Tuho- ja haittaeläimet

Suomessa tavattavia sisätilojen haittaeläimiä ovat monet hyönteiset ja niiden toukat sekä rotat ja hiiret. Haittaeläimet voidaan jakaa tekstiilituholaisiin, elintarviketuholaisiin, syöpäläisiin ja muihin sisätiloissa esiintyviin hyönteisiin.

Elintarvikkeiden ja muiden tuotteiden mukana koteihin voi kulkeutua hyönteisiä myllyistä, leipomoista ja tuotantolaitoksista. Elintarvikkeiden tuholaiset aiheuttavat terveyshaittaa pilaamalla tuotteita. Lisääntynyt matkailu on lisännyt kutsumattomien vieraiden määrää kodeissa. Hygieniahaittaa voi aiheutua viemäreissä ja lattioilla vilistävistä hyönteisistä. Puutavaroiden tuholaiset turmelevat huonekaluja ja tekstiilien syöjät villavaatteita ja turkiksia.

Osa kotien hyönteisistä on täysin harmittomia. Erityisesti keväästä syksyyn sisätiloissa tavataan paljon ulkoa luonnosta peräisin olevia hyönteisiä. Tuholaisen tunnistaminen auttaa arvioimaan torjuntatoimenpiteiden tarpeellisuutta. Ympäristöterveydenhuolto auttaa tuhohyönteisten ja -eläinten tunnistamisessa ja antaa ohjeita niiden hävittämiseen.