Avoin yliopisto

Avoin yliopisto tarjoaa kaikille kiinnostuneille mahdollisuuksia osallistua yliopistojen tutkintovaatimusten mukaisiin opintoihin. Avoimessa yliopistossa voi opiskella iästä ja pohjakoulutuksesta riippumatta ja opintoja voi valita oman kiinnostuksen mukaan.

Kansalaisopistolla on tarjolla useiden oppiaineiden perusopintoja. Monissa aineissa opiskelua on mahdollista jatkaa aineopintoihin. Lisäksi tarjolla on kieli- ja viestintäkursseja. Joustavat opetusmuodot ja suoritustavat on sovellettu aikuisopiskelijoiden erilaisiin elämäntilanteisiin sopiviksi.

Avoimessa yliopistossa on mahdollista suorittaa useassa oppiaineessa suuri osa alempaan yliopistotutkintoon kuuluvista opinnoista. Tarjontaan kuuluu sekä perusopintoja että aineopintoja ja myös tutkintoon vaadittavia yleisopintoja (kieli- ja viestintäopinnot).

Jos olet työttömänä ja suunnittelet osallistumista avoimen yliopiston opintoihin, ota yhteys TE-toimistoon hyvissä ajoin ennen opintoihin ilmoittautumista. Selvitä, onko osallistumisellesi esteitä tai edellyttääkö osallistuminen joitakin erityisiä toimenpiteitä.


Kansalaisopistojen yhteyshenkilötJos et löydä tästä oppaasta haluamaasi tietoa tai sinua askarruttaa jokin muu avoimen yliopiston opetukseen liittyvä asia, ota yhteyttä alla mainittuihin henkilöihin.

Salon kansalaisopiston tarjonta:

 • kurssisihteeri Paula Alanne
  puh. 02-778 4570, paula.alanne@salo.fi
 • apulaisrehtori Kari Koivunen,
  puh. 044-778 4572, kari.koivunen@salo.fi
 • rehtori Jukka Tamminen,
  puh. 044-778 4562, jukka.tamminen@salo.fi

Somero-opiston tarjonta:

 • koulutuskoordinaattori Riitta Ryhtä,
  puh. 044-779 1270, somero-opisto@somero.fi


Ilmoittautuminen

Tiedotuskanavamme avoimeen yliopistoon ilmoittautuneille on sähköposti. Seuraa sähköpostiasi!

Ilmoittautuminen kurssille suoritetaan sekä kansalaisopistoon että Turun yliopiston avoimeen yliopistoon seuraavassa järjestyksessä:

 1. Ensin ilmoittaudutaan kurssille kansalaisopistoon internetissä tai puhelimitse kurssitiedoissa mainittuina aikoina.
 2. Turun yliopiston avoimeen yliopistoon ilmoittaudutaan vasta, kun on saatu varmuus kurssin alkamisesta. Tästä tiedotetaan kurssille kansalaisopistoon ilmoittautuneille sähköpostitse.

Seuraa sähköpostiasi! Opiskelija maksaa avoimen yliopiston opintomaksun ilmoittautumisen yhteydessä. Ilmoittautuminen opintoihin tehdään avoimen yliopiston NettiOpsu -palvelussa. Tutustu etukäteen ilmoittautumisohjeisiin ja maksuehtoihin. Ohjeet ovat avoimen yliopiston Ilmoittaudu opintoihin -sivuilla www.avoin.utu.fi -> Ilmoittautuminen ja opiskelijapalvelut -> Ilmoittautuminen opintoihin.
Ilmoittautumisen peruminen

Jos opiskelija haluaa peruuttaa avoimen yliopiston ilmoittautumisensa kansalaisopistoon, tästä pitää ilmoittaa sähköpostilla opiston toimistoon. Jollei peruuttamista tapahdu, kurssi laskutetaan normaalisti.

Turun yliopiston avoimeen yliopistoon ilmoittautumista ei voi peruuttaa, so. ilmoittautumisen yhteydessä maksettua avoimen yliopiston maksua ei palauteta.


Osallistuminen tenttiinTenttiin tulee aina ilmoittautua. Ilmoittautua pitää myös oppiaineen tai osion ensimmäiseen tenttiin. Ilmoittautuminen tapahtuu lähettämällä sähköpostiviesti tai soittamalla opiston toimistoon paula.alanne@salo.fi, puh. 02-778 4570. Ilmoittauduttaessa tulee mainita tentin päivämäärä, oppiaine ja oppiaineen osio sekä tenttijän nimi. Ilmoittautumisaika päättyy viikkoa ennen tenttitilaisuutta klo 15. Jos et pääse osallistumaan tenttiin, johon olet ilmoittautunut, ole hyvä ja peruuta ilmoittautumisesi opiston toimistoon puhelimitse tai sähköpostitse. Peruuttamatta jäänyt tentti laskutetaan aina.

Ilmoittautuminen on välttämätöntä, jotta opistolla tiedettäisiin, minkä oppiaineiden kysymyksiä tenttitilaisuudessa tarvitaan ja kuinka suuri määrä osallistujia on tulossa tenttiin. Ilmoittautumatta tenttitilaisuuteen tulevat eivät voi osallistua tenttiin.

Opiskelijalla on oikeus osallistua suoritettavan osion tenttiin kolmesti. Kurssimaksuun sisältyy yksi tentti. Seuraavat kerrat ovat maksullisia. Maksu on tällöin 12 euroa. Uusintatentit suoritetaan opiston yleisinä tenttipäivinä. Kaikkina rästitenttipäivinä ei voi tenttiä jokaista osiota - tarkista opetussuunnitelmasta kyseessä olevan osion / kurssin tenttipäivät. Opiston tenttitilaisuuksiin voi osallistua erikseen niin sovittaessa myös muissa oppilaitoksissa opiskelevia. Tenttimaksu on tällöin 30 e.


Lukuvuoden 2018-2019 tenttitilaisuudet

Lukuvuoden 2018-2019 tenttitilaisuuksien järjestetään seuraavan aikataulun mukaisesti. Huom! tietojenkäsittelytieteissä omat tenttipäivät!

 • Syyskausi 2018:
  19.9., 17.10., 14.11. ja 12.12.

 • Kevätkausi 2019:
  16.1., 13.2., 13.3., 10.4., 15.5. ja 12.6.

Salon kansalaisopiston tentit järjestetään kansalaisopiston päätoimipaikan tiloissa (Ylhäistentie 2) ja Somero-opiston tentit Kiiruun koulukeskuksessa (Kiiruuntie 4).

Tentistä saa poistua aikaisintaan klo 18.30. Lisäohjeita annetaan tenttitilaisuuden alussa.