Kirjasarjat luokka-asteittain

2. luokkalaisille
3. luokkalaisille
4. luokkalaisille
5. luokkalaisille
6. luokkalaisille
7.-9. luokkalaisille
lukiolaisille

Kirjasarjat, tulostettava versio (Pdf)

1. luokkalaisille


Gough, Julian: Kaverin kamalat tavat
30 kpl

100 s., paljon kuvia, isohko teksti

Hauska tarina yllättävästä ystävyydestä: lempeä karhu kohtaa kärttyisän kaniinin.

Eräänä päivänä karhu herää talviuniltaan - keskelle talvipäivän lumimyräkkää. Kun lumisade lakkaa, hän päättää tehdä lumiukon ja tapaa sitä tehdessään kaniinin, joka väittää osaavansa tehdä varmasti paremman. Riemastuttavaan tarinaan tupsahtaa vielä susi, lumipalloja, nahistunut porkkana ja muutama papana. Ja paljon ystävyyttä!


Korolainen, Tuula: Aapo ja hirmuinen Hilda

23 kpl

79 s., kuvia, isoa tekstiä, vaikeat sanat tavutettu

Aapo joutuu viikonlopuksi Hilda-tädin hoteisiin, kun vanhemmat lähtevät parisuhdekurssille. Koska täti muistuttaa pahimmillaan krokotiilia ja parhaimmillaan virtahepoa, Aapoa hirvittää. Onneksi Niko tulee mukaan, ja onhan täti myös loistava kokki.
Vierailu alkaa heti hullusti. Herkkuja ei ole tarjolla, suihkussa pitää ravata tuon tuosta, ja yöllä täti vaikertaa unissaan. Kaiken kukkuraksi joku yrittää tunkeutua taloon.
Pojat selvittävät sotkua parhaansa mukaan, ja saavat avukseen naapurin Suvikukan.

Kirja kuuluu helppolukuiseen Keltanokka -sarjaan.


Lindgren, Astrid: Peppi Pitkätossu
30 kpl

117 s., kuvia

Peppi Pitkätossu on maailman vahvin, kiltein, hauskin ja rikkain tyttö. Hän asuu yksin Huvikummussa hevosensa ja apinansa kanssa. Hän leikkii mielellään poliisien kanssa, ja hänen kultarahojaan havittelevat rosvot saavat kovemman vastuksen kuin luulevatkaan...


Marttinen, Tittamari: Lemmikkien lentomatka
30 kpl

61 s., kuvia, isohkoa tekstiä

Ystävykset Leo, Sanni ja Veeti osallistuvat valtakunnallisen Eläinten viikon viettoon. Juhlaviikon kunniaksi muutamat lemmikit pääsevät onnekkaine omistajineen hilpeälle lentokonematkalle. Koneeseen kapuavat myös Leo ja kaverit sekä Pähkinä-koira, Rusina-kissa ja Vilma-hamsteri.

Kirja kuuluu Leon lemmikkiuutiset -sarjaan, joka on helppolukuinen sarja lukemaan opetteleville.


Mäki, Harri István: Keskiyön konnakopla
27 kpl

158 s., kuvia, isohko teksti

Naamiosankarit tutustuvat sarjakuvamessuilla Malakias -nimiseen poikaan, jolla on lemmikkinä puhelias ja riehakas mainalintu Raakku. Messut järjestetään vanhassa sokkeloisessa linnassa, ja upea paikka houkuttelee sankarit seikkailemaan linnaan keskiyöllä. Ystävykset kuulevat linnassa kierrellessään kummallisia ääniä, ja kellarikerroksessa tapahtuu jotain merkillistä...

Kirja kuuluu helppolukuiseen Kirjava kukko -sarjaan.


Mäki, Harri István: Sihis aavehotellissa (kirjaan olemassa tehtäviä)
24 kpl

83 s., osittain tavutettu, lyhyet rivit, muutama kuva

Pikkuruinen Sihis -koira on lomalla kummitusperheen kanssa. Matkaseurue yöpyy jännittävässä aavehotellissa, jossa asuu kirjava joukko kummajaisia ja kummituksia. Yöllä huomataan, että läheisen majakan valo on sammunut ja purjelaiva vaarassa ajaa karille!

Kirja kuuluu helppolukuiseen Keltanokka-sarjaan.


Nopola, Sinikka: Heinähattu ja Vilttitossu
30 kpl

59 s., kuvia

Onko lasten pakko asua kotona, kun siellä on tylsää, ei ole edes televisiota eikä kunnon ruokaa?
Heinähattu ja Vilttitossu päättivät ottaa selvää, onko muualla paremmin. Matkalla he tutustuvat Alibullenin neiteihin, Elvis Staraan ja joutuvat tekemisiin kahden innokkaan poliisin, Rillirouskun ja Isonavan kanssa. Maailmanmatkaajan elämä onkin vaarallisempaa kuin tytöt luulevat.


Nopola, Sinikka: Risto Räppääjä ja pakastaja Elvi
25 kpl

128 s., kuvia

Rauha Räppääjän jalka nyrjähtää. Risto kysyy Rauha tädiltään: "Kuka minulle nyt laittaa ruokaa?" Rauha hälyttää apuun serkkunsa Elvi Räppääjän, eläkkeellä olevan pakastaja-pussittajan. Elvi majoittuu keittiöön ja yrittää saada uudenlaisen komennon Räppääjien huusholliin. Risto joutuu Elvin ankaruuden armoille. Rauhakin pelkää Elviä, samoin alakerrassa asuva Herra Lindberg. Mutta onko Elvi pelkkä kotitaloushirmu? Miksi hän puhuu puhelimessa korulippaasta ja huppuhatuista? Minne hän lähtee joka ilta samaan aikaan? Risto ryhtyy vakoilemaan naapurin Nellin kanssa Elvin elämää. Mikä on Elvin salaisuus?


Nöstlinger, Christine: Mini menee kouluun
25 kpl

64 s., paljon kuvia, isoa tekstiä

Ensimmäinen koulupäivä aiheuttaa jo etukäteen Minille hieman mahanpuruja. Varmasti muut ekaluokkalaiset nauraisivat hänelle. Mini kun on niin pitkä ja niin hirmuisen laiha. Isoveli Markus kiusaa pikkusisko Miniä huutelemalla " Hei riuku! " Kauhutarinat opettajista saavat hänen valvomaan öisin... mutta koulussa odottaa monta iloista yllätystä.


Parvela, Timo: Ella ja kaverit lapsenvahteina
30 kpl


81 s., kuvia, isohko teksti

Palkkaisitko lapsenvahdiksi Ellan ja hänen luokkakaverinsa?
Suosikkisarjan kuudennessatoista kirjassa Ellan ja kavereitten oma opettaja ja opettajan vaimo lähtevät romanttiselle kylpylälomalle. Kaikki on valmisteltu huolellisesti luotettavaa lapsen- ja koiravahtia myöten. Mutta kun Ella ja kaverit sattuvat paikalle väärällä hetkellä, kaikki ei sujukaan suunnitelmien mukaisesti. Altaassa lilluvat opettajat eivät pysty kuvittelemaan, kuka heidän kullanmurujaan sillä aikaa hoivailee...
Ella ja kaverit lapsenvahteina on toinen Mervi Lindmanin kuvittama sarjan kirja. Sen reilunkokoinen formaatti, helppolukuinen teksti ja hauska piirroskuvitus sopivat kaiken tasoisille lukijoille, myös aloittelijoille. Uutuuskirja on aiempien tapaan itsenäinen jatko-osa.


Parvela, Timo: Ella luokkaretkellä (kirjaan olemassa tehtäviä)
29 kpl

61 s., muutama kuva, isohko teksti

Ellan luokka lähtee luokkaretkelle, mukaan tulee opettajan vaimo, rinnakkaisluokan opettaja. Matka alkaa muuten hyvin, ainoastaan opettaja unohtaa kassinsa koulun pihalle. Ja siinä kassissa on opettajan eväät ja rahat. Luokkaretkellä käydään ravintolassa, jossa Pate joutuu apukokiksi, ja spagettikastikkeesta löytyy pulloharja, juustohöylä ja rahaa. Kommelluksia sattuu myös museossa ja eläintarhassa...

Kirja kuuluu helppolukuiseen Kirjava kukko -sarjaan.


Parvela, Timo: Paten aikakirjat
30 kpl


96 s., kuvia, isohko teksti

Paten päivityksissä on potkua! Suosituista Ella-kirjoista tuttu Pate on saanut nyt ikioman kirjasarjansa, jossa on Pasi Pitkäsen vauhdikas kuvitus ja helppolukuinen ulkoasu. Pate ei aina ihan tajua, missä mennään, mutta se ei haittaa, kaikki tykkäävät Patesta. Varsinkin Ella... Nyt Pate on saanut opettajalta kesätehtäväkseen päiväkirjan pitämisen. Aluksi homma ei oikein suju, mutta kyläreissulle saapuva omalaatuinen eno muuttaa tilanteen ja merkintöjä syntyy: "Minä muistelen, että opettaja on puhunut jollain tunnilla enoista. Ne ovat suuria lintuja, jotka elävät jossain kuumassa paikassa. Ne eivät osaa lentää. Se on hyvä, sillä minun huoneeni on aika matala. Olisi kamalaa, jos se eno räpistelisi siellä ympäriinsä ja kakkisi kaikki paikat niin kuin se varpunen, joka lensi meidän olohuoneeseemme. Lentämisen sijaan enot ovat kovia juoksemaan ja ne voivat potkaista leijonan tajuttomaksi. Onneksi minä olin tarkkana sillä enotunnilla. Minä olen aika hyvä koulussa. Opettaja sanoikin kerran, että Pate pääsee vielä pitkälle, jos vain jaksaa juosta."Tolonen, Tuutikki: Auttamistoimisto Luna : ullakolla
30 kpl

61 s., kuvia, isohko teksti

Auttamistoimisto Luna saa liian vaarallisen tehtävän!
- Tarvitaanko täällä apua? Auttamistoimisto Luna etsii taas uusia asiakkaita hauskassa ja helppolukuisessa Lukupalat-sarjan kirjassa.

Auttamistoimisto Luna luulee saaneensa TO-DEL-LA helpon keikan, kun huoltomies pyytää heitä kiipeämään kerrostalon vintille sulkemaan ikkunan. Mutta kaikki ei ole aina sitä miltä näyttää, eivätkä ikkunatkaan avaudu ihan itsestään. Asuuko joku salaa ullakolla?

Eipä aikaakaan, kun lapset ja Luna-hamsteri ovat päätyneet hurjaan takaa-ajoon pitkin katonharjaa!

Helppolukuinen Auttamistoimisto-sarja kertoo neuvokkaista lapsista, Annikista, Yasminista ja Mirosta, jotka auttavat tarpeen tullen kaakaopalkalla - ja tulevat siinä sivussa ratkaisseeksi pankkiryöstön ja vankikarkurin tapauksen.


Widmark, Martin: Hotellin arvoitus
26 kpl

75 s., kuvitettu, isoa tekstiä, helppolukuinen

Kaupunginhotellin asiakkailta katoaa mittaamattoman arvokas kiinalainen omenaspanieli. Hotellinjohtaja on epätoivoinen, mutta onneksi etsiväkaverukset Lasse ja Maija sattuvat paikalle. Tapaus osoittautuu yllättävän monimutkaiseksi, mutta terävien hoksottimiensa ja tietokoneen avulla he löytävät todellisen syyllisen.

2. luokkalaisille

Dahl, Roald: Annok Iplik
29 kpl

62 s. + kuvia, iso teksti

Herra Hapuli on rakastunut rouva Hopiaan. Rouva Hopian sydämessä ei kuitenkaan ole tilaa muille kuin kilpikonna Allulle. Miten Herra Hapuli ikinä voisi kukistaa moisen kilpailijan?

Voittaakseen rouva Hopian rakkauden herra Hapuli keksi ovelan juonen ja hankkii tusinoittain kilpikonnia. Hauska ja epätavallinen rakkaustarina.


Dahl, Roald: Iso kiltti jätti (kirjaan olemassa tehtäviä)
30 kpl

232 s., kuvia

Sohvi ei saa unta ja hiipii ikkunan luo. Yhtäkkiä hän näkee kadulla jotain hirvittävän isoa ja mustaa ja laihaa. Se on neljä kertaa ihmisen kokoinen jättiläishenkilö. Kun jättiläinen kidnappaa Sohvin, tuntuu kaikki jo menetetyltä. Mutta onneksi kyseessä onkin Iso kiltti jätti, jonka puhuma kieli on yhtä aikaa kummallista, naurattavaa ja ihastuttavaa.
Ja ennen kuin pahat lapsia popsivat jättiläiset on saatu kuriin, joudutaan turvautumaan aina maan korkeimpaan johtoon.


Eräpuro, Annika: Hili & Ola ja Hotelli Hau
30 kpl

141 s., iso teksti

Hilin ja Olan vanhemmat matkaavat avaruuteen, ja kaksoset lähetetään isän Yrjö-veljen luo Rodokselle. Yrjö yllättää lapset kertomalla, että hän on hankkinut rötiskötalon, josta hän aikoo rempata toimivan ravintolan ja hotellin tuota pikaa. Hili ja Ola joutuvat Yrjön kokkailujen koekaniineiksi, mutta pian läheisessä loistohotellissa majaileva suomalaisseurue - mummo ja kolme tyttölasta - antavat muuta ajateltavaa.
Kaksoset joutuvat käyttämään neuvokkuuttaan, ja heidän välinsäkin joutuvat koetukselle, kun tapahtumat Rodoksella saavat omituisia käänteitä. Mitä Hiliä seuraava musta kulkukoira mahtaa viestittää, ja miksi Ola uusine ystävineen on ihan erilainen kuin ennen?


Gough, Julian: Kaverin kamalat tavat
30 kpl

100 s., paljon kuvia, isohko teksti

Hauska tarina yllättävästä ystävyydestä: lempeä karhu kohtaa kärttyisän kaniinin.

Eräänä päivänä karhu herää talviuniltaan - keskelle talvipäivän lumimyräkkää. Kun lumisade lakkaa, hän päättää tehdä lumiukon ja tapaa sitä tehdessään kaniinin, joka väittää osaavansa tehdä varmasti paremman. Riemastuttavaan tarinaan tupsahtaa vielä susi, lumipalloja, nahistunut porkkana ja muutama papana. Ja paljon ystävyyttä!


Jäntti, Riikka: Nokikätkön ritarit ja kuuhiisi
25 kpl

75 s., kuvia

Remonttisiivouksen yhteydessä Nökö-orava, Toivo-siili ja Iiris-hiiri löytävät leivinuunista nyytin, jossa on outoja karttoja. Kun uunin perältä paljastuu vielä salaperäinen luola, on aika perustaa Ritareiden salaseura.
Juttu näyttää liittyvän Rottalan kartanoon, jossa vaarallisen hirviön huhutaan asuvan. Edessä on kunnon seikkailu, jossa on pienille lukijoille sopivasti vauhtia, jännitystä ja huumoria.


Kallioniemi, Tuula: Kaahailua ja kepposia
28 kpl

94 s., kuvia

Pieni, mutta ällistyttävän äänekäs Tötterö tutustuu poikaan, jolla on ensiluokkaiset geenit. Pyörätuolillaan kaahaileva Verneri esittelee vahvoja lihaksiaan, ja kaksoset Jakke ja Nakke nahistelevat kaikesta ja koko ajan. Ei ihme, että Reuhurinteen alakoulun opettajan Aapeli Käen hiukset harvenevat! Oppilaina on riiviöitä toimeliaista koulutulokkaista kutosluokan kitarasankareihin, ja meno on sen mukaista.


Kallioniemi, Tuula: Konsta, tokaluokkalainen
30 kpl

139 s., kuvia

Konsta ei ole enää luokan monni vaan tokaluokkalainen. Kaikki muu on hänelle koulussa tuttua paitsi Ripa, uusi oppilas. Ripasta moni asia koulussa tuntuu sikatyperältä ja moni luokkatovereista ihan pöntöiltä.
Joskus Ripa ei rettelöi juuri lainkaan, mutta tulee päiviä, jolloin hän heittäytyy hankalaksi. Sen tuntee Konstakin nahoissaan: Mikä Ripaa oikein vaivaa?


Korolainen, Tuula: Aapo ja hirmuinen Hilda
23 kpl

79s., kuvia, isoa tekstiä, vaikeat sanat tavutettu

Aapo joutuu viikonlopuksi Hilda-tädin hoteisiin, kun vanhemmat lähtevät parisuhdekurssille. Koska täti muistuttaa pahimmillaan krokotiilia ja parhaimmillaan virtahepoa, Aapoa hirvittää. Onneksi Niko tulee mukaan, ja onhan täti myös loistava kokki.
Vierailu alkaa heti hullusti. Herkkuja ei ole tarjolla, suihkussa pitää ravata tuon tuosta, ja yöllä täti vaikertaa unissaan. Kaiken kukkuraksi joku yrittää tunkeutua taloon.
Pojat selvittävät sotkua parhaansa mukaan, ja saavat avukseen naapurin Suvikukan.

Kirja kuuluu helppolukuiseen Keltanokka -sarjaan.


Kästner, Erich: Töpö ja Anton
15 kpl

152 s., muutama kuva

Kertomus johtaja Pokan tyttärestä Töpöstä ja tämän köyhästä ystävästä Antonista. Lapset selvittävät rikoksen, johon lastenneiti Hurskainen ja hänen sulhasensa ovat sotkeutuneet. Jokaisen luvun jäljessä on humoristinen kursiivilla kirjoitettu "mietiskelyosa" moraalikysymyksistä.


Lindgren, Astrid: Peppi Pitkätossu
30 kpl

117 s., kuvia

Peppi Pitkätossu on maailman vahvin, kiltein, hauskin ja rikkain tyttö. Hän asuu yksin Huvikummussa hevosensa ja apinansa kanssa. Hän leikkii mielellään poliisien kanssa, ja hänen kultarahojaan havittelevat rosvot saavat kovemman vastuksen kuin luulevatkaan...


