Erityisruokavalio koulussa

Terveydellisistä syistä erityisruokavaliota noudattavalle oppilaalle tarjotaan Salon kaupungin peruskouluissa sairauden vaatima erityisruokavalio. Kouluterveydenhuollossa kouluruokailuun liittyvät asiat ja erityisruokavalioiden tarpeen selvittäminen sekä ohjaus ovat osa laajaa terveystarkastusta, mutta ne huomioidaan tarvittaessa myös muissa kouluterveydenhuollon tapaamisissa.

Erityisruokavaliot, joissa ruokavalio on osa sairauden hoitoa, edellyttävät lääkärin todistusta. Pysyvää ruokavaliohoitoa edellyttävistä sairauksista, kuten diabetes tai keliakia, tarvitaan vain kertaluontoinen ilmoitus koululle ja aina koulun vaihtuessa. Kun oppilaan erityisruokavalion tarve on asianmukaisesti diagnosoitu, ruokavalio toteutuu sairauteen liittyvien hoitosuositusten mukaisesti. Lääkärintodistus vaaditaan aina, kun kyse on ruokavaliohoitoisesta sairaudesta. Näin pyrimme osaltamme varmistamaan, ettei koululaisen ravitsemustila vaarannu.

Uskonnolliset ja eettiset ruokarajoitukset otetaan myös huomioon.

Valtakunnallisen allergiaohjelman mukaisesti ruokavaliosta jätetään pois vain ne ruoka-aineet, joiden on kokeiluun perustuen todettu aiheuttavan lapselle siinä määrin haittaa, että niiden pitäminen poissa myös kouluruokailusta on perusteltua. Lievää oireilua (ohimenevä suun kutina tai kirvely ja ihon punoitus) aiheuttavia ruoka-aineita ei tarvitse välttää. Mikäli oppilaalla on vakavia tai hengenvaarallisia oireita aiheuttavia ruoka-allergioita, tarvitaan lääkärintodistus, joka on aina määräaikainen.

Ruoka-allergioiden osalta todistus on voimassa korkeintaan yhden vuoden kerrallaan. Näin siksi, että ruoka-allergiat usein häviävät lapsen kasvaessa. Tavoitteena on, että turhia rajoituksia ei ylläpidetä. Ruokaan liittyvät rajoitukset puretaan hoitavan lääkärin/terveydenhoitajan ohjeiden mukaan.

Vanhempien ilmoitus erityisruokavalion ilmoituskaavaketta käyttäen riittää, kun kyseessä on uskonnolliset syyt tai lapsi noudattaa vähälaktoosista/laktoositonta ruokavaliota. Ilmoituslomakkeen saa terveydenhoitajalta.

Salon kaupungin kouluissa on kouluruokailussa perusruokavalion lisäksi toisena vaihtoehtona kasvisruokavalio, joka on toteutettu lakto-ovovegetaarisena. Terveyttä edistävä ruokavalio voidaan koostaa monin eritavoin kuten esimerkiksi semivegetaarisena (kalaa ja/tai vaaleaa lihaa sisältävä), lakto-ovovegetaarisena (maitovalmisteita ja kananmunaa sisältävä), ja vegaanisena (pelkästään kasvikunnan tuotteita sisältävä). Kasvavan lapsen vegaaniruokavalio on vaativa toteuttaa siten, että siitä saadaan riittävästi energiaa ja kaikkia välttämättömiä ravintoaineita. On suositeltavaa, että vegaaniruokavaliota noudattava oppilas käy ravitsemusterapeutin vastaanotolla, jotta ruokavalio ravintoainetäydennyksineen kokonaisuutena täyttää riittävän ravintoaineiden saannin. Mikäli kouluruokailu halutaan toteuttaa vegaanisena, on edellytyksenä ravitsemusterapeutin erityisruokavalio ilmoitus, joka edellyttää ravitsemusterapeutin vastaanottoa.

Turhan työn välttämiseksi pyydämme teitä ilmoittamaan keittiöön, mikäli ruoka-allerginen lapsenne ei osallistu esim. lomanne vuoksi kouluruokailuun.