton valtakunnallisessa Palkkaa mut -hankkeessa. Palkkaa mut -hanke on STEAn rahoittama kaksivuotinen projekti, jossa edistetään kehitysvammaisten ihmisten työllistymistä palkkatyöhön. Hankkeen tarkoituksena on levittää toimivaksi todettuja työhönvalmennuksen ja vertaisryhmätoiminnan toimintatapoja valtakunnallisesti.

Kehitysvammaliiton vuonna 2016 tekemän tutkimuksen mukaan kehitysvammaisia henkilöitä työllistäneet työnantajat ovat kokeneet heidät hyviksi työntekijöiksi. Työnantajat kokevat, että kehitysvammaiset työntekijät tulevat hyvin toimeen sekä työtovereiden että asiakkaiden kanssa ja he vaikuttavat positiivisesti niin työyhteisön ilmapiiriin kuin organisaation imagoon. Heillä ei ole muita suurempaa tapaturmariskiä eikä muita enempää sairauspoissaoloja. He ovat sitoutuneita työhönsä ja suoriutuvat työtehtävistään siinä missä muutkin, joskin tehtävien suorittaminen vaatii enemmän aikaa.

Työnantaja, mikäli olet kiinnostunut kehitysvammaisten työllistämisestä, löydät tarkemmat tiedot Salon kaupungin kehitysvammahuollon sivuilta.

Seuraa viikolla 46 Salon työ- ja toimintakeskusta Facebookissa, esittelyssä palkkatyöhön työllistynyt Ulla.

Lisätiedot:
Teresa Hirvelä, työtoiminnan vastaava ohjaaja, puh. 044 778 3577, teresa.hirvela@salo.fi
Kari Lottonen, ohjaaja/ työhönvalmentaja, puh. 044 778 3592, kari.lottonen@salo.fi
Laura Tuominen, kehitysvammahuollon esimies, puh. 044 778 3561, laura.tuominen@salo.fi

Julkaistu: 12.11.2018 08:00

Takaisin