Marttinen, Tittamari: Lemmikkien lentomatka
30 kpl

61 s., kuvia, isohkoa tekstiä

Ystävykset Leo, Sanni ja Veeti osallistuvat valtakunnallisen Eläinten viikon viettoon. Juhlaviikon kunniaksi muutamat lemmikit pääsevät onnekkaine omistajineen hilpeälle lentokonematkalle. Koneeseen kapuavat myös Leo ja kaverit sekä Pähkinä-koira, Rusina-kissa ja Vilma-hamsteri.

Kirja kuuluu Leon lemmikkiuutiset -sarjaan, joka on helppolukuinen sarja lukemaan opetteleville.


Mäki, Harri István: Keskiyön konnakopla
27 kpl

158 s., kuvia, isohko teksti

Naamiosankarit tutustuvat sarjakuvamessuilla Malakias -nimiseen poikaan, jolla on lemmikkinä puhelias ja riehakas mainalintu Raakku. Messut järjestetään vanhassa sokkeloisessa linnassa, ja upea paikka houkuttelee sankarit seikkailemaan linnaan keskiyöllä. Ystävykset kuulevat linnassa kierrellessään kummallisia ääniä, ja kellari kerroksessa tapahtuu jotain merkillistä...

Kirja kuuluu helppolukuiseen Kirjava kukko -sarjaan.


Mäki, Harri István: Sihis aavehotellissa (kirjaan olemassa tehtäviä)
24 kpl

83 s., osittain tavutettu, lyhyet rivit, muutama kuva

Pikkuruinen Sihis -koira on lomalla kummitusperheen kanssa. Matkaseurue yöpyy jännittävässä aavehotellissa, jossa asuu kirjava joukko kummajaisia ja kummituksia. Yöllä huomataan, että läheisen majakan valo on sammunut ja purjelaiva vaarassa ajaa karille!

Kirja kuuluu helppolukuiseen Keltanokka-sarjaan.


Nopola, Sinikka: Heinähattu ja Vilttitossu
30 kpl

59 s., kuvia

Onko lasten pakko asua kotona, kun siellä on tylsää, ei ole edes televisiota eikä kunnon ruokaa?
Heinähattu ja Vilttitossu päättivät ottaa selvää, onko muualla paremmin. Matkalla he tutustuvat Alibullenin neiteihin, Elvis Staraan ja joutuvat tekemisiin kahden innokkaan poliisin, Rillirouskun ja Isonavan kanssa. Maailmanmatkaajan elämä onkin vaarallisempaa kuin tytöt luulevat.


Nopola, Sinikka: Risto Räppääjä ja pakastaja Elvi
25 kpl

128 s., kuvia

Rauha Räppääjän jalka nyrjähtää. Risto kysyy Rauha tädiltään: "Kuka minulle nyt laittaa ruokaa?" Rauha hälyttää apuun serkkunsa Elvi Räppääjän, eläkkeellä olevan pakastaja-pussittajan. Elvi majoittuu keittiöön ja yrittää saada uudenlaisen komennon Räppääjien huusholliin. Risto joutuu Elvin ankaruuden armoille. Rauhakin pelkää Elviä, samoin alakerrassa asuva Herra Lindberg. Mutta onko Elvi pelkkä kotitaloushirmu? Miksi hän puhuu puhelimessa korulippaasta ja huppuhatuista? Minne hän lähtee joka ilta samaan aikaan? Risto ryhtyy vakoilemaan naapurin Nellin kanssa Elvin elämää. Mikä on Elvin salaisuus?


Nöstlinger, Christine: Mini menee kouluun
25 kpl

64 s., paljon kuvia, isoa tekstiä

Ensimmäinen koulupäivä aiheuttaa jo etukäteen Minille hieman mahanpuruja. Varmasti muut ekaluokkalaiset nauraisivat hänelle. Mini kun on niin pitkä ja niin hirmuisen laiha. Isoveli Markus kiusaa pikkusisko Miniä huutelemalla " Hei riuku! " Kauhutarinat opettajista saavat hänen valvomaan öisin...mutta koulussa odottaa monta iloista yllätystä.


Parvela, Timo: Ella ja kaverit lapsenvahteina
30 kpl

81 s., kuvia, isohko teksti

Palkkaisitko lapsenvahdiksi Ellan ja hänen luokkakaverinsa?
Suosikkisarjan kuudennessatoista kirjassa Ellan ja kavereitten oma opettaja ja opettajan vaimo lähtevät romanttiselle kylpylälomalle. Kaikki on valmisteltu huolellisesti luotettavaa lapsen- ja koiravahtia myöten. Mutta kun Ella ja kaverit sattuvat paikalle väärällä hetkellä, kaikki ei sujukaan suunnitelmien mukaisesti. Altaassa lilluvat opettajat eivät pysty kuvittelemaan, kuka heidän kullanmurujaan sillä aikaa hoivailee...
Ella ja kaverit lapsenvahteina on toinen Mervi Lindmanin kuvittama sarjan kirja. Sen reilunkokoinen formaatti, helppolukuinen teksti ja hauska piirroskuvitus sopivat kaiken tasoisille lukijoille, myös aloittelijoille. Uutuuskirja on aiempien tapaan itsenäinen jatko-osa.Parvela, Timo: Ella luokkaretkellä (kirjaan olemassa tehtäviä)
29 kpl

61 s., muutama kuva, isohko teksti

Ellan luokka lähtee luokkaretkelle, mukaan tulee opettajan vaimo, rinnakkaisluokan opettaja. Matka alkaa muuten hyvin, ainoastaan opettaja unohtaa kassinsa koulun pihalle. Ja siinä kassissa on opettajan eväät ja rahat. Luokkaretkellä käydään ravintolassa, jossa Pate joutuu apukokiksi, ja spagetti kastikkeesta löytyy pulloharja, juustohöylä ja rahaa. Kommelluksia sattuu myös museossa ja eläintarhassa...

Kirja kuuluu helppolukuiseen Kirjava kukko -sarjaan.


Parvela, Timo: Paten aikakirjat
30 kpl

96 s., kuvia, isohko teksti

Paten päivityksissä on potkua! Suosituista Ella-kirjoista tuttu Pate on saanut nyt ikioman kirjasarjansa, jossa on Pasi Pitkäsen vauhdikas kuvitus ja helppolukuinen ulkoasu. Pate ei aina ihan tajua, missä mennään, mutta se ei haittaa, kaikki tykkäävät Patesta. Varsinkin Ella... Nyt Pate on saanut opettajalta kesätehtäväkseen päiväkirjan pitämisen. Aluksi homma ei oikein suju, mutta kyläreissulle saapuva omalaatuinen eno muuttaa tilanteen ja merkintöjä syntyy: "Minä muistelen, että opettaja on puhunut jollain tunnilla enoista. Ne ovat suuria lintuja, jotka elävät jossain kuumassa paikassa. Ne eivät osaa lentää. Se on hyvä, sillä minun huoneeni on aika matala. Olisi kamalaa, jos se eno räpistelisi siellä ympäriinsä ja kakkisi kaikki paikat niin kuin se varpunen, joka lensi meidän olohuoneeseemme. Lentämisen sijaan enot ovat kovia juoksemaan ja ne voivat potkaista leijonan tajuttomaksi. Onneksi minä olin tarkkana sillä enotunnilla. Minä olen aika hyvä koulussa. Opettaja sanoikin kerran, että Pate pääsee vielä pitkälle, jos vain jaksaa juosta."Sampson, Derek: Luolamies Nuru ja Karvamammutti (kirjaan olemassa tehtäviä)
20 kpl

85 s, kuvia

Helppolukuinen kirja Nurusta, kivikauden pojasta ja hänen ystävästään (=kilpakumppanistaan) Karvamammutti Hermannista. Keksinnöillään yksinäinen ja hyljeksitty Nuru lopulta voittaa luolaihmisten hyväksynnän.


Tolonen, Tuutikki: Auttamistoimisto Luna : ullakolla
30 kpl

61 s., kuvia, isohko teksti

Auttamistoimisto Luna saa liian vaarallisen tehtävän!
- Tarvitaanko täällä apua? Auttamistoimisto Luna etsii taas uusia asiakkaita hauskassa ja helppolukuisessa Lukupalat-sarjan kirjassa.

Auttamistoimisto Luna luulee saaneensa TO-DEL-LA helpon keikan, kun huoltomies pyytää heitä kiipeämään kerrostalon vintille sulkemaan ikkunan. Mutta kaikki ei ole aina sitä miltä näyttää, eivätkä ikkunatkaan avaudu ihan itsestään. Asuuko joku salaa ullakolla?

Eipä aikaakaan, kun lapset ja Luna-hamsteri ovat päätyneet hurjaan takaa-ajoon pitkin katonharjaa!

Helppolukuinen Auttamistoimisto-sarja kertoo neuvokkaista lapsista, Annikista, Yasminista ja Mirosta, jotka auttavat tarpeen tullen kaakaopalkalla - ja tulevat siinä sivussa ratkaisseeksi pankkiryöstön ja vankikarkurin tapauksen.


Tuomola, Johanna: Vaarallinen vakoilu (kirjaan olemassa tehtäviä)
30 kpl

86 s., muutama kuva, isohko teksti

Vaarallinen vakoilu on viides osa helppolukuista Kivalan etsivät -sarjaa.
Matti ja Lumi päättävät selvittää, miksi Sampsa ei koskaan puhu itsestään tai kodistaan. Mikä voi olla niin kauheaa, ettei siitä voi kertoa edes parhaille ystäville? Samaan aikaan Lumin ja Sampsan suuresti odottama Musakunkkujen keikka uhkaa peruuntua. Asialle on tehtävä jotain, mutta se osoittautuu vaikeammaksi kuin aiemmat Kivalan etsivien selvittämät mysteerit. Kuinka selvittää mahdollinen rikos paljastamatta noloa vakoilua Sampsalle? Kellon kiitäessä kohti Musakunkkujen keikkaa Matti päättää pelastaa kolmikon ystävyyden, joka on joutunut pahaan umpisolmuun. Hyvät aikomukset uhkaavat viedä hänet suureen vaaraan.
Johanna Tuomola on aiemmin kirjoittanut heppatytöille suunnatun kahdeksanosaisen nuortenkirjasarjan. Hänet tunnetaan myös aikuisille suunnatuista, kiitetyistä rikosromaaneistaan.Uspenski, Eduard: Fedja-setä, kissa ja koira (kirjaan olemassa tehtäviä)
40 kpl

112 s., kuvia

Isällä ja äidillä oli poika. Vaikka hän oli vasta kuusivuotias, häntä sanottiin Fedja-sedäksi, sillä hän oli aina ollut hyvin totinen lapsi. Kaikki olisi ollut hyvin, mutta äiti ei pitänyt pojan eläimistä. Niinpä Fedja-setä päättää muuttaa pois kotoa pieneen maalaiskylään Matroskin-kissanja Musti-koiran kanssa. Yhdessä he hankkivat Mirri-lehmän sekä iloisen traktorin, joka toimii ruoalla. Entä kuka on posteljooni Petshkin?


Veirto, Kalle: Etsivätoimisto Henkka & Kivimutka ja keltainen polkupyörä
25 kpl

153 s., muutama kuva, isoa tekstiä

Keltainen polkupyörä on kahden 10-vuotiaan kaveruksen kolmas "rikostutkimus". Loogisen päättelyn mestari Henkka ja tylympi tyyppi Kivimutka ovat taas elementissään; Kalle Veirron huumori mehustaa kutkuttavasti pikkudekkarien puuhia.

Henkan isä ja äiti ovat sairaalassa pyöräyttämässä Henkalle pikkuveljeä, ja mummi tulee Pumpputielle kotimieheksi. Etsiväkumppani Kivimutkakin on poissa paikkakunnalta. Henkka joutuu selvittämään yksinään vakavaa rikosta: mummin keltainen polkupyörä katoaa. Tutkimuksissa tulee eteen niin tiukkoja käänteitä, että Henkka miettii, olisiko harkinnassa olevasta karatekurssista apua.


Widmark, Martin: Hotellin arvoitus
26 kpl

75 s., kuvitettu, isoa tekstiä, helppolukuinen

Kaupunginhotellin asiakkailta katoaa mittaamattoman arvokas kiinalainen omenaspanieli. Hotellinjohtaja on epätoivoinen, mutta onneksi etsiväkaverukset Lasse ja Maija sattuvat paikalle. Tapaus osoittautuu yllättävän monimutkaiseksi, mutta terävien hoksottimiensa ja tietokoneen avulla he löytävät todellisen syyllisen.

3. luokkalaisille

Dahl, Roald: Annok Iplik
29 kpl

62 s. + kuvia, iso teksti

Herra Hapuli on rakastunut rouva Hopiaan. Rouva Hopian sydämessä ei kuitenkaan ole tilaa muille kuin kilpikonna Allulle. Miten Herra Hapuli ikinä voisi kukistaa moisen kilpailijan?

Voittaakseen rouva Hopian rakkauden herra Hapuli keksi ovelan juonen ja hankkii tusinoittain kilpikonnia. Hauska ja epätavallinen rakkaustarina.


Dahl, Roald: Iso kiltti jätti (kirjaan olemassa tehtäviä)
30 kpl

232 s., kuvia

Sohvi ei saa unta ja hiipii ikkunan luo. Yhtäkkiä hän näkee kadulla jotain hirvittävän isoa ja mustaa ja laihaa. Se on neljä kertaa ihmisen kokoinen jättiläishenkilö. Kun jättiläinen kidnappaa Sohvin, tuntuu kaikki jo menetetyltä. Mutta onneksi kyseessä onkin Iso kiltti jätti, jonka puhuma kieli on yhtä aikaa kummallista, naurattavaa ja ihastuttavaa.
Ja ennen kuin pahat lapsia popsivat jättiläiset on saatu kuriin, joudutaan turvautumaan aina maan korkeimpaan johtoon.


Dahl, Roald: Jali ja suklaatehdas
30 kpl

190 s.

Roald Dahlin riehakas tarina Jalin visiitistä maailman huikeimpaan suklaatehtaaseen.

Willy Wonkan kuuluisa suklaatehdas avaa viimeinkin ovensa yleisölle! Vain viisi onnekasta lasta saa kutsun tutustumaan sen saloihin. Ja voittajat ovat: äärimmäisen lihava poika jonka harrastus on syöminen, hemmoteltu pikkuprinsessa joka tanssittaa vanhempiaan täysin pillinsä mukaan, vähä-älyinen purkanjauhajatyttö jolla on maailman nopeimmat leuat, lelupistoolia heilutteleva, tv:n orjuuttama gangsterinalku - sekä Jali, rehellinen ja ystävällinen sankarimme, rohkea kunnon kaveri, joka on valmis elämänsä hurjimpaan seikkailuun!

Roald Dahl (1916-1990) oli brittiläinen vakooja, hävittäjälentäjä, suklaahistorioitsija ja keksijä. Hän oli myös kirjailija, joka tunnetaan muun muassa teoksistaan Jali ja suklaatehdas, Matilda, Iso kiltti jätti ja Kekseliäs kettu.


Eräpuro, Annika: Hili & Ola ja Hotelli Hau
30 kpl

141 s., iso teksti

Hilin ja Olan vanhemmat matkaavat avaruuteen, ja kaksoset lähetetään isän Yrjö-veljen luo Rodokselle. Yrjö yllättää lapset kertomalla, että hän on hankkinut rötiskötalon, josta hän aikoo rempata toimivan ravintolan ja hotellin tuota pikaa. Hili ja Ola joutuvat Yrjön kokkailujen koekaniineiksi, mutta pian läheisessä loistohotellissa majaileva suomalaisseurue - mummo ja kolme tyttölasta - antavat muuta ajateltavaa.
Kaksoset joutuvat käyttämään neuvokkuuttaan, ja heidän välinsäkin joutuvat koetukselle, kun tapahtumat Rodoksella saavat omituisia käänteitä. Mitä Hiliä seuraava musta kulkukoira mahtaa viestittää, ja miksi Ola uusine ystävineen on ihan erilainen kuin ennen?


Gleitzman, Morris: Konnan raivolla (kirjaan olemassa tehtäviä)
27 kpl

169 s.

Australialainen jättiläiskonna Nilkku on saanut tarpeekseen ihmisten inhoavista katseista ja epäkohteliaista huomautuksista. Puhumattakaan siitä, että ihmiset liiskaavat jättiläiskonnia autoillaan! Jotakin on tehtävä. Ihmiset on saatava ymmärtämään, että jättiläiskonnat ovat miellyttäviä ja ystävällisiä! Nilkku ottaa hirvittävän riskin ja lähtee liftaamaan kotirämeeltään kohti ihmisasutusta. Alkaa kutkuttavan jännittävä ja kurnuttavan hauska konnaseikkailu, jonka sammakkoperspektiivi ihmisen omituiseen elämään riemastuttaa.

Konnan raivolla on Australian suosituimman lastenkirjailijan ensimmäinen suomennettu teos.


Gough, Julian: Kaverin kamalat tavat
30 kpl


100 s., paljon kuvia, isohko teksti

Hauska tarina yllättävästä ystävyydestä: lempeä karhu kohtaa kärttyisän kaniinin.

Eräänä päivänä karhu herää talviuniltaan - keskelle talvipäivän lumimyräkkää. Kun lumisade lakkaa, hän päättää tehdä lumiukon ja tapaa sitä tehdessään kaniinin, joka väittää osaavansa tehdä varmasti paremman. Riemastuttavaan tarinaan tupsahtaa vielä susi, lumipalloja, nahistunut porkkana ja muutama papana. Ja paljon ystävyyttä!


Kallioniemi, Tuula: Kaahailua ja kepposia
28 kpl

94 s., kuvia

Pieni, mutta ällistyttävän äänekäs Tötterö tutustuu poikaan, jolla on ensiluokkaiset geenit. Pyörätuolillaan kaahaileva Verneri esittelee vahvoja lihaksiaan, ja kaksoset Jakke ja Nakke nahistelevat kaikesta ja koko ajan. Ei ihme, että Reuhurinteen alakoulun opettajan Aapeli Käen hiukset harvenevat! Oppilaina on riiviöitä toimeliaista koulutulokkaista kutosluokan kitarasankareihin, ja meno on sen mukaista.


