EtusivuVapaa-aika ja matkailuSamun elektroniikkamuseon Loisto Toisto -radionäyttely

Samun elektroniikkamuseon Loisto Toisto -radionäyttely

Salon tuotanto- ja kulttuurihistoriallisen museon SAMUn Elektroniikkamuseon Loisto Toisto -radionäyttely avoinna to - pe klo 12-18, la klo 12-16. Osoite: Astrum-keskus, Salorankatu 5-7 (ovi 7), Salo.

SALORA

Radionäyttelyssä on esillä radiovastaanottimia 1920-1980-luvuilta, kidekoneesta stereoihin. Keskeisenä esittelykohteena ovat Saloran eri aikoina valmistamat radiot ja muut audiotuot-teet. Nordell & Koskinen (myöh. Salora) aloitti kidekoneiden ja putkiradioiden valmistuksen Salossa vuonna 1928. 1950-luku oli radioiden kulta-aikaa: uutuutena tulivat markkinoille ULA-radiot sekä pöytävastaanottimien rinnalle matkaradiot ja kaappiradiot. Putkiradioita valmistettiin vuoteen 1964 asti, jolloin transistoriradiot syrjäyttivät radioputkilla varustetut vastaanottimet. Perinteisten radioiden valmistus päättyi Salorassa vuonna 1972. Stereoiden tuotanto aloitettiin vuonna 1969 ja niiden valmistus päättyi vuonna 1980. 1980-luvulla Salora valmistutti erilaiset stereoyhdistelmänsä ja muut audiotuotteensa ulkomailla, Kiinassa, Ko-reassa, Taiwanilla ja Japanissa.

Näytteillä on myös muiden kotimaisten valmistajien mm. Asa Radion, Helvarin, Helkaman ja Fennon sekä ulkomaisten valmistajien mm. Philipsin, Telefunkenin ja Luxorin valmistamia radiolaitteita.

Radionäyttelyssä on esillä noin 800 laitetta, muun muassa kidekoneita, kaiuttimia, putki- ja transistoriradioita, matka-, auto- ja kaappiradioita sekä stereoita. Museossa voi kuunnella myös eri vuosikymmenten radio-ohjelmia. Salon elektroniikkamuseon ystävät -yhdistyksen jäsenet ovat valmistaneet näyttelyyn Salora ULA-radion koneiston havainnollistamismallin. Tilassa on myös toimiva, Salon radiokerhon ylläpitämä radioamatööripiste OH1SALO. Näyttelyssä on myös kulttuurihistoriallista esineistöä, jotka kertovat Salon historiasta sekä 1930-luvun interiööri.

Elektroniikkamuseon näyttelyprojekti jatkuu edelleen ja radionäyttelyn jälkeen avautuu televisioaiheinen näyttely ja myöhemmin vielä puhelin- ja tietokonemaailmaan liittyvät näyttelyt. Kokonaisuudessaan Salon elektroniikkamuseon perusnäyttely on avoinna yleisölle vuonna 2017.

Salon tuotanto- ja kulttuurihistoriallisen museon SAMUn elektroniikkamuseoon on kerätty ja tallennettu vuodesta 1994 alkaen sekä kotimaisen että ulkomaisen elektroniikkateollisuuden valmistamia tuotteita, tuotantovälineistöä ja muuta materiaalia. Museossa on yli 10.000 esinettä ja noin 400 metriä alan kirjallisuus- ja arkistomateriaalia. Kokoelman keskeisen osan muodostavat salolaisten elektroniikkayritysten valmistamat laitteet 1920-luvulta nykypäivään.

Lisätietoja: Leena Järvelä, tutkija
Salon tuotanto- ja kulttuurihistoriallinen museo SAMU, Salon elektroniikkamuseo
PL 77, 24101 Salo, puh. (02) 778 4885, leena.jarvela@salo.fi, www.salomus.fi

Julkaistu: 14.4.2014 08:58

Takaisin