Maksuttomia kursseja työttömille työnhakijoille

Salon kaupungin työllisyyspalvelut ja kansalaisopisto järjestävät salolaisille työttömille työnhakijoille maksuttomia kursseja myös kevät- ja kesäkaudella 2019.

Kurssit on tarkoitettu 300 päivää työmarkkinatukea saaneille ja niiden tarkoituksena on edistää hyvinvointia sekä työllistymismahdollisuuksia. Kurssit toteutetaan kuntouttavan työtoiminnan sopimuksilla, jota edeltää aktivointisuunnitelman laatiminen. Kurssin ajalta on mahdollista saada kulu- ja matkakorvaus. Kursseille ohjaudutaan ottamalla yhteyttä viimeistään kolme viikkoa ennen kurssin alkamispäivää kuntouttavan työtoiminnan ohjaajiin:

Kursseille ohjaudutaan ottamalla yhteyttä ti 14.8. mennessä kuntouttavan työtoiminnan ohjaajiin:

  • Teija Lampela
    puh. 044 778 3091, teija.lampela@salo.fi
  • Susanna af Björksten
    puh. 044 778 3095, susanna.afbjorksten@salo.fi

Huom! Tässä olevien kurssien tarkemmat kuvaukset (ja aikanaan tiedot myös kesäkaudelle suunniteltavista kursseista) löydät nimen omaan tältä sivulta!

LUONNONMUKAINEN KOTITARVEVILJELY Kevätkausi
ke klo 12-16.15 | 13.3.-12.6. | Kansalaisopisto, Ylhäistentie 2
Kurssin tarkoituksena on antaa sekä teoreettiset että käytännölliset valmiudet viljellä luonnonmukaisesti omaa ruokaa parvekkeella, laatikossa, kaupunkiviljelynä, puutarhapalstalla tai omassa puutarhassa ja ymmärtää se osana ekologista elämäntapaa. Opiskelu on mahdollisimman käytännönläheistä. Kurssille on tervetulleita niin uudet kuin syksyn kurssillakin mukana olleet.

SUOMEA TOIMINNALLISESTI JA TUKEA HYVINVOINTIIN
ti 09-13.15 | 29.1.-30.4. | Kansalaisopisto, Ylhäistentie 2
Maahanmuuttajille suunnattu ryhmä, jossa opitaan arkipäivän suomea toiminnallisesti sekä saadaan tietoa hyvinvoinnista ja sitä tukevista asioista. Yhteistyössä sosiaalipalveluiden sekä työvoiman palvelukeskuksen kanssa. Ryhmä kokoontuu kerran viikossa. Kurssilla keskitytään suomen kielen taitojen kartuttamiseen toiminnallisesti eri paikoissa vierailemalla ja kuulemalla vierailijoiden esitelmiä terveyteen ja hyvinvointiin liittyvistä asioista.

TUKEA SUOMENKIELISEEN TYÖNHAKUUN MAAHANMUUTTAJILLE
ti 11.15-15.30 | 29.1.-30.4. | Kansalaisopisto, Ylhäistentie 2
Suomen kielen kertaus- ja keskustelukurssi maahanmuuttajille. Kielitaitotaso vähintään A2. Kurssilla käsitellään erityisesti työelämään ja työnhakuun liittyviä asioita. Tärkeä osa kurssia on kannustaa opiskelijoita aktiivisuuteen ja omasta hyvinvoinnista huolehtimiseen. Kurssilla tehdään paljon keskusteluharjoituksia, joissa vahvistetaan mm. omista työelämätaidoista kertomista. Kurssisisältöä on mahdollista muokata ryhmän tarpeiden ja kielitason mukaan. Kurssilla opiskellaan toiminnallisesti vierailemalla eri paikoissa ja kuulemalla vierailijoiden esitelmiä mm. aktiiviseen vapaa-aikaan, terveyteen ja hyvinvointiin liittyvistä asioista.

HYVÄN MIELEN ENGLANTIA
pe 10-14.15 | 1.2.-3.5. | Kansalaisopisto, Ylhäistentie 2
TAITOTASO A2. Haluatko kerrata ja vahvistaa englannin kielen taitojasi rennossa ja mukavassa ilmapiirissä? Tervetuloa Hyvän mielen englantia -kurssille! Kurssilla aktivoimme kielitaitoa pienryhmissä, samalla sana- ja ilmaisuvarastoa kasvattaen. Käsittelemme kevyitä, jokapäiväisiä aiheita. Osallistujien toiveet kurssin sisällöstä otetaan huomioon. Edellytyksenä englannin kielen perustaidot (taitotaso A2) ja halu oppia uutta. Syksyn kurssilla ollut käytössä Everyday English 2 -kirja, jota jatketaan kpl 5 eteenpäin. Tälle kurssille ovat erittäin tervetulleita myös uudet opiskelijat, joilla hallussaan edellä mainitut englannin kielen perustaidot.