Kallioniemi, Tuula: Konsta ja näkymätön Niklas (kirjaan olemassa tehtäviä)
29 kpl

136 s., kuvia

Konsta on tavannut näkymättömän pojan. Sitä ei kyllä kukaan usko. Jos kolmasluokkalainen saa näkymättömän ystävän, häntä pidetään varmaankin kahelina. Jotkut 3A:n oppilaat ovat muuttuneet tosi isoiksi. Mika ja Perttu ovat aina kaksin, Ripa on muuttanut ulkomaille, ja naapurin Anni haluaa olla vain tyttöjen seurassa. Jos Konsta ei olisi tutustunut Niklakseen, hänelle ei olisi ehkä yhtään kaveria.


Kohonen, Laila: Tuplat ja mustakantinen vihko
30 kpl

130 s., muutama kuva, isohkoa tekstiä

Kaksoset eli "tuplat" muuttavat kesällä äitinsä ja isäpuolensa Timon kanssa Ouluun. Inka sopeutuu tapansa mukaan nopeasti, mutta Nikolla ei ole yhtä helppoa, vaikka kerrostalon naapurit ovatkin mukavia. Uusi koulu alkaa syksyn mittaan tuntua jo ihan omalta. Hailuodon reissulla Niko löytää vanhan mökin vintiltä jotakin jännittävää: kuluneen mustakantisen vihon, johon kätkeytyy monia koskettava salaisuus.

Kirja kuuluu helppolukuiseen Vihreä varis-sarjaan.


Kolu, Siri: Me Rosvolat
30 kpl

223 s.

Kymmenvuotias Vilja Vainisto on Hurja-Kaarlo Rosvolan päähänpistoryöstö: perheen lapset, superrosvo Hele ja herrasmiesrosvo Kalle, kaipaavat seuraa. Tavallisesti Rosvolat saalistavat autoista vain salmiakkikirppuja, sinappia ja muita herkkuja, lehtiä ja barbeja.
Rosvoaamiaisia, uintiretkiä ja kioskikeikka, kaahailua nasta laudassa ja rosvojen kesäjuhlat - mikä sen hauskempaa! Vilja nauttii vapaudestaan ja oppii nopeasti maantierosvouksesta kaiken. Myös sen, että hiirenpierut kannattaa pitää omana tietonaan, ellei halua peräänsä poliiseja, kateellisia rosvoja ja Jouni Vainistoa.

Siri Kolu voitti humoristisella seikkailullaan Otavan lastenromaanikilpailun 2010.


Kästner, Erich: Töpö ja Anton
15 kpl

152 s., muutama kuva

Kertomus johtaja Pokan tyttärestä Töpöstä ja tämän köyhästä ystävästä Antonista. Lapset selvittävät rikoksen, johon lasten neiti Hurskainen ja hänen sulhasensa ovat sotkeutuneet. Jokaisen luvun jäljessä on humoristinen kursiivilla kirjoitettu "mietiskelyosa" moraalikysymyksistä.


Levola, Jaana: Leevi ja Leonora
20 kpl

selkokielinen, 58 s., kuvia

Leevi muuttaa maalta kaupunkiin. Koulussa ei ole helppoa. Leeviä kiusataan. Kerran koulumatkalla hän tapaa Leonoran, joka on muuttanut Albaniasta Suomeen. Myös Leonoraa kiusataan. Leevi vie Leonoran vierailulle entiselle kotipaikkakunnalleen. Maalla ystävyksillä on paljon puuhaa. Molemmat oppivat uusia asioita. Yhdessä Leevi ja Leonora näyttävät kiusaajilleen, etteivät he enää pelkää.

Kirjan teksti on selkomukautettu Kari Levolan kirjasta Leevi ja Leonora.


Lindgren, Astrid: Peppi Pitkätossu
30 kpl

117 s., kuvia

Peppi Pitkätossu on maailman vahvin, kiltein, hauskin ja rikkain tyttö. Hän asuu yksin Huvikummussa hevosensa ja apinansa kanssa. Hän leikkii mielellään poliisien kanssa, ja hänen kultarahojaan havittelevat rosvot saavat kovemman vastuksen kuin luulevatkaan...


Linna, Martti: Isän luokse
30 kpl


175 s.

Yhdeksänvuotiaan Katrin isä maalaa taivaanrantaa Brasiliassa. Hänen pikkuveljensä on Sammakkomies, jonka keuhkoja edes lääkäri-äiti ei osaa parantaa. katri itse on ainoa tyttö, jota Namulan koulun rehtori ja hänen opettajansa Silja Strindberg oikeasti pelkäävät. Kun Katri toimii, mitä tahansa voi tapahtua!
Eräänä päivänä Katri saa isältään postia. Hän näkee koulumatkalla keisaripingviinejä ja tajuaa, että hänen on pelastettava melkein yksinään maapallo, sen sademetsät ja pikkuveljensä. Siinä hommassa Operaatio Pottubileet on vasta alkua: jääkarhujen saapuessa on aika etsiä kahvilaiva ja matkata isän luokse Amazonin vihreisiin sademetsiin.

Isän luokse on huima ja hauska tarina vakavasta aiheesta, ilmastonmuutoksesta, yhdeksänvuotiaan silmin.


Lukkarila, Päivi: Kolmen ajan maa
30 kpl

137 s., kuvia

Kymmenvuotias Miima asuu äitinsä ja viisivuotiaan pikkuveljensä Mikon kanssa. Vaikka Miko ei puhu ääneen, Miiman kanssa hän osaa viestiä ajatuksin, ovathan he paitsi sisarukset myös parhaat ystävät. Silti Miima haaveilee myös uudesta ystävästä. Eräänä päivänä ystävä löytyykin: viulua soittava Molli, jonka kanssa Miima alkaa kehittää huimia mielikuvitusleikkejä. Sitten Molli äkisti muuttuu tylyksi ja välinpitämättömäksi eikä halua enää tavata Miimaa. Mikon mukaan selitys Mollin käytökseen löytyy heidän kotitalonsa kellarista, mistä lapset kuulevat joskus öisin konemaista, jyskyttävää ääntä. Kellarista heidän eteensä aukeaa huima seikkailu - ja pelissä on lopulta paljon muutakin kuin Molli-ystävä...

Kolmen ajan maa on upea lasten fantasiaseikkailu, jonka jännittävän juonen taakse kätkeytyy monia herkkiä teemoja.


McCall Smith, Alexander: Akimbo ja norsut
25 kpl

96 s., kuvia, isohko teksti

Akimbo asuu Afrikan sydämessä lähellä luonnonsuojelualuetta, jossa villieläimet saavat elää rauhassa. Kaikkein eniten Akimbo pitää norsuista, joita on vain yhä vähemmän, sillä salametsästäjät himoitsevat niiden syöksyhampaita. Akimbo keksii suunnitelman salametsästäjien pysäyttämiseksi. On vain yksi ongelma: se on todella vaarallinen.


Matikainen, Pauli: Meidän talvi (kirjaan olemassa tehtäviä)
26 kpl

96 s., muutama kuva

Jos joku keksii, miten lumiukko saadaan nostamaan hattua ohikulkijoille tai miten jääajot järjestetään järvelle, asialla ovat tietysti Repa, Jasu ja Ana. Tietenkin talvella täytyy myös kokeilla korsussa yöpymistä ja tunnelin kaivuuta.
Peruskoulun opettajan kirjoittamia lyhyitä, vauhdikkaita kertomuksia talven riemuista ensilumen tulosta laskiaiseen saakka.


Mäki, Harri István: Keskiyön konnakopla
27 kpl

158 s., kuvia, isohko teksti

Naamiosankarit tutustuvat sarjakuvamessuilla Malakias-nimiseen poikaan, jolla on lemmikkinä puhelias ja riehakas mainalintu Raakku. Messut järjestetään vanhassa sokkeloisessa linnassa, ja upea paikka houkuttelee sankarit seikkailemaan linnaan keskiyöllä. Ystävykset kuulevat linnassa kierrellessään kummallisia ääniä, ja kellarikerroksessa tapahtuu jotain merkillistä...

Kirja kuuluu helppolukuiseen Kirjava kukko -sarjaan.


Mäkipää, Jari: Etsiväkerho Hurrikaani ja tähtikolmion vartijat
25 kpl

179 s., isohko teksti

Etsivätoimisto Hurrikaanin eli Jessen, Jennin, Karoliinan ja Matiaksen syksy alkaa merkillisesti, kun rehtori Pukinparta ei ilmestykään töihin. Opettaja Haapaniemi näkee tilaisuutensa tulleen: hän loikkaa Pihlakylän koulun johtajaksi ja aikoo laittaa oppilaat ruotuun!
Hurrikaanilaiset ryhtyvät tutkimaan rehtorin outoa katoamista. He uskovat sen liittyvän salaperäiseen symboliin, tähtikolmioon, jonka arvoitusta etsivät ovat jo aiemmin yrittäneet ratkaista. Tutkiessaan tähtikolmiota lapset ajautuvat yhä syvemmälle Pihlakylän synkkiin salaisuuksiin. Kuudes kirja etsiväkerho Hurrikaanista.


Nopola, Sinikka: Risto Räppääjä ja pakastaja Elvi
25 kpl

128 s., kuvia

Rauha Räppääjän jalka nyrjähtää. Risto kysyy Rauha tädiltään: "Kuka minulle nyt laittaa ruokaa?" Rauha hälyttää apuun serkkunsa Elvi Räppääjän, eläkkeellä olevan pakastaja-pussittajan. Elvi majoittuu keittiöön ja yrittää saada uudenlaisen komennon Räppääjien huusholliin. Risto joutuu Elvin ankaruuden armoille. Rauhakin pelkää Elviä, samoin alakerrassa asuva Herra Lindberg. Mutta onko Elvi pelkkä kotitaloushirmu? Miksi hän puhuu puhelimessa korulippaasta ja huppuhatuista? Minne hän lähtee joka ilta samaan aikaan? Risto ryhtyy vakoilemaan naapurin Nellin kanssa Elvin elämää. Mikä on Elvin salaisuus?


Noronen, Paula: Supermarsu lentää Intiaan
30 kpl


157 s., kuvia

Emilia asuu kahdestaan äitinsä ja marsunsa Halosen kanssa. Halonen puraisee Emiliaa ja yöllä Emilia näkee mystisen unen:

"Hyppytornin päällä seisoi valtava marsu. Se huusi:- Emilia Laitinen-Nieminen, sinut on valittu.- Valittu mihin?- Olemaan Supermarsu. Marsu puri sinua sormeen. Se on vanha rituaali, joka tarkoittaa sitä, että sinusta tulee Supermarsu.- Miksi juuri minä? - Koska sinussa on ainesta."

Samaan aikaan Emilian koulussa julistetaan vitsikilpailu. Tuomaristossa istuu itse kulttuuriministeri. Emilian ystävä Simo ei halua osallistua kilpailuun, koska hän pelkää, että luokan ilkimys Rasva-Antero nolaa hänet. Onnistuuko Emilia pelastamaan Simon pinteestä? Ja miten käy kilpailussa Rasva-Anteron?Parvela, Timo: Ella ja kaverit lapsenvahteina
30 kpl

81 s., kuvia, isohko teksti

Palkkaisitko lapsenvahdiksi Ellan ja hänen luokkakaverinsa?
Suosikkisarjan kuudennessatoista kirjassa Ellan ja kavereitten oma opettaja ja opettajan vaimo lähtevät romanttiselle kylpylälomalle. Kaikki on valmisteltu huolellisesti luotettavaa lapsen- ja koiravahtia myöten. Mutta kun Ella ja kaverit sattuvat paikalle väärällä hetkellä, kaikki ei sujukaan suunnitelmien mukaisesti. Altaassa lilluvat opettajat eivät pysty kuvittelemaan, kuka heidän kullanmurujaan sillä aikaa hoivailee...
Ella ja kaverit lapsenvahteina on toinen Mervi Lindmanin kuvittama sarjan kirja. Sen reilunkokoinen formaatti, helppolukuinen teksti ja hauska piirroskuvitus sopivat kaiken tasoisille lukijoille, myös aloittelijoille. Uutuuskirja on aiempien tapaan itsenäinen jatko-osa.
Parvela, Timo: Paten aikakirjat
30 kpl

96 s., kuvia, isohko teksti

Paten päivityksissä on potkua! Suosituista Ella-kirjoista tuttu Pate on saanut nyt ikioman kirjasarjansa, jossa on Pasi Pitkäsen vauhdikas kuvitus ja helppolukuinen ulkoasu. Pate ei aina ihan tajua, missä mennään, mutta se ei haittaa, kaikki tykkäävät Patesta. Varsinkin Ella... Nyt Pate on saanut opettajalta kesätehtäväkseen päiväkirjan pitämisen. Aluksi homma ei oikein suju, mutta kyläreissulle saapuva omalaatuinen eno muuttaa tilanteen ja merkintöjä syntyy: "Minä muistelen, että opettaja on puhunut jollain tunnilla enoista. Ne ovat suuria lintuja, jotka elävät jossain kuumassa paikassa. Ne eivät osaa lentää. Se on hyvä, sillä minun huoneeni on aika matala. Olisi kamalaa, jos se eno räpistelisi siellä ympäriinsä ja kakkisi kaikki paikat niin kuin se varpunen, joka lensi meidän olohuoneeseemme. Lentämisen sijaan enot ovat kovia juoksemaan ja ne voivat potkaista leijonan tajuttomaksi. Onneksi minä olin tarkkana sillä enotunnilla. Minä olen aika hyvä koulussa. Opettaja sanoikin kerran, että Pate pääsee vielä pitkälle, jos vain jaksaa juosta."


Sampson Derek: Luolamies Nuru ja Karvamammutti (kirjaan olemassa tehtäviä)
20 kpl

85 s, kuvia

Helppolukuinen kirja Nurusta, kivikauden pojasta ja hänen ystävästään (=kilpakumppanistaan) Karvamammutti Hermannista. Keksinnöillään yksinäinen ja hyljeksitty Nuru lopulta voittaa luolaihmisten hyväksynnän.


Tiainen, Marja-Leena: Maiju ja Bao
31 kpl

160 s., kuvia, isohkoa tekstiä

Perheloma Vietnamissa saa uuden käänteen, kun 11-vuotias Maiju tutustuu paikalliseen poikaan, Baoon. Bao elää yksinkertaista elämää kalastajaperheen mökissä, mutta Maiju ei ymmärrä miksi se estäisi ystävystymisen. Hotellilla on ikävä kyllä tiukat säännöt: paikallisia ei hyväksytä turistien alueelle. Maijun ja Baon ystävyyden tielle on tulla myös kohtalokas tulipalo.

Maiju ja Bao on jännittävä ja innostava tarina siitä, miten yksikin ihminen voi tehdä maailmasta vähän onnellisemman paikan elää.

Kirja kuuluu helppolukuiseen Vihreä varis -sarjaan.


Tuomola, Johanna: Vaarallinen vakoilu (kirjaan olemassa tehtäviä)
30 kpl

86 s., muutama kuva, isohko teksti

Vaarallinen vakoilu on viides osa helppolukuista Kivalan etsivät -sarjaa.
Matti ja Lumi päättävät selvittää, miksi Sampsa ei koskaan puhu itsestään tai kodistaan. Mikä voi olla niin kauheaa, ettei siitä voi kertoa edes parhaille ystäville? Samaan aikaan Lumin ja Sampsan suuresti odottama Musakunkkujen keikka uhkaa peruuntua. Asialle on tehtävä jotain, mutta se osoittautuu vaikeammaksi kuin aiemmat Kivalan etsivien selvittämät mysteerit. Kuinka selvittää mahdollinen rikos paljastamatta noloa vakoilua Sampsalle? Kellon kiitäessä kohti Musakunkkujen keikkaa Matti päättää pelastaa kolmikon ystävyyden, joka on joutunut pahaan umpisolmuun. Hyvät aikomukset uhkaavat viedä hänet suureen vaaraan.
Johanna Tuomola on aiemmin kirjoittanut heppatytöille suunnatun kahdeksanosaisen nuortenkirjasarjan. Hänet tunnetaan myös aikuisille suunnatuista, kiitetyistä rikosromaaneistaan.Uspenski, Eduard: Fedja-setä, kissa ja koira (kirjaan olemassa tehtäviä)
40 kpl

112 s., kuvia

Isällä ja äidillä oli poika. Vaikka hän oli vasta kuusivuotias, häntä sanottiin Fedja-sedäksi, sillä hän oli aina ollut hyvin totinen lapsi. Kaikki olisi ollut hyvin, mutta äiti ei pitänyt pojan eläimistä. Niinpä Fedja-setä päättää muuttaa pois kotoa pieneen maalaiskylään Matroskin-kissanja Musti-koiran kanssa. Yhdessä he hankkivat Mirri-lehmän sekä iloisen traktorin, joka toimii ruoalla. Entä kuka on posteljooni Petshkin?Vaijärvi, Kari: Jukka Vihi ja sirkusryöstö
15 kpl

selkokielinen, 48 s., kuvia

Salapoliisi Jukka Vihi auttaa sirkuksessa työskentelevää Annabellaa etsimään käärmeensä, jonka ilkeä roisto Max on kidnapannut.
Selkokirjassa teksti on helpommin luettavaa ja ymmärrettävää ja myös kuvitus on selkeää.Veirto, Kalle: Etsivätoimisto Henkka & Kivimutka ja keltainen polkupyörä
25 kpl


153 s., muutama kuva, isoa tekstiä

Keltainen polkupyörä on kahden 10-vuotiaan kaveruksen kolmas "rikostutkimus". Loogisen päättelyn mestari Henkka ja tylympi tyyppi Kivimutka ovat taas elementissään; Kalle Veirron huumori mehustaa kutkuttavasti pikkudekkarien puuhia.

Henkan isä ja äiti ovat sairaalassa pyöräyttämässä Henkalle pikkuveljeä, ja mummi tulee Pumpputielle kotimieheksi. Etsiväkumppani Kivimutkakin on poissa paikkakunnalta. Henkka joutuu selvittämään yksinään vakavaa rikosta: mummin keltainen polkupyörä katoaa. Tutkimuksissa tulee eteen niin tiukkoja käänteitä, että Henkka miettii, olisiko harkinnassa olevasta karatekurssista apua.

