Omahoito ja itsehoito-ohjeet

Omahoito

Omahoito on omasta terveydestä ja hyvinvoinnista huolehtimista. Siihen liittyvät terveellinen ruokavalio, riittävä liikunta, tupakoimattomuus ja mielen hyvinvointi. Omahoito on myös sairauksien ennaltaehkäisyä ja hoitoa.

Duodecimin terveyskirjasto tarjoaa hyödyllistä sairaus- ja riskitekijäkohtaista tietoa kotona tapahtuvan hoidon avuksi. Palvelusta löytyvät sairautesi tai riskitekijäsi hoidon tärkeimmät sisällöt koottuina tiiviiksi kokonaisuuksiksi. Voit lukea yksityiskohtaisempaa tietoa sekä saada käytännön neuvoja mm. astman, diabeteksen, eteisvärinän, nivelrikon, reuman, sepelvaltimotaudin, sydämen vajaatoiminnan ja verenpaineen omahoitoosi.

Itsehoito-ohjeet

Kaikissa sairauksissa ei ole tarkoituksenmukaista hakeutua heti vastaanotolle, vaan useita sairauksia voi hetken seurata kotiolosuhteissa. Normaalin perusterveydentilan omaava henkilö voi esimerkiksi huoletta sairastaa flunssan kotona joutumatta käymään lääkärissä. Työssäkäyvien on syytä flunssaisena ottaa ensin yhteyttä esimieheensä, jolla on useimpien virka- ja työehtosopimusten perusteella mahdollisuus myöntää muutaman päivän työstä poissaolo-oikeus. Jos työnantaja syystä tai toisesta vaatii "lääkärintodistusta" on hoitajillakin oikeus sellainen kirjoittaa. Useimmat kuumeiset hengitystieinfektiot ovat viruksen aiheuttamia eikä lääkärillä ole niihin erityistä hoitokeinoa, sillä antibiootit eivät tehoa viruksiin.

Nyrkkisääntönä on, että kuumetautia voi kolme vuorokautta seurata kotona ennen hoitoon hakeutumista. Samaa kolmen päivän sääntöä voi soveltaa myös selän tai yläraajan kipeytymisiin. Nykykäsityksen mukaan normaali työ ja touhu parantaa selän paremmin kuin sängyssä makaaminen. Erityisen raskasta työtä tekevät joutuvat kuitenkin keventämään selän kuormitusta ja välttämään normaalityön raskaimpia vaiheita. Useassa tapauksessa tämäkin onnistuu töiden tilapäisjärjestelyillä.

On kuitenkin oireita, joiden yhteydessä on välittömästi hakeuduttava lääkärille. Tällaisia ovat muun muassa rasituksessa alkanut rintakipu, joka ei mene levossa ohi, vatsakipu, joka alkaa keskittyä oikealla alavatsalle sekä iskiastyyppisen selkäsäryn yhteydessä tuleva virtsan tai ulosteen pidätyskyvyttömyys. Myös kovan päänsäryn ilmaantuminen henkilölle, jolla päänsärkyä ei yleensä ole on merkki tarpeesta hakeutua päivystysluontoisesti lääkärille.

Duodecimin ylläpitämästä Terveyskirjastosta saat luotettavaa tietoa terveydestä ja sairauksien hoidosta. Kirjoita hakusana alla olevaan ruutuun.

Turun Ammattikorkeakoulun ylläpitämä Terveysnetti http://terveysnetti.turkuamk.fi/ alasivuineen tarjoaa tietoja terveyteen ja kasvamiseen liittyvistä asioista.

http://www.infopankki.fi/

Testejä

Tällä laskurilla voit laskea riskisi sairastua vakavaan sepelvaltimotautiin tai aivohalvaukseen
seuraavan kymmenen vuoden aikana. Laskuri kertoo sairastumisriskisi prosentteina.
http://www.thl.fi/finriski-laskuri/

Tutkimukset vahvistavat niin vanhempien antaman mallin kuin kontrollin vaikutukset nuoren päihteiden käyttöön. Vanhempien antamalla mallilla on vaikutus pitkälle nuoren tulevaisuuteen ja jopa hänen aikuisuuden päihteidenkäyttöönsä.
http://www.lastenseurassa.fi/

Helpot ja nopeat testit antavat suuntaa-antavaa tietoa omista elintavoista http://www.sydanliitto.fi/testit

Liika sokeri lihottaa ja väsyttää. Sitä kertyy huomaamatta, sillä monet ruoat ja juomat sisältävät piilosokeria eli lisättyä sakkaroosia. Kuitu täyttää vatsaa, pitää kylläisenä, tasapainottaa suolen toimintaa ja auttaa pysymään solakkana. Siitä ei saa energiaa.
Paljasta päivittäinen sokerin ja kuidun saantisi testillä.
http://www.leipatiedotus.fi/testit