EtusivuPäivähoito ja koulutusTiedote varhaiskasvatuksen huoltajille

Tiedote varhaiskasvatuksen huoltajille

17.8.2020

Salon kaupungin esiopetus ja varhaiskasvatus noudattavat valtakunnallisia ohjeita koronatartuntojen estämiseksi

Salossa jokaisen lapsen oikeudesta varhaiskasvatukseen ja esiopetukseen pyritään pitämään huolta myös mahdollisissa poikkeustilanteissa. Salon kaupungin päiväkodeissa, perhepäivähoidossa ja avoimen varhaiskasvatuksen toiminnassa noudatetaan viranomaisten antamia valtakunnallisia hygienia- ja toimintaohjeita. Tavoitteena on välttää koronatartuntojen leviämistä. Varhaiskasvatuksen toiminnoissa vältetään tarpeettomia lähikontakteja ja noudatetaan tartuntoja ehkäisevää hygieniaa. Samalla huolehditaan, että lapsi saa tarvitsemansa aikuisen läheisyyden, turvan ja vuorovaikutuksen mahdollisimman samalla tavalla kuin ennenkin.

Perusopetuslain 20 a §:n määräaikainen säännös poikkeuksellisista opetusjärjestelyistä, kuten etäopetuksesta, ei koske esiopetusta eikä esiopetuksessa olevia pidennetyn oppivelvollisuuden päätöksen saaneita lapsia. Esiopetus järjestetään lähiopetuksena päiväkodissa. Jos lapsi ei osallistu esiopetukseen, on huoltajan pidettävä huolta siitä, että lapsi osallistuu muulla tavalla esiopetuksen tavoitteet täyttävään toimintaan.

Koronavirus aiheuttaa hengitystieinfektion, jonka oireita voivat olla mm. yskä, kurkkukipu, kuume, hengenahdistus, lihaskivut, vatsaoireet ja päänsärky. Päiväkotiin tai perhepäivähoitoon ei pidä tulla, jos on sairastumiseen viittaavia oireita. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL 5.8.2020) antaman linjauksen mukaan oireisten lasten tulee herkästi hakeutua koronavirustestiin, jos hänellä on edes lieviä hengitystieoireita. Mikäli testitulos on negatiivinen ja oireilu selvästi vähenemässä, voi varhaiskasvatukseen mennä, vaikka oireet eivät olisi kokonaan väistyneet. Ennen testituloksen valmistumista on kuitenkin vältettävä kontaktia muihin.
Jos lapsen oireet myöhemmin alkavat uudelleen tai lisääntyvät, tulee hakeutua uuteen testiin. Jos oireet selvästi helpottavat allergialääkityksen aloittamisen jälkeen, oireiden voidaan ajatella johtuneen allergiasta: oireiden lievittymistä tulee kuitenkin odottaa, ennen kuin lapsi voi palata varhaiskasvatukseen.

Muiden kuin lasten ja varhaiskasvatuksen henkilökunnan oleskelua varhaiskasvatuksen toimipisteiden alueella vältetään. Näin turvataan mahdollisimman hyvin kaikkien terveys.

Varhaiskasvatukseen tultaessa vanhempi saattaa lapsen kura- tai ulkoeteiseen. Muissa tiloissa liikkumisesta vanhemman tulee sopia henkilökunnan kanssa.

Toimintaa järjestetään mahdollisimman paljon ulkotiloissa, jolloin kontaktien määrä vähenee.

Lasten käsien pesusta ja yskimishygieniasta huolehditaan

Varhaiskasvatuksessa huomioidaan hyvä hygienia erityisesti ruokailussa, ja henkilöstö jakaa annokset lapsille. Päiväkodeissa toteutetaan edelleen tehostettua siivousta THL:n ohjeistuksen mukaan ja huolehdimme riittävästä lelujen pesusta.

Tärkeän unilelun saa tuoda mukana ja viedä kotiin päivän päätteeksi. Huoltajien tulee huolehtia oman lelun puhtaudesta.

Maskien käyttöä ei suositella varhaiskasvatuksessa.

Varhaiskasvatuksesta lähtiessä ei kätellä, vaan sanotaan näkemiin.

Sekä lapset että aikuiset pesevät kätensä aina tullessaan varhaiskasvatukseen, sekä ennen kotiinlähtöä. Lisäksi kädet pestään ennen ruokailua, aina ulkoa sisälle tullessa, sekä aina aivastamisen tai yskimisen jälkeen, tai kun kädet ovat näkyvästi likaiset. Kädet kuivataan kertakäyttöisiin paperisiin käsipyyhkeisiin. Jos käsienpesumahdollisuutta ei ole, käytetään käsihuuhdetta. Käsihuuhdetta tulee olla helposti saatavilla. Lasten käsihuuhteen käyttö tapahtuu aikuisen valvonnassa. Aivastamisen tai yskimisen yhteydessä suun eteen laitetaan kertakäyttönenäliina, joka heitetään roskiin heti käytön jälkeen. Jos nenäliinaa ei ole saatavilla, suojataan suu kyynärtaipeella. Kädet pestään tämän jälkeen. https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/infektioiden-ehkaisy-ja-torjuntaohjeita/kasienpesu-ja-yskiminen

14 vuorokauden omaehtoinen karanteeni matkustusrajoituksia koskevista maista palaaville

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL ja Opetushallitus ovat päivittäneet 10.8.2020 karanteenia koskevan ohjeen. Muutoksia on tehty töissä käymiseen sekä varhaiskasvatukseen ja perusopetukseen osallistumiseen.

14 vuorokauden omaehtoinen karanteeni koskee niitä matkailijoita, jotka saapuvat Suomeen maista, joiden kohdalla matkustusrajoitukset jatkuvat. Ohjeessa suositellaan, että omaehtoisessa karanteenissa oleva lapsi ei osallistu esiopetukseen/varhaiskasvatukseen.

Lue THL:n ohje matkustamista ja koronapandemiaa koskien.
https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/matkustaminen-ja-koronaviruspandemia

Jos lapsi sairastuu päiväkodissa olon aikana, oireinen lapsi siirretään heti erilliseen tilaan odottamaan aikuisen valvonnassa hakijaa.

Jos vanhempi epäilee lapsella koronavirustartuntaa, vanhemman toivotaan ilmoittavan, milloin lapsen arvioidaan palaavan takaisin varhaiskasvatukseen.

Päiväkodin johtaja ja varhaiskasvatuksen henkilökunta vastaavat mielellään, mikäli perheillä on aiheeseen liittyvää kysyttävää.

Salon varhaiskasvatus toivottaa aurinkoista ja hyvää alkanutta uutta toimintakautta!

Julkaistu: 25.8.2020 08:14

Takaisin