4. luokkalaisille

Burnett, Frances H.: Salainen puutarha
25 kpl

279 s. + kuvia

Mary on itsekäs tyttö, joka joutuu muuttamaan Intiasta Englantiin setänsä luokse. Kartanossa nummen keskellä yksinäinen Mary alkaa hiljalleen huomata, että hänen uusi kotinsa on salaisuuksia täynnä. Kun kätketyn puutarhan ovi aukeaa, löytää ystävyys piilopaikan, jossa se kasvaa vahvaksi ja ihmeelliseksi.


Dahl, Roald: Iso kiltti jätti (kirjaan olemassa tehtäviä)
30 kpl

232 s., kuvia

Sohvi ei saa unta ja hiipii ikkunan luo. Yhtäkkiä hän näkee kadulla jotain hirvittävän isoa ja mustaa ja laihaa. Se on neljä kertaa ihmisen kokoinen jättiläishenkilö. Kun jättiläinen kidnappaa Sohvin, tuntuu kaikki jo menetetyltä. Mutta onneksi kyseessä onkin Iso kiltti jätti, jonka puhuma kieli on yhtä aikaa kummallista, naurattavaa ja ihastuttavaa.
Ja ennen kuin pahat lapsia popsivat jättiläiset on saatu kuriin, joudutaan turvautumaan aina maan korkeimpaan johtoon.


Dahl, Roald: Jali ja suklaatehdas
30 kpl


190 s.

Roald Dahlin riehakas tarina Jalin visiitistä maailman huikeimpaan suklaatehtaaseen.

Willy Wonkan kuuluisa suklaatehdas avaa viimeinkin ovensa yleisölle! Vain viisi onnekasta lasta saa kutsun tutustumaan sen saloihin. Ja voittajat ovat: äärimmäisen lihava poika jonka harrastus on syöminen, hemmoteltu pikkuprinsessa joka tanssittaa vanhempiaan täysin pillinsä mukaan, vähä-älyinen purkanjauhajatyttö jolla on maailman nopeimmat leuat, lelupistoolia heilutteleva, tv:n orjuuttama gangsterinalku - sekä Jali, rehellinen ja ystävällinen sankarimme, rohkea kunnon kaveri, joka on valmis elämänsä hurjimpaan seikkailuun!

Roald Dahl (1916-1990) oli brittiläinen vakooja, hävittäjälentäjä, suklaahistorioitsija ja keksijä. Hän oli myös kirjailija, joka tunnetaan muun muassa teoksistaan Jali ja suklaatehdas, Matilda, Iso kiltti jätti ja Kekseliäs kettu.


Ellilä, Kirsti: Eksyneet näkevät unia
(kirjaan olemassa tehtäviä)
28 kpl

183 s.

Nimetön on elellyt Jakob-koiransa kanssa Varjojen maassa maahisten luona siitä asti, kun hänet löydettiin eksyneenä ja muistinsa menettäneenä metsästä. Kaikki on muuten hyvin, mutta kyky nähdä unia ja kyky itkeä muistuttavat häntä entisestä elämästä. Kun Nimetön sattumalta saa käsiinsä kauniin silkkitakin, joka on kuin tehty hänelle, hän ymmärtää sen olevan avain hänen menneisyyteensä. Nimettömän on lähdettävä pitkälle matkalle etsimään niitä, jotka joskus tunsivat hänet nimeltä.

Eksyneet näkevät unia on upea, klassinen fantasiaseikkailu koti-ikävästä ja oman identiteetin etsimisestä. Nimettömän matka Varjojen maasta kohti kaukaista Orientiaa on täynnä jännitystä ja huumoria - ja kummallisia kulkijoita, kuten maapulliaisia, suohuurulaisia ja kultakorentoja!


Gahrton, Måns: Mikä matsi!
29 kpl

173 s., kuvia

Meidän oma futisjengi -sarjan ensimmäinen osa.

Melker on juuri muuttanut suurkaupungista pieneen kylään. Uusi luokkatoveri Maija harrastaa intohimoisesti jalkapalloa. Eräänä päivänä Maija saa loistoidean: heidän luokkansa on perustettava oma jalkapallojoukkue, joka haastaa naapurikylän koulun otteluun. Mutta miksi Melker ei halua mukaan, vaikka hän selvästi osaa pelata? Ennen suurta matsipäivää ehtii tapahtua paljon.


Gleitzman, Morris: Konnan raivolla (kirjaan olemassa tehtäviä)
27 kpl

169 s.

Australialainen jättiläiskonna Nilkku on saanut tarpeekseen ihmisten inhoavista katseista ja epäkohteliaista huomautuksista. Puhumattakaan siitä, että ihmiset liiskaavat jättiläiskonnia autoillaan! Jotakin on tehtävä. Ihmiset on saatava ymmärtämään, että jättiläiskonnat ovat miellyttäviä ja ystävällisiä! Nilkku ottaa hirvittävän riskin ja lähtee liftaamaan kotirämeeltään kohti ihmisasutusta. Alkaa kutkuttavan jännittävä ja kurnuttavan hauska konnaseikkailu, jonka sammakkoperspektiivi ihmisen omituiseen elämään riemastuttaa.

Konnan raivolla on Australian suosituimman lastenkirjailijan ensimmäinen suomennettu teos.


Jalo, Marvi: Lumiponi
30 kpl

149 s.

Niinan paras kaveri Miuku on hevoshullu, mutta Niinaa eivät kopukat kiinnosta, päinvastoin. Pian Niina kuitenkin huomaa tuntevansa vetoa hevostallille. Vähäisin syistä ei ole Mikael, tallinomistajan kutkuttavan ihana poika...


Kolu, Siri: Me Rosvolat
30 kpl

223 s.

Kymmenvuotias Vilja Vainisto on Hurja-Kaarlo Rosvolan päähänpistoryöstö: perheen lapset, superrosvo Hele ja herrasmiesrosvo Kalle, kaipaavat seuraa.Tavallisesti Rosvolat saalistavat autoista vain salmiakkikirppuja, sinappia ja muita herkkuja, lehtiä ja barbeja.

Rosvoaamiaisia, uintiretkiä ja kioskikeikka, kaahailua nasta laudassa ja rosvojen kesäjuhlat - mikä sen hauskempaa! Vilja nauttii vapaudestaan ja oppii nopeasti maantierosvouksesta kaiken. Myös sen, että hiirenpierut kannattaa pitää omana tietonaan, ellei halua peräänsä poliiseja, kateellisia rosvoja ja Jouni Vainistoa.

Siri Kolu voitti humoristisella seikkailullaan Otavan lastenromaanikilpailun 2010.


Lagerlöf, Selma: Peukaloisen retket
21 kpl

294 s., muutama kuva

Lagerlöf kirjoitti Peukaloisen retket tilaustyönä oman maansa luontoa esitteleväksi lukukirjaksi Ruotsin kouluille. Tästä lyhennetystä painoksesta (Juhani Ahon suomennos) on tietoainesta karsittu pois ja pyritty seuraamaan kiinteästi kirjan johtosatua, Niilo Holgerinpojan tarinaa.

Tarinan Niilo on 14-vuotias. Hänet on jätetty sunnuntaina kotiin lukemaan saarnaa, kun aikuiset ovat kirkossa. Silloin arkusta ilmestyy pieni haltija, jonka Niilo pyydystää kärpäshaaviin. Haltija lupaa palkita Niilon, jos tämä vapauttaa hänet. Näin Niilo lupaakin tehdä, mutta tulee sitten ahneuksissaan katumapäälle. Tällöin haltija suuttuu ja kostoksi muuttaa Niilon itsensä kokoiseksi. Tästä alkavat Peukaloisen seikkailut. Matkalle hän lähtee kesyn Martti-hanhensa selässä.


Lewis, C.S. : Velho ja leijona
35 kpl

153 s., muutama kuva

C. S. Lewisin Narnia-sarja kuuluu fantasiakirjallisuuden klassikoihin. Lapset joutuvat mielikuvituksellisiin seikkailuihin salaperäisessä Narnian maassa, jonka olemassaolosta vain harvat tietävät. Ja tähän ihmeelliseen, uskomattomaan maahan pääsevät vain lapset.
Sarjan ensimmäinen osa.Levola, Jaana: Leevi ja Leonora
20 kpl

selkokielinen, 58 s., kuvia

Leevi muuttaa maalta kaupunkiin. Koulussa ei ole helppoa. Leeviä kiusataan. Kerran koulumatkalla hän tapaa Leonoran, joka on muuttanut Albaniasta Suomeen. Myös Leonoraa kiusataan. Leevi vie Leonoran vierailulle entiselle kotipaikkakunnalleen. Maalla ystävyksillä on paljon puuhaa. Molemmat oppivat uusia asioita. Yhdessä Leevi ja Leonora näyttävät kiusaajilleen, etteivät he enää pelkää.

Kirjan teksti on selkomukautettu Kari Levolan kirjasta Leevi ja Leonora.Lindgren, Astrid: Ronja Ryövärintytär (kirjaan olemassa tehtäviä)
27 kpl

240 s., muutama kuva

Ronja Ryövärintytär eli silloin kun ryövärit vielä vaanivat matkustavaisia ja kauppamiehiä metsissä, villihevoset kirmasivat niityllä ja maahiset ja pönthiittiset tanssivat kuutamossa.
Ronjan tarina on kertomus ystävyydestä, joka voittaa kaiken. Ronja tutustuu isänsä pahimman vihollisen Borkan poikaan Birkiin kuljeskellessaan yksin metsässä. He ystävystyvät, mutta heidän on salattava asia. Ystävyys paljastuu, kun Birk joutuu Ronjan isän Matiaksen vangiksi, ja Ronja haluaa pelastaa tämän.


Linna, Martti: Isän luokse
30 kpl

175 s.

Yhdeksänvuotiaan Katrin isä maalaa taivaanrantaa Brasiliassa. Hänen pikkuveljensä on Sammakkomies, jonka keuhkoja edes lääkäri-äiti ei osaa parantaa. katri itse on ainoa tyttö, jota Namulan koulun rehtori ja hänen opettajansa Silja Strindberg oikeasti pelkäävät. Kun Katri toimii, mitä tahansa voi tapahtua!
Eräänä päivänä Katri saa isältään postia. Hän näkee koulumatkalla keisaripingviinejä ja tajuaa, että hänen on pelastettava melkein yksinään maapallo, sen sademetsät ja pikkuveljensä. Siinä hommassa Operaatio Pottubileet on vasta alkua: jääkarhujen saapuessa on aika etsiä kahvilaiva ja matkata isän luokse Amazonin vihreisiin sademetsiin.

Isän luokse on huima ja hauska tarina vakavasta aiheesta, ilmastonmuutoksesta, yhdeksänvuotiaan silmin.


Lukkarila, Päivi: Kolmen ajan maa
30 kpl

137 s., kuvia

Kymmenvuotias Miima asuu äitinsä ja viisivuotiaan pikkuveljensä Mikon kanssa. Vaikka Miko ei puhu ääneen, Miiman kanssa hän osaa viestiä ajatuksin, ovathan he paitsi sisarukset myös parhaat ystävät. Silti Miima haaveilee myös uudesta ystävästä. Eräänä päivänä ystävä löytyykin: viulua soittava Molli, jonka kanssa Miima alkaa kehittää huimia mielikuvitusleikkejä. Sitten Molli äkisti muuttuu tylyksi ja välinpitämättömäksi eikä halua enää tavata Miimaa. Mikon mukaan selitys Mollin käytökseen löytyy heidän kotitalonsa kellarista, mistä lapset kuulevat joskus öisin konemaista, jyskyttävää ääntä. Kellarista heidän eteensä aukeaa huima seikkailu - ja pelissä on lopulta paljon muutakin kuin Molli-ystävä...

Kolmen ajan maa on upea lasten fantasiaseikkailu, jonka jännittävän juonen taakse kätkeytyy monia herkkiä teemoja.


Mäkipää, Jari: Etsiväkerho Hurrikaani ja tähtikolmion vartijat
25 kpl

179 s., isohko teksti

Etsivätoimisto Hurrikaanin eli Jessen, Jennin, Karoliinan ja Matiaksen syksy alkaa merkillisesti, kun rehtori Pukinparta ei ilmestykään töihin. Opettaja Haapaniemi näkee tilaisuutensa tulleen: hän loikkaa Pihlakylän koulun johtajaksi ja aikoo laittaa oppilaat ruotuun!
Hurrikaanilaiset ryhtyvät tutkimaan rehtorin outoa katoamista. He uskovat sen liittyvän salaperäiseen symboliin, tähtikolmioon, jonka arvoitusta etsivät ovat jo aiemmin yrittäneet ratkaista. Tutkiessaan tähtikolmiota lapset ajautuvat yhä syvemmälle Pihlakylän synkkiin salaisuuksiin. Kuudes kirja etsiväkerho Hurrikaanista.


Nopola, Sinikka: Risto Räppääjä ja pakastaja Elvi
25 kpl

128 s., kuvia

Rauha Räppääjän jalka nyrjähtää. Risto kysyy Rauha tädiltään: "Kuka minulle nyt laittaa ruokaa?" Rauha hälyttää apuun serkkunsa Elvi Räppääjän, eläkkeellä olevan pakastaja-pussittajan. Elvi majoittuu keittiöön ja yrittää saada uudenlaisen komennon Räppääjien huusholliin. Risto joutuu Elvin ankaruuden armoille. Rauhakin pelkää Elviä, samoin alakerrassa asuva Herra Lindberg. Mutta onko Elvi pelkkä kotitaloushirmu? Miksi hän puhuu puhelimessa korulippaasta ja huppuhatuista? Minne hän lähtee joka ilta samaan aikaan? Risto ryhtyy vakoilemaan naapurin Nellin kanssa Elvin elämää. Mikä on Elvin salaisuus?


Noronen, Paula: Supermarsu lentää Intiaan
30 kpl

157 s., kuvia

Emilia asuu kahdestaan äitinsä ja marsunsa Halosen kanssa. Halonen puraisee Emiliaa ja yöllä Emilia näkee mystisen unen:

"Hyppytornin päällä seisoi valtava marsu. Se huusi:- Emilia Laitinen-Nieminen, sinut on valittu.- Valittu mihin?- Olemaan Supermarsu. Marsu puri sinua sormeen. Se on vanha rituaali, joka tarkoittaa sitä, että sinusta tulee Supermarsu.- Miksi juuri minä? - Koska sinussa on ainesta."

Samaan aikaan Emilian koulussa julistetaan vitsikilpailu. Tuomaristossa istuu itse kulttuuriministeri. Emilian ystävä Simo ei halua osallistua kilpailuun, koska hän pelkää, että luokan ilkimys Rasva-Antero nolaa hänet. Onnistuuko Emilia pelastamaan Simon pinteestä? Ja miten käy kilpailussa Rasva-Anteron?Parvela, Timo: Kepler62 : kutsu
30 kpl

121 s., isohko teksti, paljon kuvia

Maapallo on ylikansoitettu ja sen luonnonvarat hupenevat. 13-vuotias Ari pitää huolta sairaasta veljestään Jonista. Vapaa-aikansa veljekset viettävät uuden Kepler-pelin parissa, joka on kaikkien huulilla, ja pääsevät niiden harvojen joukkoon, jotka ovat pelanneet sen läpi. Kukaan ei tiedä mitä pelin viimeisen tason loppuun suorittaneille tapahtuu, mutta siitä kulkee villejä huhuja. Kyseessä ei ehkä olekaan pelkkä peli, vaan kutsu. Mutta kuka on kutsuja ja minne se heidät vie?

Suomalainen Timo Parvelan ja norjalainen Bjørn Sortland ovat yhdessä kuvittaja Pasi Pitkäsen kanssa luoneet valloittavan maailman, jossa ystävyys punnitaan keskellä tuntematonta avaruutta. Kirjat ilmestyvät samanaikaisesti Suomessa ja Norjassa.Puikkonen, Arja: Haloo, kuuleeko kaupunki?
29 kpl

175 s.

Annaa ei voisi enempää harmittaa. Isä ja äiti lähtevät kahdestaan Italiaan, ja hänet lähetetään maalle tylsien ja sekopäisten serkkujen seuraksi! Pilviä hipovien kännykkälaskujen takia myös soitot parhaalle kaverille kaupunkiin on ankarasti kielletty. Onneksi Anna tutustuu Lampisen veljeksiin, jotka ovat ihan toista maata kuin haavemaailmoissaan elävä hintelä, yksinäinen Niko-serkku. Pian Anna kuitenkin tajuaa, että Nikoa kiusataan erilaisuutensa vuoksi. Tilanne johtaa hurjaan takaa-ajoon, josta on leikki kaukana.


Pukkila, Jouko: Kuisma, Pyy ja Kukutti : metsässä ja vähän vesilläkin
30 kpl

40 s., sarjakuva

Suomusjärvi-Seuran julkaisema sarjakuva on fiktiivinen kertomus lasten elämästä kivikaudella, jolloin jokaisen piti hallita luonnossa selviytymisen perusteet. Se pohjautuu väljästi niihin olosuhteisiin, jotka vallitsivat nykyisen Suomusjärven seudulla kahdeksisen tuhatta vuotta sitten.

Kuisma, Pyy ja Kukutti ovat poikia, joiden ei tarvitse käydä koulua. Sen sijaan heidän täytyy selvitä matkasta suurten metsien ja vesien läpi niiden taitojen varassa, joita he ovat oppineet omilta vanhemmiltaan ja muilta aikuisilta.


Salten, Felix: Bambi : tarina metsästä (kirjaan olemassa tehtäviä)
31 kpl

171 s., muutama kuva

Herkkä kertomus pikku bambin kasvamisesta suureksi ja voimakkaaksi "prinssiksi". Metsän iloisten ja surullisten tapahtumien keskellä bambi oppii näkemään, miten onnellista ja järkyttävää elämä voi olla.


Swan, Anni: Tottisalmen perillinen (kirjaan olemassa tehtäviä)
23 kpl

200 s.

