Usein kysytyt kysymykset

Mikä on Waltti-matkakortti?

Waltti on matkakortti, joka on käytössä useissa Suomen kaupungeissa, esimerkiksi Hämeenlinnassa, Lahdessa, Jyäskylässä, Oulussa ja Joensuussa. Matkakortille voi ladata kausi- ja arvolippuja.

Missä voin käyttää Waltti-matkakorttiani?

Waltti-matkalipulla voit matkustaa Salon kaupungin rajojen sisäisessä liikenteessä. Arvolipulla voit maksaa matkustuksiasi myös muissa Waltti-kaupungeissa. Kuntarajat ylittävässä liikenteessä (esimerkiksi pikavuorot) Waltti-matkakortit eivät käy maksuvälineinä.

Mitä eroa on arvo- ja kausilipulla?

Arvolipun voi ladata joko henkilökohtaisena tai haltijakohtaisena matkalippuna. Arvolipulle voi ladata haluamansa summan rahaa ja lipulla voi matkustaa yksittäisiä matkoja Salossa ja muissa Waltti-kaupungeissa. Arvolipulle ladattu summa kuluu sitä mukaa, kun korttia käytetään. Arvolipulla voi myös maksaa useamman samaan ikäryhmään kuuluvan henkilön matkan (1-31 henkilöä), mikäli kortilla on tarvittava määrä arvoa.
Kausilipulla voi matkustaa rajattomasti Salon paikallisliikenteessä 30 vuorokauden ajan. Kausilippu on aina henkilökohtainen.
Samalla korttipohjalla voi olla sekä kausilippu että arvolippu.

Kannattaako ostaa kertalippu vai hankkia Waltti-matkakortti?

Waltti-matkakortin ostaminen kannattaa, koska sillä maksettaessa matkan hinta on aina edullisempi kuin kertalipun hinta. Esimerkiksi aikuisen kertalippu käteisellä ostettuna maksaa 3,30 euroa, kun arvolipulla matkan hinta on 3 euroa. Kausilipulla matkustuksen määrää ei ole rajoitettu, joten säästät sitä enemmän mitä enemmän matkustat. Kausilipun hinta aikuiselta on 85 euroa.

Mistä Waltti-matkakortin voi ostaa ja ladata?

Ensimmäinen Waltti-matkakortti ostetaan ja ladataan joukkoliikenteen palvelupisteessämme. Joukkoliikenteen palvelupisteenämme toimii Kuljetus M.Vesalainen Oy (Salon Matkahuolto-asiamies), jonka löydät linja-autoasemalta. Jatkolataukset onnistuvat Waltin verkkokaupassa sekä linja-autoissa.

Mitä eroa on haltijakohtaisella ja henkilökohtaisella Waltti-matkakortilla?

Henkilökohtaiseen korttiin tallennetaan matkustajan henkilötiedot, kun kortti perustetaan. Korttia voi käyttää ainoastaan se henkilö, jonka nimissä kortti on ostettu. Henkilökohtaisen kortin pystyy sulkemaan, jos kortti katoaa. Kortilla olevat matkat voi siirtää uudelle kortille.
Haltijakohtaista korttia voi käyttää kuka tahansa, jolla kortti on. Haltijakohtainen kortti ostetaan ikäryhmän mukaan. Haltijakohtaisia matkakortteja ei voi sulkea, eikä niissä olevia lippuja voi siirtää toiselle kortille.

Vaikuttaako matkustajan ikä lipun hintaan?

Kyllä. Lapsen lipulla matkustavat 7-16-vuotiaat lapset. Aikuisen lippu on 17 vuotta täyttäneille. Aikuisen kanssa matkustavat 0-6-vuotiaat kulkevat veloituksetta. Yksin matkustava alle 7-vuotias maksaa lapsen lipun hinnan.

Voiko matkakortille ladata uuden kausilipun vaikka nykyinen kausilippu on voimassa?

Kyllä voi. Matkakortilla voi olla kaksi kausilippua, joista toinen on kuluva kausi ja toinen odottava kausi. Toisen kauden voi ladata, kun on ottanut ensimmäisen kauden käyttöön.

Voinko ladata Waltti-matkalippuni etukäteen?

Kyllä voit. Lipun voimassaoloaika alkaa ensimmäisestä käyttökerrasta (poislukien mobiililippu, jonka voimassaoloaika alkaa lipun ostohetkestä).

Missä kortin saldon tai voimassaoloajan voi tarkastaa?

Matkakortin saldon voi tarkastaa puhelimeen ladattavalla Waltti kortinlukija-sovelluksella joka toimii Android-käyttöjärjestelmän puhelimissa. Saldon ja voimassaoloajan voi tarkastaa myös Waltin verkkokaupassa tai joukkoliikenteen palvelupisteellämme.

Voiko vaihto-oikeutta käyttää paluumatkaan?

Vaihtoaika on 2 tuntia matkan alkamisesta. Mikäli paluusi tapahtuu kahden tunnin sisällä lippusi ensimmäisestä leimauksesta tai kertalipun ostohetkestä, voit matkustaa paluumatkan vaihto-oikeudella. Matkakortti tulee kuitenkin aina leimata linja-auton lukijassa autoon noustessa.

Onko lemmikkien kuljettaminen bussissa sallittua?

Bussissa voidaan kuljettaa tavanomaisia lemmikkieläimiä saattajan kanssa ja saattajan vastuulla. Lemmikkieläimistä ei peritä maksua.
Kuljettaja voi kieltäytyä ottamasta lemmikkiä bussiin, jos auto on kovin täynnä, siellä on jo muita lemmikkejä tai muut matkustajat vastustavat lemmikin autoon ottamista.
Poliisikoiran, näkövammaisen opaskoiran, liikuntarajoitteisen avustajakoiran tai avustajakoiraksi koulutettavan koiran saa tuoda bussiin.

Saako lipun hinnan takaisin, jos bussi on myöhässä?

Matkustajan on varauduttava siihen, että vaikeat keliolosuhteet ja mahdolliset ruuhkat saattavat pidentää aikataulun mukaista matka-aikaa. Matkustajia pyydetään huomioimaan, että juhlapyhinä ajetaan mahdollisesti poikkeavien aikataulujen mukaan.
Liikennehäiriö, esimerkiksi vuoron puuttuminen tai etuajassa tai myöhässä tuleminen, ei oikeuta matkalippujen takaisin maksamiseen tai korvaavasta kuljetuksesta aiheutuneiden kulujen korvaamiseen.