AURINKOISET ALKEET ESPANJAAN
pe 12.30-16.45 | 10.5.-9.8. | Kansalaisopisto, Ylhäistentie 2
Espanjan kieli on yksi maailman puhutuimmista kielistä ja sen osaamisesta on iloa ja hyötyä niin matkailussa kuin työelämässä. Tällä leppoisalla alkeiskurssilla pääset hyvin opiskelun alkuun, varsinkin jos sinulla on jo hieman kokemusta kielten opiskelusta yleensä. Kurssin aikana opitaan käytännönläheistä, matkailutilanteissa tarvittavaa kieltä ja tutustutaan espanjankielisten maiden elämään ja kulttuuriin. Oppikirjan saat kurssin alussa ja sen lisäksi opettajan jakamaa oheismateriaalia pitkin matkaa. Pieniä päivämäärämuutoksia voi kurssin tapaamisiin kesällä tulla. Tervetuloa - Bienvenido!

VIRON KIELEN ALKEET
ke 10-14.15 | 30.1.-8.5. | Kansalaisopisto, Ylhäistentie 2
TAITOTASO A. Kurssilla viron kielen opiskelu aloitetaan aivan alusta. Opitaan perussanastoa, muun muassa ajan-, paikan- ja kohteliaisuusilmauksia sekä lukusanoja. Aihepiireinä ovat esimerkiksi perhe, matkustaminen ja työelämä. Opitaan perusrakenteita ja verrataan näitä suomen kielen rakenteisiin. Kielen oppimisen ohella kurssilla tutustutaan virolaiseen kulttuuriin ja elämään. Tervetuloa opiskelemaan sukukieltä rennossa ilmapiirissä virolaisen opettajan kanssa!

BÄNDIKURSSI TYÖTTÖMILLE
ke 10-14.15 | 30.1.-8.5. | Salon seurakuntatalo, Kirkkokatu 8
Kurssilla harjoitellaan yhdessä toimimista ja muita työelämässä yleisesti tarvittavia taitoja musiikin kautta. Aiemmasta harrastuneisuudesta musiikin saralla on hyötyä mutta se ei ole välttämätöntä. Kurssin pääpaino on yhteissoitossa mutta muitakin musiikkiin liittyviä asioita voidaan tutkia. Rohkeasti mukaan! Huom! Kurssille on suunniteltu myös oma, itsenäinen jatkokurssi kesäkaudeksi!

KOTISTUDION AAPINEN
ti 10-14.15 | 29.1.-30.4. | Kansalaisopisto, Ylhäistentie 2 ja Raja-Audio -studio
Tervetuloa tutustumaan äänittämisen maailmaan aivan ruohonjuuritasolta lähtien. Kurssi sopii siis aloittelijoille, laitteistohankintoja miettiville, musiikin harrastajille tai kokeneemmallekin tekijälle. Kurssilla selviää, mitä valmiuksia ja laitteistoja äänittämisessä tarvitaan sekä kuinka varsinainen äänitystilanne saadaan mallikkaasti toteutettua. Samalla selviää kuinka saat oman tietokoneesi valjastettua äänityskelpoiseksi laitteeksi. Pääset itse tutustumaan erilaisiin maksuttomiin ohjelmistoihin ja opit niiden peruskäyttöä. Kurssilla tietenkin perehdytään myös kaiutinjärjestelmiin, mikrofoneihin, akustiikkaan, äänenkäsittelyyn jne. Ohjaavan musiikkiteknologin kanssa voi keskustella kaikista mieltä askarruttavista asioista. Minkäänlaista aiempaa äänitysalan kokemusta ei tarvita.

TUTUSTU KUVATAITEESEEN Kevätkausi
ma 11-15.15 | 28.1.-6.5. | Piritan taidetalo, Hämeentie 34
Kurssilla tutustutaan ja kokeillaan taiteen harrastamisen erilaisia tapoja ja tekniikoita mm. piirustus, maalaus ja keramiikka. Lisäksi tutustutaan taiteeseen mm. Salon taidemuseo Veturitallissa. Tavoitteena on virkistyä ja löytää uusi harrastus taiteen parista. Pohjataitoja ei tarvita, vain kokeilun halua. Kurssin opetuksellinen sisältö on eri kuin syyskaudella. Kurssille voivat siis osallistua jo syksyn kurssilla olleet sekä uudet halukkaat.