Tämä Anni Swanin klassikko kertoo Tottisalmen nuoresta pahankurisesta perijästä Klausista, joka lähetetään naapuripitäjän pappilaan "koulutettavaksi". Siellä Klaus aiheuttaa onnettomuuden, jossa pappilan renki loukkaantuu ja hänet otetaan kartanoon hoidettavaksi. Hänen kohtalonsa kytkeytyy kiinteästi kartanoon, ja niin kuin kunnon sadussa, hyvä voittaa ja paha saa palkkansa.


Tiainen, Marja-Leena: Maiju ja Bao
31 kpl

160 s., kuvia, isohkoa tekstiä

Perheloma Vietnamissa saa uuden käänteen, kun 11-vuotias Maiju tutustuu paikalliseen poikaan, Baoon. Bao elää yksinkertaista elämää kalastajaperheen mökissä, mutta Maiju ei ymmärrä miksi se estäisi ystävystymisen. Hotellilla on ikävä kyllä tiukat säännöt: paikallisia ei hyväksytä turistien alueelle. Maijun ja Baon ystävyyden tielle on tulla myös kohtalokas tulipalo.

Maiju ja Bao on jännittävä ja innostava tarina siitä, miten yksikin ihminen voi tehdä maailmasta vähän onnellisemman paikan elää.

Kirja kuuluu helppolukuiseen Vihreä varis -sarjaan.Vaijärvi, Kari: Jukka Vihi ja sirkusryöstö
15 kpl

selkokielinen, 48 s., kuvia

Salapoliisi Jukka Vihi auttaa sirkuksessa työskentelevää Annabellaa etsimään käärmeensä, jonka ilkeä roisto Max on kidnapannut.
Selkokirjassa teksti on helpommin luettavaa ja ymmärrettävää ja myös kuvitus on selkeää.Walldén, Netta: Kissa nimeltä Kent
30 kpl

98 s.

Tyttö, salapoliisi ja kadonnut kissa. Tästä asetelmasta käynnistyy kiehtova matka halki kahden eriskummallisen kaupungin.
Sirppihäntäinen Kent kulkee askeleen edellä ja jättää jälkeensä johtolankoja: kissankarva, kermakuppi, hännänjälki pölyssä. Voisi miltei kuvitella, että kissa haluaakin tulla seuratuksi...
Johtolangat kuljettavat tytön ja salapoliisin Rottakaupungin hylätyksi luullun kirkontornin kautta taiteilijakukkulalle ja lopulta Korkeakaupungin sanomalehtitoimitukseen. Siellä painokoneet takovat täyttä höyryä kaikkien aikojen uutisotsikkoa.
Mutta missä on Kent, vai löytyykö kaupungin kasvojen takaa lopulta jotain aivan muuta?

Kissa nimeltä Kent on palkitun lastenkirjailijan omintakeinen mysteerikertomus, joka lumoaa kaikenikäiset lukijansa.

5. luokkalaisille

Almond, David: Nimeni on Skellig
28 kpl

175 s.

Michaelin perhe muuttaa uuteen kotiin, vanhaan huonokuntoiseen taloon, jonka piha on pelkkää ryteikköä ja autotallikin romahtamaisillaan. Juuri kun kaikki on hyvin sekavaa ja sotkuista, perheeseen syntyy keskosvauva, Michaelin pikkusisko. Heikko vauva joutuu sairaalaan, ja huoli kalvaa koko perhettä.

Vastoin kieltoja Michael hiipii tutkimaan vaarallisen huonokuntoista autotallia ja löytää kuolleiden kärpästen ja hämähäkinseittien peittämän oudon olennon: kalpean ja hauraan miehen, joka vain istuu liikkumatta pakkilaatikoiden takana.


Andersen, Leif Esper: Noitaroihu savuaa
30 kpl

86 s., joitakin kuvia

Tarina noituudesta. 15-vuotiaan Esbenin äiti poltetaan noitana roviolla. Kirjan pääteemana on Esbenin surutyö viisaan ja hyvän miehen, Hansin, avustuksella. Esben oppii miten pahuuden takana on ennakkoluuloja, epävarmuutta ja pelkoa. Teoksen kieli on kaunista ja vivahteikasta. Teos tarjoaa runsaasti keskustelun aiheita ihmisten ennakkoluuloista erilaisuutta kohtaan.


Burnett, Frances H.: Salainen puutarha
25 kpl

279 s. + kuvia

Mary on itsekäs tyttö, joka joutuu muuttamaan Intiasta Englantiin setänsä luokse. Kartanossa nummen keskellä yksinäinen Mary alkaa hiljalleen huomata, että hänen uusi kotinsa on salaisuuksia täynnä. Kun kätketyn puutarhan ovi aukeaa, löytää ystävyys piilopaikan, jossa se kasvaa vahvaksi ja ihmeelliseksi.


Dahl, Roald: Jali ja suklaatehdas
30 kpl


190 s.

Roald Dahlin riehakas tarina Jalin visiitistä maailman huikeimpaan suklaatehtaaseen.

Willy Wonkan kuuluisa suklaatehdas avaa viimeinkin ovensa yleisölle! Vain viisi onnekasta lasta saa kutsun tutustumaan sen saloihin. Ja voittajat ovat: äärimmäisen lihava poika jonka harrastus on syöminen, hemmoteltu pikkuprinsessa joka tanssittaa vanhempiaan täysin pillinsä mukaan, vähä-älyinen purkanjauhajatyttö jolla on maailman nopeimmat leuat, lelupistoolia heilutteleva, tv:n orjuuttama gangsterinalku - sekä Jali, rehellinen ja ystävällinen sankarimme, rohkea kunnon kaveri, joka on valmis elämänsä hurjimpaan seikkailuun!

Roald Dahl (1916-1990) oli brittiläinen vakooja, hävittäjälentäjä, suklaahistorioitsija ja keksijä. Hän oli myös kirjailija, joka tunnetaan muun muassa teoksistaan Jali ja suklaatehdas, Matilda, Iso kiltti jätti ja Kekseliäs kettu.


Ellilä, Kirsti: Eksyneet näkevät unia (kirjaan olemassa tehtäviä)
28 kpl

183 s.

Nimetön on elellyt Jakob-koiransa kanssa Varjojen maassa maahisten luona siitä asti, kun hänet löydettiin eksyneenä ja muistinsa menettäneenä metsästä. Kaikki on muuten hyvin, mutta kyky nähdä unia ja kyky itkeä muistuttavat häntä entisestä elämästä. Kun Nimetön sattumalta saa käsiinsä kauniin silkkitakin, joka on kuin tehty hänelle, hän ymmärtää sen olevan avain hänen menneisyyteensä. Nimettömän on lähdettävä pitkälle matkalle etsimään niitä, jotka joskus tunsivat hänet nimeltä.

Eksyneet näkevät unia on upea, klassinen fantasiaseikkailu koti-ikävästä ja oman identiteetin etsimisestä. Nimettömän matka Varjojen maasta kohti kaukaista Orientiaa on täynnä jännitystä ja huumoria - ja kummallisia kulkijoita, kuten maapulliaisia, suohuurulaisia ja kultakorentoja!


Gahrton, Måns: Mikä matsi!
29 kpl

173 s., kuvia

Meidän oma futisjengi-sarjan ensimmäinen osa.

Melker on juuri muuttanut suurkaupungista pieneen kylään.
Uusi luokkatoveri Maija harrastaa intohimoisesti jalkapalloa. Eräänä päivänä Maija saa loistoidean: heidän luokkansa on perustettava oma jalkapallojoukkue, joka haastaa naapurikylän koulun otteluun. Mutta miksi Melker ei halua mukaan, vaikka hän selvästi osaa pelata? Ennen suurta matsipäivää ehtii tapahtua paljon.


Gleitzman, Morris: Konnan raivolla (kirjaan olemassa tehtäviä)
27 kpl

169 s.

Australialainen jättiläiskonna Nilkku on saanut tarpeekseen ihmisten inhoavista katseista ja epäkohteliaista huomautuksista. Puhumattakaan siitä, että ihmiset liiskaavat jättiläiskonnia autoillaan! Jotakin on tehtävä. Ihmiset on saatava ymmärtämään, että jättiläiskonnat ovat miellyttäviä ja ystävällisiä! Nilkku ottaa hirvittävän riskin ja lähtee liftaamaan kotirämeeltään kohti ihmisasutusta. Alkaa kutkuttavan jännittävä ja kurnuttavan hauska konnaseikkailu, jonka sammakkoperspektiivi ihmisen omituiseen elämään riemastuttaa.

Konnan raivolla on Australian suosituimman lastenkirjailijan ensimmäinen suomennettu teos.


Hagerup, Klaus: Markus ja jalkapallon huuma
25 kpl

251 s.

Markus Simonsen ei ollut urheilumiehiä. Se ei ollut hänen vikansa, ruumis vain valahti oudon vetämättömäksi, kun hänen piti juosta lujaa, hypätä pitkälle tai heittää jotain painavaa. Mutta sitten Markus ihastuu Elisabethiin, joka pelaa jalkapalloa Gladbakkenin joukkueessa. Epäonni rakkaudessa saattaa merkitä onnea urheilussa vakuuttaa Sigmund, Markuksen paras ystävä ja perustaa oman jalkapallojoukkueen.

Hagerup osaa yhdistää hullunhauskan huumorin ja sydämellisen viisauden.


Hai, Magdalena: Kerjäläisprinsessa
30 kpl
(Gigi ja Henry 1)

186 s.

Keloburgin satamakaupungissa asuu kauppiaita, merirosvoja, salakuljettajia - ja Umbrovian vallankumousta yli maan ja meren paennut prinsessa Gigi perheineen. Mutta täälläkään he eivät ole turvassa: kaupungissa on nähty ihmissusia, ja eräänä päivänä perheen asuntoon heitetään pommi...

Kerjäläisprinsessan tapahtumat sijoittuvat 1800-luvun vaihtoehtohistorialliseen todellisuuteen, jossa Golf-virran kääntyminen on aiheuttanut Grönlannin jääpeitteen osittaisen sulamisen ja viikinkien nousun Pohjois-Atlantin kauppamahdiksi.


Jalo, Marvi: Lumiponi
30 kpl

149 s.

Niinan paras kaveri Miuku on hevoshullu, mutta Niinaa eivät kopukat kiinnosta, päinvastoin. Pian Niina kuitenkin huomaa tuntevansa vetoa hevostallille. Vähäisin syistä ei ole Mikael, tallinomistajan kutkuttavan ihana poika...


Jansson, Tove: Muumilaakson marraskuu
29 kpl

173 s., kuvia

Kirjassa vaeltavat Muumilaaksoon onneaan etsimään elämän turhuuteen väsynyt Hemuli, "pelosta tuoksuva" Vilijonkka, "kohteliaasti huutaviin sunnuntaisukulaisuuksiin" kyllästynyt Ruttuvaari, hurjan mielikuvituksen omaava Homssu sekä Mymmeli ja Nuuskamuikkunen. Muumiperhe ei ole vielä tullut taloonsa, mutta ystävykset alkavat elellä siellä toistensa "omituisiin" tapoihin totutellen. Vähitellen unelmat alkavat karista ja kukin huomaa, että omassa entisessä elämässä oikeastaan olikin kaikki hyvin. Paluu alkaa.
Moniulotteinen ja vahvasti symbolinen satu.


Jansson, Tove: Vaarallinen juhannus (kirjaan olemassa tehtäviä)
24 kpl

139 s., kuvia

Tulta syöksevä vuori saa aikaan hyökyaallon, joka hautaa alleen koko Muumilaakson. Muumiperhe pelastautuu outoon ajelehtivaan taloon, jossa alkaa tapahtua kummia.
Moniulotteinen ja vahvasti runollista fantasiaa sisältävä kirja.


Kallioniemi, Tuula: Ihmemies Topi (kirjaan olemassa tehtäviä)
27 kpl

123 s.

Koko luokka ulvoo naurusta. Poika on kuin toisesta maailmasta viime vuosisadalta peräisin olevissa verkkareissaan. Ja puheet ne vasta omaa luokkaansa ovatkin: "mie ja sie" Topi sanoo ja sepittää uskomattomia juttujaan, päästelee ilmiselvää lööperiä. Ihan ihme mies! Isäkin muka viidakkosissi!

Mutta siinä missä toiset pelokkaina kulkevat luokan pomon Tinon vanavedessä Topi kulkee omia polkujaan eikä tunnu pelkäävän mitään eikä ketään, ei edes Tinoa. - Myöpä ruvetaankin sisseiksi, myö taistellaan oikeuden puolesta vääryyttä vastaan, Topi päättää ja värvää joukkoihinsa Markuksen, Anun ja Anun isoveljen. Eikä aikaakaan, kun jopa Tinon on myönnettävä se minkä toiset ovat tajunneet jo ajat sitten: Topi on ihmemies.


Kallioniemi, Tuula: Rottaklaani
26 kpl

192 s.

Virtuaalimaailmassa viihtyvän Ykän elämä on käynyt hankalaksi äidin tekemän hiiritakavarikon jälkeen. Äidin mielestä pojan pitäisi olla enemmän ulkona, edes ostarilla notkumassa. Kuin tilauksesta kuvioihin ilmestyy urheiluhullu CP-vammainen Nieminen, mutta vammaisen kaveriksi ryhtyminen ei ole maailman helpoin juttu, etenkään jos on yhtään ennakkoluuloja.Kontio, Tomi: Keväällä isä sai siivet
10 kpl

261 s.

Kaksoset Tomi ja Timo Kokko asuvat rauhallisessa Rastasharjussa. Eräänä toukokuisena aamuna heidän koko elämänsä mullistuu. Maa alkaa täristä ja taivas muuttuu punaiseksi, heidän isälleen kasvaa valtavat siivet ja hän loikkaa maakuoppaan avautuneeseen taivaaseen! Kukaan ei tunnu uskovan poikien kertomusta Austraasiaan lentäneestä isästä. Pojat pakenevat, mutta jäävät kiinni ja joutuvat Huostolaan, jota johtaa hirviömäinen Raakel Vastapöksy. Yhdessä toisten lasten kanssa he suunnittelevat karkaamista, ja saavat avukseen puuttuvan peukalon, lastenpsykiatri Tirkkosen ja tämän ruumiittoman sisaren Titan.

Kirja voitti vuoden 2000 Finlandia Junior -palkinnon.


Kontio, Tomi: Austraasian viimeiset lapset
11 kpl

363 s.

Kirja on suoraa jatkoa kirjalle "Keväällä isä sai siivet".

Kaksoispojat Tomi ja Timo Kokko tovereineen ovat matkalla kohti uusia seikkailuja.
He pääsevät Austraasiaan, joka on varsinainen onnela. Ihmisetkin ovat epätavallisen ystävällisiä. Paikka vaikuttaa kerta kaikkiaan liian hyvältä ollakseen totta. Pian lapset huomaavatkin, että uudessa maailmassa on jotain outoa: kenelläkään ei ole varjoa. Varjojen myötä ihmisiltä uhkaa kadota myös muuta, jotakin suunnattoman tärkeää. Varjot on siis saatava takaisin hinnalla millä hyvänsä.


Kontio, Tomi: Maan veli
11 kpl

296 s.

Austraasia ei ole enää entisensä. Kun Tomi ja Timo ystävineen hakivat varjot takaisin, he menettivät siipensä. Heistä ei tullutkaan Austraasian sankareita, vaan kyläläiset syyttivät heitä kaikenlaisista vitsauksista.
Seikkailuntäyteinen kertomus nuorista, jotka heidän yhteisönsä hylkää, mutta jotka siitä huolimatta taistelevat ihmisyyden puolesta. Se on kertomus unohdetuista ja hylätyistä. Ja rakkaudesta, joka tekee todeksi. Maan veli on Tomi Kontion kirjoittaman trilogian odotettu päätösteos.


Kontio, Tomi: Viidakon kutsu
30 kpl

240 s.

Alpo on 12-vuotias poika, valtavan iso ikäisekseen, ja poikkeuksellisen vahva. Hänellä on luokallaan yksi ystävä, Alma, joka tietää monia ihmeellisiä asioita, mm. sen, että keskellä Kainuuta sijaitsee trooppinen viidakko, merkillisten vimbojen asuinpaikka.

Kesäloman alettua ystävykset päättävät lähteä etsimään vimboja, joita uhkaa vaara metsästä. Nuoret tutkimusmatkailijat joutuvat keskelle kiihkeää seikkailua, polttavan auringon alle ja sademetsän kiehtovaan hämärään, missä pahat henget ja sairaudet vaanivat. Alpon voimat ja kiltteys ovat koetuksella, kun viidakko kutsuu häntä.

Viidakon kutsu on tarina erilaisuudesta, ystävyydestä ja toisenlaisen kulttuurin kohtaamisesta. Alpo ja Alma haluavat auttaa kyläläisiä, mutta huomaavat pian, että auttaminen ei olekaan aivan yksinkertaista.


Kökkö, Hanna: Kätkö
29 kpl

181 s.

Kuudes luokka on loppumassa, ja Manu odottaa helpottuneena kesälomaa. Koulussa on vain ymmärtämättömiä opettajia ja ärsyttäviä luokkatovereita, ja kotonakin äidin kanssa puhumattomat asiat tekevät olon raskaaksi.

Onneksi kesällä Manulla on aikaa paneutua rakkaimpaan harrastukseensa geokätköilyyn. Kätköä etsiessään Manu tapaa mustatukkaisen Helmin, jonka kanssa on yllättävän helppo jutella ja mukava olla. Mutta onko tytöllä jokin salaisuus?
Manu ja Helmi joutuvat keskelle jännittävää salamyyntivyyhteä, joka huipentuu pelottavaan sieppaukseen.

Hanna Kökkö käsittelee uuden sarjan avausjaksossa herkällä tavalla myös nuorten ja vanhempien suhteita.


Lagerlöf, Selma: Peukaloisen retket
21 kpl

294 s., muutama kuva

Lagerlöf kirjoitti Peukaloisen retket tilaustyönä oman maansa luontoa esitteleväksi lukukirjaksi Ruotsin kouluille. Tästä lyhennetystä painoksesta (Juhani Ahon suomennos) on tietoainesta karsittu pois ja pyritty seuraamaan kiinteästi kirjan johtosatua, Niilo Holgerinpojan tarinaa.

Tarinan Niilo on 14-vuotias. Hänet on jätetty sunnuntaina kotiin lukemaan saarnaa, kun aikuiset ovat kirkossa. Silloin arkusta ilmestyy pieni haltija, jonka Niilo pyydystää kärpäshaaviin. Haltija lupaa palkita Niilon jos tämä vapauttaa hänet. Näin Niilo lupaakin tehdä, mutta tulee sitten ahneuksissaan katumapäälle. Tällöin haltija suuttuu ja kostoksi muuttaa Niilon itsensä kokoiseksi. Tästä alkavat Peukaloisen seikkailut. Matkalle hän lähtee kesyn Martti-hanhensa selässä.Levola, Jaana: Leevi ja Leonora
20 kpl

selkokielinen, 58 s., kuvia

Leevi muuttaa maalta kaupunkiin. Koulussa ei ole helppoa. Leeviä kiusataan. Kerran koulumatkalla hän tapaa Leonoran, joka on muuttanut Albaniasta Suomeen. Myös Leonoraa kiusataan. Leevi vie Leonoran vierailulle entiselle kotipaikkakunnalleen. Maalla ystävyksillä on paljon puuhaa. Molemmat oppivat uusia asioita. Yhdessä Leevi ja Leonora näyttävät kiusaajilleen, etteivät he enää pelkää.

Kirjan teksti on selkomukautettu Kari Levolan kirjasta Leevi ja Leonora.Levola, Kari: Kaksi palkkia latausta
30 kpl

111 s.

Yläasteikäinen koviksenalku Karri on huolestuneena seurannut isosiskonsa Jennin muuttunutta käytöstä. Kun Jennin ympärillä alkaa vielä pyöriä epäilyttävä prätkäkundi, on Karri varma, että Jennikin on sekaantunut johonkin rikolliseen. Karri alkaa selvittää vaaralliselta vaikuttavaa juttua ystävänsä Artun kanssa.Arttu ei ole ollenkaan varma, onko mitään ihmeellistä edes tapahtunut. Mutta jos pojat ovat väärän jäljillä, niin keitä sitten ovat salamyhkäisiä laatikoita tyhjään varastoon kantelevat oudot miehet? Ja mitä he haluavat pojista ja Artun hieman liian innokkaasta pikkusiskosta Evestä?

Kaksi palkkia latausta -kirja jatkaa kotimaista Musta kaista -dekkarisarjaa humoristisesti ja jännittävästi. Kari Levola on kirjoittanut vauhdikkaan seikkailutarinan, jossa nuorten poikien sankarileikki johtaa yllätyksiin ja oikeisiin vaaroihin.


Lewis, C.,S. : Velho ja leijona
30 kpl

153 s., muutama kuva

C. S. Lewisin Narnia-sarja kuuluu fantasiakirjallisuuden klassikoihin. Lapset joutuvat mielikuvituksellisiin seikkailuihin salaperäisessä Narnian maassa, jonka olemassaolosta vain harvat tietävät. Ja tähän ihmeelliseen, uskomattomaan maahan pääsevät vain lapset.
Sarjan ensimmäinen osa.


Lindgren, Astrid: Ronja Ryövärintytär (kirjaan olemassa tehtäviä)
27 kpl

240 s., muutama kuva

Ronja Ryövärintytär eli silloin kun ryövärit vielä vaanivat matkustavaisia ja kauppamiehiä metsissä, villihevoset kirmasivat niityllä ja maahiset ja pönthiittiset tanssivat kuutamossa.
Ronjan tarina on kertomus ystävyydestä, joka voittaa kaiken. Ronja tutustuu isänsä pahimman vihollisen Borkan poikaan Birkiin kuljeskellessaan yksin metsässä. He ystävystyvät, mutta heidän on salattava asia. Ystävyys paljastuu, kun Birk joutuu Ronjan isän Matiaksen vangiksi, ja Ronja haluaa pelastaa tämän.Lipasti, Roope: Thorin pöly (kirjaan olemassa sähköisiä tehtäviä, kysy )
28 kpl

206 s.

Neuvokkuus, rohkeus ja vankkumaton ystävyys pelastavat lapset jännittävästi etenevässä seikkailuromaanissa, joka sijoittuu viikinkiaikaan.

Mitä on meren takana? Kysymys on aina kiinnostanut Linnavuoren Viljaa. Hän lähtee ottamaan siitä selvää ystäviensä Egilin ja Pekon kanssa, mutta heidän pieni purtensa päätyy myrskyn runtelemana autiolle saarelle. Kohtalo heittelee neuvokkaita lapsia pelastautumisyrityksestä toiseen, ja lopulta he joutuvat Hiittisten kuninkaan orjiksi. Sodanhimoinen kuningas valmistaa kauheaa Thorin pölyä, joka räjäyttää kaiken mennessään. Kun Viljaa uhkaa vielä orjuuttakin pahempi kohtalo, on ystävysten aika toimia. Ehkä Egil ei sittenkään ole turhaan viikinkipäällikön poika!

Thorin pöly on itsenäinen jatko-osa hyvän vastaanoton saaneelle romaanille Viikinkisolmu.Marttinen, Tittamari: Viivi Pusu ja kaverikaruselli
11 kpl

151 s., muutama kuva

Linda-Liisa pyytää Viiviä lenkkiseuraksi, kun Viivin bestis Pinja viettää aikaa Julian kanssa. Väärinkäsitys seuraa toistaan. Viivi ei ehdi Tuomaksen seuraan konserttiin, mutta missä välissä sinne ehtiikin Linda? Miksi Antero ulkoiluttaa yksinään naapurin koiraa, ja miksi Viivi törmää häneen juuri silloin, kun Tuomas on palaamassa konsertista?


Marttinen, Tittamari: Viivi Pusu ja rakkauskirjeet
11 kpl

158 s., muutama kuva

Viivin kesä alkaa vaisusti: bestis Pinja on perheineen Madeiralla, ja Tuomaskin on matkustanut isänsä kanssa Gotlantiin. Viivistä on tylsää olla erossa Tuomaksesta juuri nyt, kun he lopultakin ovat kimpassa. Eikä Tuomas koskaan edes kirjoita pitkiä kirjeitä, vaan lähettelee pelkkiä asiallisia tekstiviestejä. Yllättäen Tuomas kuitenkin lähettää viestin ja pyytää Viiviäkin tulemaan Visbyhyn. Tarkoittaakohan se, että Tuomaksella on ikävä häntä? Ihme kyllä äitikin on täynnä intoa lähteä reissuun. Perillä odottaa yllätys: Tuomaksen serkkupoika Jesper, joka roikkuu koko ajan kintereillä eikä päästä heitä kaksin minnekään. Jesper tuntuu olevan oudon kiinnostunut Viivistä. Eikä hän millään meinaa ottaa todesta sitä, että Viivi ja Tuomas ovat pari. Tietysti kesälomasta ruusujensaarella tulee ikimuistoinen, ja monestakin syystä...


Mäkipää, Jari: Etsiväkerho Hurrikaani ja tähtikolmion vartijat
25 kpl

179 s., isohko teksti

Etsivätoimisto Hurrikaanin eli Jessen, Jennin, Karoliinan ja Matiaksen syksy alkaa merkillisesti, kun rehtori Pukinparta ei ilmestykään töihin. Opettaja Haapaniemi näkee tilaisuutensa tulleen: hän loikkaa Pihlakylän koulun johtajaksi ja aikoo laittaa oppilaat ruotuun!
Hurrikaanilaiset ryhtyvät tutkimaan rehtorin outoa katoamista. He uskovat sen liittyvän salaperäiseen symboliin, tähtikolmioon, jonka arvoitusta etsivät ovat jo aiemmin yrittäneet ratkaista. Tutkiessaan tähtikolmiota lapset ajautuvat yhä syvemmälle Pihlakylän synkkiin salaisuuksiin. Kuudes kirja etsiväkerho Hurrikaanista.


Noronen, Paula: Supermarsu lentää Intiaan
30 kpl


157 s., kuvia

Emilia asuu kahdestaan äitinsä ja marsunsa Halosen kanssa. Halonen puraisee Emiliaa ja yöllä Emilia näkee mystisen unen:

"Hyppytornin päällä seisoi valtava marsu. Se huusi:- Emilia Laitinen-Nieminen, sinut on valittu.- Valittu mihin?- Olemaan Supermarsu. Marsu puri sinua sormeen. Se on vanha rituaali, joka tarkoittaa sitä, että sinusta tulee Supermarsu.- Miksi juuri minä? - Koska sinussa on ainesta."

Samaan aikaan Emilian koulussa julistetaan vitsikilpailu. Tuomaristossa istuu itse kulttuuriministeri. Emilian ystävä Simo ei halua osallistua kilpailuun, koska hän pelkää, että luokan ilkimys Rasva-Antero nolaa hänet. Onnistuuko Emilia pelastamaan Simon pinteestä? Ja miten käy kilpailussa Rasva-Anteron?Palacio, R. J.: Ihme
30 kpl

336 s.

Hauska ja rohkaiseva romaani ennakkoluulojen kohtaamisesta.

"En aio kuvailla, miltä näytän. Kuvittelitte te mitä hyvänsä, minä näytän todennäköisesti pahemmalta."

August Pullmanin kasvot ovat pahasti epämuodostuneet. Kotikoulua tähän mennessä käynyt Auggie on nyt aloittamassa viidennen luokan oikeassa koulussa. Se kiehtoo ja pelottaa. Hän on ihan tavallinen nuori epätavallisten kasvojensa takana, mutta saako Auggie uudet koulukaverinsa uskomaan sen?

R. J. Palacio on kirjoittanut modernin klassikon - Ihme on hauska, rohkaiseva ja koskettava romaani, jota on vaikea päästää käsistään. Sen haluaa jakaa muiden kanssa ja sen tarina tarttuu syvälle lukijan mieleen. Monen kertojan äänellä etenevässä tarinassa on useita haavoittuneita henkilöitä, joiden taakka ei ole niin näkyvä kuin Auggien, mutta yhtä vaikea käsitellä. Heidän rinnallaan Auggiesta tulee helposti samaistuttava henkilö.
Parvela, Timo: Kepler62 : kutsu
30 kpl


121 s., isohko teksti, paljon kuvia

Maapallo on ylikansoitettu ja sen luonnonvarat hupenevat. 13-vuotias Ari pitää huolta sairaasta veljestään Jonista. Vapaa-aikansa veljekset viettävät uuden Kepler-pelin parissa, joka on kaikkien huulilla, ja pääsevät niiden harvojen joukkoon, jotka ovat pelanneet sen läpi. Kukaan ei tiedä mitä pelin viimeisen tason loppuun suorittaneille tapahtuu, mutta siitä kulkee villejä huhuja. Kyseessä ei ehkä olekaan pelkkä peli, vaan kutsu. Mutta kuka on kutsuja ja minne se heidät vie?

Suomalainen Timo Parvelan ja norjalainen Bjørn Sortland ovat yhdessä kuvittaja Pasi Pitkäsen kanssa luoneet valloittavan maailman, jossa ystävyys punnitaan keskellä tuntematonta avaruutta. Kirjat ilmestyvät samanaikaisesti Suomessa ja Norjassa.Puikkonen, Arja: Haloo, kuuleeko kaupunki?
29 kpl

175 s.

Annaa ei voisi enempää harmittaa. Isä ja äiti lähtevät kahdestaan Italiaan, ja hänet lähetetään maalle tylsien ja sekopäisten serkkujen seuraksi! Pilviä hipovien kännykkälaskujen takia myös soitot parhaalle kaverille kaupunkiin on ankarasti kielletty. Onneksi Anna tutustuu Lampisen veljeksiin, jotka ovat ihan toista maata kuin haavemaailmoissaan elävä hintelä, yksinäinen Niko-serkku. Pian Anna kuitenkin tajuaa, että Nikoa kiusataan erilaisuutensa vuoksi. Tilanne johtaa hurjaan takaa-ajoon, josta on leikki kaukana.


Pukkila, Jouko: Kuisma, Pyy ja Kukutti : metsässä ja vähän vesilläkin
30 kpl

40 s., sarjakuva

Suomusjärvi-Seuran julkaisema sarjakuva on fiktiivinen kertomus lasten elämästä kivikaudella, jolloin jokaisen piti hallita luonnossa selviytymisen perusteet. Se pohjautuu väljästi niihin olosuhteisiin, jotka vallitsivat nykyisen Suomusjärven seudulla kahdeksisen tuhatta vuotta sitten.

Kuisma, Pyy ja Kukutti ovat poikia, joiden ei tarvitse käydä koulua. Sen sijaan heidän täytyy selvitä matkasta suurten metsien ja vesien läpi niiden taitojen varassa, joita he ovat oppineet omilta vanhemmiltaan ja muilta aikuisilta.


Sachar, Louis: Takapulpetin poika
27 kpl

231 s.

Viidesluokkalainen Bradley Chalkers inhoaa kaikkia ja kaikki inhoavat häntä. Ja se sopiikin hänelle. Kaikki sujuu paremmin, kun hänellä ei ole ystäviä. Silloin kukaan ei ainakaan voi satuttaa häntä. Mutta sitten kouluun saapuu nuori ja rento kuraattori nimeltä Carla. Carlan mielestä Bradley, koko koulun kauhu, tuntuu oikein viehättävältä pojalta - ei ollenkaan hirviöltä.


Salten, Felix: Bambi : tarina metsästä (kirjaan olemassa tehtäviä)
31 kpl

171 s., muutama kuva

Herkkä kertomus pikku bambin kasvamisesta suureksi ja voimakkaaksi "prinssiksi". Metsän iloisten ja surullisten tapahtumien keskellä bambi oppii näkemään, miten onnellista ja järkyttävää elämä voi olla.


Serraillier, Ian: Hopeaveitsi (kirjaan olemassa tehtäviä)
18 kpl

126 s.

Kirja kertoo toisen maailmansodan aikaisessa Puolassa asuvasta perheestä ja erityisesti sen kolmesta lapsesta, jotka lähtevät kodittoman kerjäläispojan kanssa vaikealle matkalle isovanhempiensa luo Sveitsiin. Uskomattomalla sitkeydellään, urheudellaan ja kekseliäisyydellään nämä lapset osoittavat elämän sittenkin voittavan.


Shan, Darren: Friikkisirkus
29 kpl

212 s.

Darren Shan ja hänen ystävänsä Steve pääsevät katsomaan kielletyn friikkisirkuksen esitystä. Ohjelmanumerot ovat toinen toistaan hurjempia. Kukaan esiintyjistä ei ole tavallinen ihminen, mutta Larten Crepsley ei ole edes ihminen... Ilta sirkuksessa muuttaa poikien elämän -painajaisuneksi.


Swan, Anni: Tottisalmen perillinen (kirjaan olemassa tehtäviä)
23 kpl

200 s.

Tämä Anni Swanin klassikko kertoo Tottisalmen nuoresta pahankurisesta perijästä Klausista, joka lähetetään naapuripitäjän pappilaan "koulutettavaksi". Siellä Klaus aiheuttaa onnettomuuden, jossa pappilan renki loukkaantuu ja hänet otetaan kartanoon hoidettavaksi. Hänen kohtalonsa kytkeytyy kiinteästi kartanoon, ja niin kuin kunnon sadussa, hyvä voittaa ja paha saa palkkansa.


Toivola, Ritva: Tuomas Karhumieli
30 kpl

260 s.

Tapahtui kauan sitten, että kuuluisan noidan kuoltua kaikki hänen taikaesineensä varastettiin. Niiden joukossa oli myös karhunnahkaturkki, joka katosi salaperäisellä tavalla. Se oli aikaa, jolloin maata peittivät vielä tiheät metsät. Metsien läpi kiemurtelevat kapeat maantiet yhdistivät toisiinsa kestikievareita, joissa matkustavaiset saattoivat yöpyä ja joista sai myös hevoskyydin eteenpäin. Synkän korven läpi oli parasta ajaa nopeasti, sillä sen kätköissä piileksi ryöväreitä, joille moni oli menettänyt sekä hevosensa että rahansa.

Mutta mitä tapahtuukaan, kun Kellojärven kievarissa työskentelevä Tuomas pukee ylleen noidan karhunnahkaturkin?

Ritva Toivolan kirja on huima seikkailutarina, joka ammentaa aineksia suomalaisten kansantarinoiden aarteistosta.Vaijärvi, Kari: Jukka Vihi ja sirkusryöstö
15 kpl

selkokielinen, 48 s., kuvia

Salapoliisi Jukka Vihi auttaa sirkuksessa työskentelevää Annabellaa etsimään käärmeensä, jonka ilkeä roisto Max on kidnapannut.
Selkokirjassa teksti on helpommin luettavaa ja ymmärrettävää ja myös kuvitus on selkeää.
Walldén, Netta: Kissa nimeltä Kent
30 kpl

98 s.

Tyttö, salapoliisi ja kadonnut kissa. Tästä asetelmasta käynnistyy kiehtova matka halki kahden eriskummallisen kaupungin.
Sirppihäntäinen Kent kulkee askeleen edellä ja jättää jälkeensä johtolankoja: kissankarva, kermakuppi, hännänjälki pölyssä. Voisi miltei kuvitella, että kissa haluaakin tulla seuratuksi...
Johtolangat kuljettavat tytön ja salapoliisin Rottakaupungin hylätyksi luullun kirkontornin kautta taiteilijakukkulalle ja lopulta Korkeakaupungin sanomalehtitoimitukseen. Siellä painokoneet takovat täyttä höyryä kaikkien aikojen uutisotsikkoa.
Mutta missä on Kent, vai löytyykö kaupungin kasvojen takaa lopulta jotain aivan muuta?

Kissa nimeltä Kent on palkitun lastenkirjailijan omintakeinen mysteerikertomus, joka lumoaa kaikenikäiset lukijansa.


Widmark, Martin: Ruusun salaisuus
30 kpl


128 s., paljon kuvia

Martin Widmarkin uusi historiallinen mysteeritarina on huippujännittävä yhdistelmä sarjakuvakerrontaa ja lastenromaania.