ITSEILMAISUA JA IMPROVISAATIOTA
ma 10-14.15 | 28.1.-6.5. | Pikkuteatteri, Helsingintie 22 (takapihan ovi, 2krs)
Huom! Kurssin alkamista on siirretty viikolla myöhemmäksi, mm. opinto-oppaassa on virheellinen ajankohta!
Itseilmaisun ja improvisaation kurssilla kehitetään omaa ilmaisuvoimaa erilaisten teatterilähtöisten, toiminnallisten harjoitusten sekä improvisaatioiden avulla. Tutkimme omaa identiteettiä, elämää ja ihmiselon ihmeellisyyksiä teatteri-ilmaisun keinoin. Luovat ja innostavat lämmittely- ja aistiharjoitukset lisäävät kehotietoisuutta. Sanalliset ja toiminnalliset improvisaatioharjoitukset kehittävät tilanteessa olemisen ja läsnäolon kykyä sekä vuorovaikutustaitoja. Kurssilla kokeillaan myös muita itseilmaisun muotoja, kuten kirjoittamista, kuvallista ilmaisua sekä varjoteatteria. Myös havainnointi, keskustelut ja pohdinnat ovat keskeinen osa työskentelyä. Tutustumme myös alueen muihin taiteenalan toimijoihin. Aikaisempaa teatterikokemusta ei tarvitse olla.

NEULEITA JA OMPELUA
pe 10.30-14.45 | 1.2.-3.5. | Kansalaisopisto, Ylhäistentie 2
Erilaisia tekstiilikäsitöitä oppilaiden kiinnostuksen mukaan. Oppilailla voi olla erilaisia töitä paitsi kiinnostuksen, myös sen mukaan onko harrastanut kurssin teemoja aiemmin vai onko vasta-alkaja. Kurssilla on mahdollista tehdä neuletöitä tai ompelua ja monenlaiseen muuhunkin tekemiseen löytyy osaamista ja välineitä. Voimme tehdä myös vaatteiden korjausompelua ja uudistamista. Kurssi sisältää materiaaleja 25e:lla oppilasta kohden ja lisäksi on käytettävissä opistolla olevaa lahjoitusmateriaalia.

KOTISIVUT JA BLOGIT WORDPRESSILLA
ti 09-13.15 | 29.1.-30.4. | Kansalaisopisto, Ylhäistentie 2
WordPress on ilmainen julkaisualusta, jota voit käyttää omien Internet- ja blogisivujen tekemiseen. Kurssilla perehdymme WordPressin perusominaisuuksiin ja -käyttöön. WordPress on moderni henkilökohtainen julkaisualusta ja yksi maailman eniten käytetty Internet- ja blogi sivujen tekoalusta. Kurssin käyneet hallitsevat www-sivujen tekemisen, muokkaamisen, päivittämisen ja käyttöoikeuksien jakamisen WordPress-julkaisuohjelmalla. Kurssilla opit myös, miten Xampp-palvelin asennetaan omalle tietokoneelle, lisäksi asennamme WordPressin tälle palvelimelle toimivaksi. Käsittelemme myös valokuvia Gimp kuvankäsittelyohjelmalla. Kurssille osallistumisen vaatimuksena on tietokoneenkäytön perusteiden hallinta.

ILMAISOHJELMAT JA PILVIPALVELUIT
pe 09-13.15 | 1.2.-3.5. | Kansalaisopisto, Ylhäistentie 2
Kurssilla on opetellaan ilmaisten hyödyllisten ohjelmien käyttöä ja asennusta. Pilvipalvelua hyödyntäen voimme mm. käyttää oimisto-ohjelmia täysin ilmaiseksi. Kurssilla perehdytään mm. seuraaviin ohjelmistoihin ja osa-alueisiin: tekstinkäsittely-, taulukko- ja esitysgrafiikkaohjelmat, Gimp-kuvankäsittelyohjelma, Google Drive- ja Microsoftin OneDrive-pilvipalvelut sekä älypuhelimen ja tietokoneen synkronointi pilvipalvelun avulla. Kurssilla varataan aikaa myös sosiaalisen median eri hittituotteiden esittelyyn. Kurssille osallistumisen vaatimuksena on tietokoneenkäytön perusteiden hallinta.

MIELEN JA KEHON HUOLTO NAISILLE
to 09-13.15 | 31.1.-2.5. | Kansalaisopisto, Ylhäistentie 2
Tämä liikuntapainotteinen kurssi on suunnattu naisille ja kurssin tavoite on lisätä kokonaisvaltaista hyvinvointia. Huomion kohteena on oppilaan oman jaksaminen ja terveyden parantaminen. Teemoina itsestä huolehtiminen, ajatusten pitäminen positiivisina sekä vuorovaikutus-taitojen kehittäminen. Kurssipäivät koostuvat liikunnallisesta ja teoriapohjaisesta opetuksesta. Liikuntaosioissa tutustutaan mm. keppijumppaan, joogaan, kuntosaliharjoitteluun, kahvakuulailuun jne. Kurssin luento-osuuksilla käsitellään mm. stressinhallintaa, positiivista ajattelua, oman arjen ja terveyden kohentamiseen liittyviä teemoja. Mukana myös muita teemakertoja kuten kuvataide, musiikki ja kulttuuri.