On vuosi 1918, ja Stefan ja hänen isänsä viettävät joulua ensimmäistä kertaa kahden kesken. Äidin poismeno on jättänyt auki monia kysymyksiä, joihin Stefanin on löydettävä vastaus. Hän lukee salaa kirjeen, jonka äiti on kirjoittanut isälle juuri ennen kuolemaansa. Äiti kuulostaa siinä pelokkaalta. Yritys, jolle hän työskentelee, tuntuu pitävän häntä silmällä. Kirjeen lopussa on kuva ruususta, jonka terälehdillä kiemurtelee pienen pieniä kirjaimia. Äidin arvoituksellinen viesti johdattaa Stefanin ulos talvisen Tukholman kaduille etsimään uusia vihjeitä. Pian hän tajuaa, että joku seuraa häntä...

Martin Widmarkin kirjoittama ja Ola Skogängin upeasti kuvittama lastenromaani sopii kaikille, jotka ovat lukeneet Lasse-Maijan etsivätoimisto -kirjat ja kaipaavat jotakin piirun verran jännempää!Widmark, Martin: Sinisen peilin antikvariaatti (kirjaan olemassa tehtäviä)
24 kpl

123 s., muutama kuva

Samana syksynä kun David aloittaa yläasteen, hänen vanhempansa lähtevät työkomennukselle Nigeriaan. Davidin pitää muuttaa vanhempiensa tuttavan Melkiorin luo, antikvariaatin yläkertaan asumaan. Koulu alkaa hyvissä merkeissä, sillä hiljainen älykkö David saa heti ensimmäisenä koulupäivänä uuden ystävän, tietokonevelho Larissan.
Eräänä yönä Melkior katoaa! Hän on jättänyt jälkeensä salaperäisen koodiviestin, jonka tulkitseminen vaatii Davidilta ja Larissalta paitsi nokkeluutta niin luonnontieteellistä tietämystä. Tutkimukset johtavat nuoret mm. salaiseen eläintarhaan, jonka seinällä roikkuu Charles Darwinin Melkiorille myöntämä kunniakirja - mitä ihmettä?

David & Larissa on Widmarkin uusi jännittävä sarja varhaisnuorille.

6. luokkalaisille

Almond, David: Nimeni on Skellig
28 kpl

175 s.

Michaelin perhe muuttaa uuteen kotiin, vanhaan huonokuntoiseen taloon, jonka piha on pelkkää ryteikköä ja autotallikin romahtamaisillaan. Juuri kun kaikki on hyvin sekavaa ja sotkuista, perheeseen syntyy keskosvauva, Michaelin pikkusisko. Heikko vauva joutuu sairaalaan, ja huoli kalvaa koko perhettä.

Vastoin kieltoja Michael hiipii tutkimaan vaarallisen huonokuntoista autotallia ja löytää kuolleiden kärpästen ja hämähäkinseittien peittämän oudon olennon: kalpean ja hauraan miehen, joka vain istuu liikkumatta pakki laatikoiden takana.


Almond, David: Tulennielijät
30 kpl

215 s.

Bobby Burns elää vaatimattomassa merenrantakylässä lähellä Newcastlea. Kylässä ei ole paljon mitään, mutta silti tarpeeksi, hyviä ystäviä, äiti ja isä. Markkinoilla Bobby tutustuu mieheen, joka osaa niellä tulta.

Eletään kylmän sodan aikaa. Maailmanpoliittinen tilanne tuntuu painostavalta myös kyläläisten elämässä. Kun Bobby aloittaa uudessa koulussa, jossa opettajat kohtelevat oppilaitaan mielivaltaisesti, ja kun Bobbyn isä sairastuu, tuntuu siltä, että koko maailma kääntyy nurin. Ystäviensä ja tulennielijä Mc Nultyn avulla Bobby oppii, mikä hänelle on elämässä kaikkein tärkeintä.

Teos voitti arvostetun Whitbread-palkinnon vuoden 2003 parhaana lastenkirjana.


Andersen, Leif Esper: Noitaroihu savuaa
30 kpl

86 s., joitakin kuvia

Tarina noituudesta. 15-vuotiaan Esbenin äiti poltetaan noitana roviolla. Kirjan pääteemana on Esbenin surutyö viisaan ja hyvän miehen, Hansin, avustuksella. Esben oppii miten pahuuden takana on ennakkoluuloja, epävarmuutta ja pelkoa.
Teoksen kieli on kaunista ja vivahteikasta. Teos tarjoaa runsaasti keskustelun aiheita ihmisten ennakkoluuloista erilaisuutta kohtaan.


Burnett, Frances H.: Salainen puutarha
25 kpl

279 s. + kuvia

Mary on itsekäs tyttö, joka joutuu muuttamaan Intiasta Englantiin setänsä luokse. Kartanossa nummen keskellä yksinäinen Mary alkaa hiljalleen huomata, että hänen uusi kotinsa on salaisuuksia täynnä. Kun kätketyn puutarhan ovi aukeaa, löytää ystävyys piilopaikan, jossa se kasvaa vahvaksi ja ihmeelliseksi.


Ellilä, Kirsti: Eksyneet näkevät unia (kirjaan olemassa tehtäviä)
28 kpl

183 s.

Nimetön on elellyt Jakob-koiransa kanssa Varjojen maassa maahisten luona siitä asti, kun hänet löydettiin eksyneenä ja muistinsa menettäneenä metsästä. Kaikki on muuten hyvin, mutta kyky nähdä unia ja kyky itkeä muistuttavat häntä entisestä elämästä. Kun Nimetön sattumalta saa käsiinsä kauniin silkkitakin, joka on kuin tehty hänelle, hän ymmärtää sen olevan avain hänen menneisyyteensä. Nimettömän on lähdettävä pitkälle matkalle etsimään niitä, jotka joskus tunsivat hänet nimeltä.

Eksyneet näkevät unia on upea, klassinen fantasiaseikkailu koti-ikävästä ja oman identiteetin etsimisestä. Nimettömän matka Varjojen maasta kohti kaukaista Orientiaa on täynnä jännitystä ja huumoria - ja kummallisia kulkijoita, kuten maapulliaisia, suohuurulaisia ja kultakorentoja!


Gleitzman, Morris: Konnan raivolla (kirjaan olemassa tehtäviä)
27 kpl

169 s.

Australialainen jättiläiskonna Nilkku on saanut tarpeekseen ihmisten inhoavista katseista ja epäkohteliaista huomautuksista. Puhumattakaan siitä, että ihmiset liiskaavat jättiläiskonnia autoillaan! Jotakin on tehtävä. Ihmiset on saatava ymmärtämään, että jättiläiskonnat ovat miellyttäviä ja ystävällisiä! Nilkku ottaa hirvittävän riskin ja lähtee liftaamaan kotirämeeltään kohti ihmisasutusta. Alkaa kutkuttavan jännittävä ja kurnuttavan hauska konnaseikkailu, jonka sammakkoperspektiivi ihmisen omituiseen elämään riemastuttaa.

Konnan raivolla on Australian suosituimman lastenkirjailijan ensimmäinen suomennettu teos.


Hagerup, Klaus: Markus ja jalkapallon huuma
25 kpl

251 s.

Markus Simonsen ei ollut urheilumiehiä. Se ei ollut hänen vikansa, ruumis vain valahti oudon vetämättömäksi, kun hänen piti juosta lujaa, hypätä pitkälle tai heittää jotain painavaa. Mutta sitten Markus ihastuu Elisabethiin, joka pelaa jalkapalloa Gladbakkenin joukkueessa. Epäonni rakkaudessa saattaa merkitä onnea urheilussa vakuuttaa Sigmund, Markuksen paras ystävä ja perustaa oman jalkapallojoukkueen.

Hagerup osaa yhdistää hullunhauskan huumorin ja sydämellisen viisauden.


Hai, Magdalena: Kerjäläisprinsessa
30 kpl

(Gigi ja Henry 1)

186 s.

Keloburgin satamakaupungissa asuu kauppiaita, merirosvoja, salakuljettajia - ja Umbrovian vallankumousta yli maan ja meren paennut prinsessa Gigi perheineen. Mutta täälläkään he eivät ole turvassa: kaupungissa on nähty ihmissusia, ja eräänä päivänä perheen asuntoon heitetään pommi...

Kerjäläisprinsessan tapahtumat sijoittuvat 1800-luvun vaihtoehtohistorialliseen todellisuuteen, jossa Golf-virran kääntyminen on aiheuttanut Grönlannin jääpeitteen osittaisen sulamisen ja viikinkien nousun Pohjois-Atlantin kauppamahdiksi.


Jansson, Tove: Muumilaakson marraskuu
29 kpl

173 s., kuvia

Kirjassa vaeltavat Muumilaaksoon onneaan etsimään elämän turhuuteen väsynyt Hemuli, "pelosta tuoksuva" Vilijonkka, "kohteliaasti huutaviin sunnuntaisukulaisuuksiin" kyllästynyt Ruttuvaari, hurjan mielikuvituksen omaava Homssu sekä Mymmeli ja Nuuskamuikkunen. Muumiperhe ei ole vielä tullut taloonsa, mutta ystävykset alkavat elellä siellä toistensa "omituisiin" tapoihin totutellen. Vähitellen unelmat alkavat karista ja kukin huomaa, että omassa entisessä elämässä oikeastaan olikin kaikki hyvin. Paluu alkaa.
Moniulotteinen ja vahvasti symbolinen satu.


Jansson, Tove: Vaarallinen juhannus (kirjaan olemassa tehtäviä)
24 kpl

139 s., kuvia

Tulta syöksevä vuori saa aikaan hyökyaallon, joka hautaa alleen koko Muumilaakson. Muumiperhe pelastautuu outoon ajelehtivaan taloon, jossa alkaa tapahtua kummia.
Moniulotteinen ja vahvasti runollista fantasiaa sisältävä kirja.


Kallioniemi, Tuula: Ihmemies Topi (kirjaan olemassa tehtäviä)
27 kpl

123 s.

Koko luokka ulvoo naurusta. Poika on kuin toisesta maailmasta viime vuosisadalta peräisin olevissa verkkareissaan. Ja puheet ne vasta omaa luokkaansa ovatkin: "mie ja sie" Topi sanoo ja sepittää uskomattomia juttujaan, päästelee ilmiselvää lööperiä. Ihan ihme mies! Isäkin muka viidakkosissi!

Mutta siinä missä toiset pelokkaina kulkevat luokan pomon Tinon vanavedessä Topi kulkee omia polkujaan eikä tunnu pelkäävän mitään eikä ketään ei edes Tinoa. -Myöpä ruvetaankin sisseiksi, myö taistellaan oikeuden puolesta vääryyttä vastaan, Topi päättää ja värvää joukkoihinsa Markuksen, Anun ja Anun isoveljen. Eikä aikaakaan, kun jopa Tinon on myönnettävä se minkä toiset ovat tajunneet jo ajat sitten: Topi on ihmemies.


Kallioniemi, Tuula: Rottaklaani
26 kpl

192 s.

Virtuaalimaailmassa viihtyvän Ykän elämä on käynyt hankalaksi äidin tekemän hiiritakavarikon jälkeen. Äidin mielestä pojan pitäisi olla enemmän ulkona, edes ostarilla notkumassa.
Kuin tilauksesta kuvioihin ilmestyy urheiluhullu CP-vammainen Nieminen, mutta vammaisen kaveriksi ryhtyminen ei ole maailman helpoin juttu, etenkään jos on yhtään ennakkoluuloja.


Kontio, Tomi: Keväällä isä sai siivet
10 kpl

261 s.

Kaksoset Tomi ja Timo Kokko asuvat rauhallisessa Rastasharjussa. Eräänä toukokuisena aamuna heidän koko elämänsä mullistuu. Maa alkaa täristä ja taivas muuttuu punaiseksi, heidän isälleen kasvaa valtavat siivet ja hän loikkaa maakuoppaan avautuneeseen taivaaseen! Kukaan ei tunnu uskovan poikien kertomusta Austraasiaan lentäneestä isästä. Pojat pakenevat, mutta jäävät kiinni ja joutuvat huostolaan, jota johtaa hirviömäinen Raakel Vastapöksy. Yhdessä toisten lasten kanssa he suunnittelevat karkaamista, ja saavat avukseen puuttuvan peukalon, lastenpsykiatri Tirkkosen ja tämän ruumiittoman sisaren Titan.

Kirja voitti vuoden 2000 Finlandia Junior-palkinnon.


Kontio, Tomi: Austraasian viimeiset lapset
11 kpl

363 s.

Kirja on suoraa jatkoa kirjalle "Keväällä isä sai siivet".

Kaksoispojat Tomi ja Timo Kokko tovereineen ovat matkalla kohti uusia seikkailuja. He pääsevät Austraasiaan, joka on varsinainen onnela. Ihmisetkin ovat epätavallisen ystävällisiä. Paikka vaikuttaa kerta kaikkiaan liian hyvältä ollakseen totta. Pian lapset huomaavatkin, että uudessa maailmassa on jotain outoa: kenelläkään ei ole varjoa. Varjojen myötä ihmisiltä uhkaa kadota myös muuta, jotakin suunnattoman tärkeää. Varjot on siis saatava takaisin hinnalla millä hyvänsä.


Kontio, Tomi: Maan veli
11 kpl

296 s.

Austraasia ei ole enää entisensä. Kun Tomi ja Timo ystävineen hakivat varjot takaisin, he menettivät siipensä. Heistä ei tullutkaan Austraasian sankareita, vaan kyläläiset syyttivät heitä kaikenlaisista vitsauksista.
Seikkailuntäyteinen kertomus nuorista, jotka heidän yhteisönsä, mutta jotka siitä huolimatta taistelevat ihmisyyden puolesta. Se on kertomus unohdetuista ja hylätyistä. Ja rakkaudesta, joka tekee todeksi. Maan veli on Tomi Kontion kirjoittaman trilogian odotettu päätösteos.


Kontio, Tomi: Viidakon kutsu
30 kpl

240 s.

Alpo on 12-vuotias poika, valtavan iso ikäisekseen, ja poikkeuksellisen vahva. Hänellä on luokallaan yksi ystävä, Alma, joka tietää monia ihmeellisiä asioita, mm. sen, että keskellä Kainuuta sijaitsee trooppinen viidakko, merkillisten vimbojen asuinpaikka.

Kesäloman alettua ystävykset päättävät lähteä etsimään vimboja, joita uhkaa vaara metsästä. Nuoret tutkimusmatkailijat joutuvat keskelle kiihkeää seikkailua, polttavan auringon alle ja sademetsän kiehtovaan hämärään, missä pahat henget ja sairaudet vaanivat. Alpon voimat ja kiltteys ovat koetuksella, kun viidakko kutsuu häntä.

Viidakon kutsu on tarina erilaisuudesta, ystävyydestä ja toisenlaisen kulttuurin kohtaamisesta. Alpo ja Alma haluavat auttaa kyläläisiä, mutta huomaavat pian, että auttaminen ei olekaan aivan yksinkertaista.


Kökkö, Hanna: Kätkö
29 kpl

181 s.

Kuudes luokka on loppumassa, ja Manu odottaa helpottuneena kesälomaa. Koulussa on vain ymmärtämättömiä opettajia ja ärsyttäviä luokkatovereita, ja kotonakin äidin kanssa puhumattomat asiat tekevät olon raskaaksi.

Onneksi kesällä Manulla on aikaa paneutua rakkaimpaan harrastukseensa geokätköilyyn. Kätköä etsiessään Manu tapaa mustatukkaisen Helmin, jonka kanssa on yllättävän helppo jutella ja mukava olla. Mutta onko tytöllä jokin salaisuus?
Manu ja Helmi joutuvat keskelle jännittävää salamyyntivyyhteä, joka huipentuu pelottavaan sieppaukseen.

Hanna Kökkö käsittelee uuden sarjan avausjaksossa herkällä tavalla myös nuorten ja vanhempien suhteita.
Levola, Jaana: Leevi ja Leonora
20 kpl

selkokielinen, 58 s., kuvia

Leevi muuttaa maalta kaupunkiin. Koulussa ei ole helppoa. Leeviä kiusataan. Kerran koulumatkalla hän tapaa Leonoran, joka on muuttanut Albaniasta Suomeen. Myös Leonoraa kiusataan. Leevi vie Leonoran vierailulle entiselle kotipaikkakunnalleen. Maalla ystävyksillä on paljon puuhaa. Molemmat oppivat uusia asioita. Yhdessä Leevi ja Leonora näyttävät kiusaajilleen, etteivät he enää pelkää.

Kirjan teksti on selkomukautettu Kari Levolan kirjasta Leevi ja Leonora.Levola, Kari: Kaksi palkkia latausta
29 kpl

111 s.

Yläasteikäinen koviksenalku Karri on huolestuneena seurannut isosiskonsa Jennin muuttunutta käytöstä. Kun Jennin ympärillä alkaa vielä pyöriä epäilyttävä prätkäkundi, on Karri varma, että Jennikin on sekaantunut johonkin rikolliseen. Karri alkaa selvittää vaaralliselta vaikuttavaa juttua ystävänsä Artun kanssa. Arttu ei ole ollenkaan varma, onko mitään ihmeellistä edes tapahtunut. Mutta jos pojat ovat väärän jäljillä, niin keitä sitten ovat salamyhkäisiä laatikoita tyhjään varastoon kantelevat oudot miehet? Ja mitä he haluavat pojista ja Artun hieman liian innokkaasta pikkusiskosta Evestä?

Kaksi palkkia latausta -kirja jatkaa kotimaista Musta kaista -dekkarisarjaa humoristisesti ja jännittävästi. Kari Levola on kirjoittanut vauhdikkaan seikkailutarinan, jossa nuorten poikien sankarileikki johtaa yllätyksiin ja oikeisiin vaaroihin.


Lindgren, Astrid: Ronja Ryövärintytär (kirjaan olemassa tehtäviä)
27 kpl

240 s., muutama kuva

Ronja Ryövärintytär eli silloin kun ryövärit vielä vaanivat matkustavaista ja kauppamiehiä metsissä, villihevoset kirmasivat niityllä ja maahiset ja pönthiittiset tanssivat kuutamossa.
Ronjan tarina on kertomus ystävyydestä, joka voittaa kaiken. Ronja tutustuu isänsä pahimman vihollisen Borkan poikaan Birkiin kuljeskellessaan yksin metsässä. He ystävystyvät, mutta heidän on salattava asia. Ystävyys paljastuu, kun Birk joutuu Ronjan isän Matiaksen vangiksi, ja Ronja haluaa pelastaa tämän.Lipasti, Roope: Thorin pöly (kirjaan olemassa sähköisiä tehtäviä, kysy )
28 kpl

206 s.

Neuvokkuus, rohkeus ja vankkumaton ystävyys pelastavat lapset jännittävästi etenevässä seikkailuromaanissa, joka sijoittuu viikinkiaikaan.

Mitä on meren takana? Kysymys on aina kiinnostanut Linnavuoren Viljaa. Hän lähtee ottamaan siitä selvää ystäviensä Egilin ja Pekon kanssa, mutta heidän pieni purtensa päätyy myrskyn runtelemana autiolle saarelle. Kohtalo heittelee neuvokkaita lapsia pelastautumisyrityksestä toiseen, ja lopulta he joutuvat Hiittisten kuninkaan orjiksi. Sodanhimoinen kuningas valmistaa kauheaa Thorin pölyä, joka räjäyttää kaiken mennessään. Kun Viljaa uhkaa vielä orjuuttakin pahempi kohtalo, on ystävysten aika toimia. Ehkä Egil ei sittenkään ole turhaan viikinkipäällikön poika!

Thorin pöly on itsenäinen jatko-osa hyvän vastaanoton saaneelle romaanille Viikinkisolmu.


Marttinen, Tittamari: Viivi Pusu ja kaverikaruselli
11 kpl

151 s., muutama kuva

Linda-Liisa pyytää Viiviä lenkkiseuraksi, kun Viivin bestis Pinja viettää aikaa Julian kanssa. Väärinkäsitys seuraa toistaan. Viivi ei ehdi Tuomaksen seuraan konserttiin, mutta missä välissä sinne ehtiikin Linda? Miksi Antero ulkoiluttaa yksinään naapuri koiraa, ja miksi Viivi törmää häneen juuri silloin, kun Tuomas on palaamassa konsertista?


Marttinen, Tittamari: Viivi Pusu ja rakkauskirjeet
11 kpl

158 s., muutama kuva

Viivin kesä alkaa vaisusti: bestis Pinja on perheineen Madeiralla, ja Tuomaskin on matkustanut isänsä kanssa Gotlantiin. Viivistä on tylsää olla erossa Tuomaksesta juuri nyt, kun he lopultakin ovat kimpassa. Eikä Tuomas koskaan edes kirjoita pitkiä kirjeitä, vaan lähettelee pelkkiä asiallisia tekstiviestejä. Yllättäen Tuomas kuitenkin lähettää viestin ja pyytää Viiviäkin tulemaan Visbyhyn. Tarkoittaakohan se, että Tuomaksella on ikävä häntä? Ihme kyllä äitikin on täynnä intoa lähteä reissuun. Perillä odottaa yllätys: Tuomaksen serkkupoika Jesper, joka roikkuu koko ajan kintereillä eikä päästä heitä kaksin minnekään. Jesper tuntuu olevan oudon kiinnostunut Viivistä. Eikä hän millään meinaa ottaa todesta sitä, että Viivi ja Tuomas ovat pari. Tietysti kesälomasta ruusujensaarella tulee ikimuistoinen, ja monestakin syystä...


Palacio, R. J.: Ihme
30 kpl


336 s.

Hauska ja rohkaiseva romaani ennakkoluulojen kohtaamisesta.

"En aio kuvailla, miltä näytän. Kuvittelitte te mitä hyvänsä, minä näytän todennäköisesti pahemmalta."

August Pullmanin kasvot ovat pahasti epämuodostuneet. Kotikoulua tähän mennessä käynyt Auggie on nyt aloittamassa viidennen luokan oikeassa koulussa. Se kiehtoo ja pelottaa. Hän on ihan tavallinen nuori epätavallisten kasvojensa takana, mutta saako Auggie uudet koulukaverinsa uskomaan sen?

R. J. Palacio on kirjoittanut modernin klassikon - Ihme on hauska, rohkaiseva ja koskettava romaani, jota on vaikea päästää käsistään. Sen haluaa jakaa muiden kanssa ja sen tarina tarttuu syvälle lukijan mieleen. Monen kertojan äänellä etenevässä tarinassa on useita haavoittuneita henkilöitä, joiden taakka ei ole niin näkyvä kuin Auggien, mutta yhtä vaikea käsitellä. Heidän rinnallaan Auggiesta tulee helposti samaistuttava henkilö.Parvela, Timo: Kepler62 : kutsu
30 kpl

121 s., isohko teksti, paljon kuvia

Maapallo on ylikansoitettu ja sen luonnonvarat hupenevat. 13-vuotias Ari pitää huolta sairaasta veljestään Jonista. Vapaa-aikansa veljekset viettävät uuden Kepler-pelin parissa, joka on kaikkien huulilla, ja pääsevät niiden harvojen joukkoon, jotka ovat pelanneet sen läpi. Kukaan ei tiedä mitä pelin viimeisen tason loppuun suorittaneille tapahtuu, mutta siitä kulkee villejä huhuja. Kyseessä ei ehkä olekaan pelkkä peli, vaan kutsu. Mutta kuka on kutsuja ja minne se heidät vie?

Suomalainen Timo Parvelan ja norjalainen Bjørn Sortland ovat yhdessä kuvittaja Pasi Pitkäsen kanssa luoneet valloittavan maailman, jossa ystävyys punnitaan keskellä tuntematonta avaruutta. Kirjat ilmestyvät samanaikaisesti Suomessa ja Norjassa.


Parvela, Timo: Tuliterä
25 kpl

227 s.

Väinämöisen ja Louhen taistelu Sammosta päättyi sen hajoamiseen. Osa paloista vaipui mereen, osan aallot kuljettivat rannoille, missä ne toivat vaurautta koko maapallolle. Hävinnyt Louhi palasi Pohjolaan, mutta vannoi vielä kostavansa kokemansa tappion.
Jo sukupolvien ajan Sammon vartijat ovat varjelleet ihme-esineen sirpaleita estääkseen Louhta kokoamasta sitä uudelleen. Mutta onko Pohjolan mahti taas vahvistumassa?
Ystävykset Ilmari ja Ahti saavat tietää olevansa Sammon vartijoiden perillisiä. Heidän isiensä kadottua kalareissulla on poikien vuoro astua näyttämölle. Apunaan Ilmarin neuvokas isosisko Anni, maaginen kannel sekä Väinämöisen miekka, Tuliterä, he lähtevät matkalle, josta riippuu koko maapallon kohtalo.

Tuliterä on ensimmäinen osa Sammon vartijat -sarjasta. Se sai vuonna 2007 parhaalle nuortenkirjalle myönnettävän Topelius-palkinnon.


Puikkonen, Arja: Zum Zum
23 kpl

219 s.

Kunpa saisi rummut! 12-vuotias Henri tuntee itsensä sivulliseksi uudessa koulussa ja isän uusperheessä, muuta haaveestaan hän ei luovu. Alku uudessa koulussa ei lupaa hyvää. Henrin naama ei satu miellyttämään pahis-Norosta, eikä myöskään opettajaa. Onneksi on Emilia, joka uskaltaa uhmata molempia. Ja musiikki. Musiikki auttaa silloinkin, kun äiti lähtee opiskelemaan, ja Henrin pitää totutella elämään isän uusperheessä.
Kahnaukset koulussa kärjistyvät raivoisaan vihanpurkaukseen, ja Henrillä on jälleen edessään koulun vaihto.


Pukkila, Jouko: Kuisma, Pyy ja Kukutti : metsässä ja vähän vesilläkin
30 kpl

40 s., sarjakuva

Suomusjärvi-Seuran julkaisema sarjakuva on fiktiivinen kertomus lasten elämästä kivikaudella, jolloin jokaisen piti hallita luonnossa selviytymisen perusteet. Se pohjautuu väljästi niihin olosuhteisiin, jotka vallitsivat nykyisen Suomusjärven seudulla kahdeksisen tuhatta vuotta sitten.

Kuisma, Pyy ja Kukutti ovat poikia, joiden ei tarvitse käydä koulua. Sen sijaan heidän täytyy selvitä matkasta suurten metsien ja vesien läpi niiden taitojen varassa, joita he ovat oppineet omilta vanhemmiltaan ja muilta aikuisilta.


Sachar, Louis: Paahde (kirjaan olemassa tehtäviä)
50 kpl

239 s.

Huiman jännittävä kertomus Stanley Yelnats -nimisestä huono-onnisesta pojasta, kuopista autiomaassa, kelvottomasta mätämuna-sikavaras-isoisoisästä, täplikkäistä liskoista ja naispuolisesta lainsuojattomasta Kate Suukko Parlowsta. Miten kaikki liittyy yhteen?


Sachar, Louis: Takapulpetin poika
27 kpl

231 s.

Viidesluokkalainen Bradley Chalkers inhoaa kaikkia ja kaikki inhoavat häntä. Ja se sopiikin hänelle. Kaikki sujuu paremmin, kun hänellä ei ole ystäviä. Silloin kukaan ei ainakaan voi satuttaa häntä. Mutta sitten kouluun saapuu nuori ja rento kuraattori nimeltä Carla. Carlan mielestä Bradley, koko koulun kauhu, tuntuu oikein viehättävältä pojalta - ei ollenkaan hirviöltä.


Saint-Exupéry, Antoine de: Pikku Prinssi
28 kpl

95 s., kuvitettu

Pikku prinssi asuu kirjan alussa asteroidilla B612. Hän tuntee kuitenkin olevansa yksinäinen ja lähtee tutustumaan muihin planeettoihin. Lopulta hän löytää itselleen ystävän, Ketun. Kettu opettaa pikku prinssille elämän tärkeitä totuuksia. Maassa pikku prinssi tapaa myös kirjan kertojan, kirjailijan itsensä, joka on juuttunut Saharan autiomaahan lentokoneensa hajottua.

Kirja kertoo vertauksien avulla ihmisen onnentavoittelusta. Se tarjoaa elämän filosofiaa kaiken ikäisille. Kirja kritisoi "aikuisten maailmaa".


Serraillier, Ian: Hopeaveitsi (kirjaan olemassa tehtäviä)
18 kpl

126 s.

Kirja kertoo toisen maailmansodan aikaisessa Puolassa asuvasta perheestä ja erityisesti sen kolmesta lapsesta, jotka lähtevät kodittoman kerjäläispojan kanssa vaikealle matkalle isovanhempiensa luo Sveitsiin. Uskomattomalla sitkeydellään, urheudellaan ja kekseliäisyydellään nämä lapset osoittavat elämän sittenkin voittavan.


Shan, Darren: Friikkisirkus
29 kpl

212 s.

Darren Shan ja hänen ystävänsä Steve pääsevät katsomaan kielletyn friikkisirkuksen esitystä. Ohjelmanumerot ovat toinen toistaan hurjempia. Kukaan esiintyjistä ei ole tavallinen ihminen, mutta Larten Crepsley ei ole edes ihminen... Ilta sirkuksessa muuttaa poikien elämän - painajaisuneksi.


Swan, Anni: Tottisalmen perillinen (kirjaan olemassa tehtäviä)
23 kpl

200 s.

Tämä Anni Swanin klassikko kertoo Tottisalmen nuoresta pahankurisesta perijästä Klausista, joka lähetetään naapuripitäjän pappilaan "koulutettavaksi". Siellä Klaus aiheuttaa onnettomuuden, jossa pappilan renki loukkaantuu ja hänet otetaan kartanoon hoidettavaksi. Hänen kohtalonsa kytkeytyy kiinteästi kartanoon, ja niin kuin kunnon sadussa, hyvä voittaa ja paha saa palkkansa.


Toivola, Ritva: Tuomas Karhumieli
30 kpl

260 s.

Tapahtui kauan sitten, että kuuluisan noidan kuoltua kaikki hänen taikaesineensä varastettiin. Niiden joukossa oli myös karhunnahkaturkki, joka katosi salaperäisellä tavalla. Se oli aikaa, jolloin maata peittivät vielä tiheät metsät. Metsien läpi kiemurtelevat kapeat maantiet yhdistivät toisiinsa kestikievareita, joissa matkustavaiset saattoivat yöpyä ja joista sai myös hevoskyydin eteenpäin. Synkän korven läpi oli parasta ajaa nopeasti, sillä sen kätköissä piileksi ryöväreitä, joille moni oli menettänyt sekä hevosensa että rahansa.

Mutta mitä tapahtuukaan, kun Kellojärven kievarissa työskentelevä Tuomas pukee ylleen noidan karhunnahkaturkin?

Ritva Toivolan kirja on huima seikkailutarina, joka ammentaa aineksia suomalaisten kansantarinoiden aarteistosta.Vaijärvi, Kari: Jukka Vihi ja sirkusryöstö
15 kpl

selkokielinen, 48 s., kuvia

Salapoliisi Jukka Vihi auttaa sirkuksessa työskentelevää Annabellaa etsimään käärmeensä, jonka ilkeä roisto Max on kidnapannut.
Selkokirjassa teksti on helpommin luettavaa ja ymmärrettävää ja myös kuvitus on selkeää.


Widmark, Martin: Ruusun salaisuus
30 kpl

128 s., paljon kuvia

Martin Widmarkin uusi historiallinen mysteeritarina on huippujännittävä yhdistelmä sarjakuvakerrontaa ja lastenromaania.

On vuosi 1918, ja Stefan ja hänen isänsä viettävät joulua ensimmäistä kertaa kahden kesken. Äidin poismeno on jättänyt auki monia kysymyksiä, joihin Stefanin on löydettävä vastaus. Hän lukee salaa kirjeen, jonka äiti on kirjoittanut isälle juuri ennen kuolemaansa. Äiti kuulostaa siinä pelokkaalta. Yritys, jolle hän työskentelee, tuntuu pitävän häntä silmällä. Kirjeen lopussa on kuva ruususta, jonka terälehdillä kiemurtelee pienen pieniä kirjaimia. Äidin arvoituksellinen viesti johdattaa Stefanin ulos talvisen Tukholman kaduille etsimään uusia vihjeitä. Pian hän tajuaa, että joku seuraa häntä...

Martin Widmarkin kirjoittama ja Ola Skogängin upeasti kuvittama lastenromaani sopii kaikille, jotka ovat lukeneet Lasse-Maijan etsivätoimisto -kirjat ja kaipaavat jotakin piirun verran jännempää!


Widmark, Martin: Sinisen peilin antikvariaatti (kirjaan olemassa tehtäviä)
24 kpl

123 s., muutama kuva

Samana syksynä kun David aloittaa yläasteen, hänen vanhempansa lähtevät työkomennukselle Nigeriaan. Davidin pitää muuttaa vanhempiensa tuttavan Melkiorin luo, antikvariaatin yläkertaan asumaan. Koulu alkaa hyvissä merkeissä, sillä hiljainen älykkö David saa heti ensimmäisenä koulupäivänä uuden ystävän, tietokonevelho Larissan.
Eräänä yönä Melkior katoaa! Hän on jättänyt jälkeensä salaperäisen koodiviestin, jonka tulkitseminen vaatii Davidilta ja Larissalta paitsi nokkeluutta niin luonnontieteellistä tietämystä. Tutkimukset johtavat nuoret mm. salaiseen eläintarhaan, jonka seinällä roikkuu Charles Darwinin Melkiorille myöntämä kunniakirja - mitä ihmettä?

David & Larissa on Widmarkin uusi jännittävä sarja varhaisnuorille.

7. - 9. luokkalaisille

Almond, David: Tulennielijät
31 kpl

215 s.

Bobby Burns elää vaatimattomassa merenrantakylässä lähellä Newcastlea. Kylässä ei ole paljon mitään, mutta silti tarpeeksi, hyviä ystäviä, äiti ja isä. Markkinoilla Bobby tutustuu mieheen, joka osaa niellä tulta.

Eletään kylmän sodan aikaa. Maailman poliittinen tilanne tuntuu painostavalta myös kyläläisten elämässä.
Kun Bobby aloittaa uudessa koulussa, jossa opettajat kohtelevat oppilaitaan mielivaltaisesti, ja kun Bobbyn isä sairastuu, tuntuu siltä, että koko maailma kääntyy nurin. Ystäviensä ja tulennielijä Mc Nultyn avulla Bobby oppii, mikä hänelle on elämässä kaikkein tärkeintä.
Teos voitti arvostetun Whitbread -palkinnon vuoden 2003 parhaana lastenkirjana.


Bagge, Tapani: Helmi kuukausi
12 kpl

144 s.

Helmikuussa Ola saa etanameiliä. Siis tavallista postia! Kaiken lisäksi outo viesti on taiteiltu leikkaamalla kirjaimet sanomalehdestä. Mystisen kirjeen lähettäjän lisäksi poikia puhuttavat kirjat, musiikki, naiset, laskettelu ja liimasiteet, sekä tietysti äikän maikat Räikkä ja Mielikki, joiden suhde näyttää kehittyvän yhä hälyttävämpään suuntaan.

Kirjasta Marrasblues tutut kasiluokkalaiset Juha ja Ola jatkavat räväkkää sähköpostinvaihtoaan. Vaikka talvi rankkoine harrastuksineen saattaa molemmat vuorollaan vuoteen omaksi, kuukausi on loppujen lopuksi ihan helmi.


Bagge, Tapani: Juhannusblues
12 kpl

141 s.

Se on loppu nyt. Nimittäin kasiluokka. Edessä on kesäloma, ripari, naimalupa ja häät. Ensin mainitut Juhalle ja Olalle, viimeksi mainittu poikien äidinkielen opettajille Räikälle ja Mielikille.

Hämeenlinnalaisesta Juhasta ja helsinkiläisestä Olasta kertovan mieliromaanin neljäs ja viimeinen osa on yhtä reipasta revittelyä kuin sarjan edelliset teokset.


Bagge, Tapani: Marrasblues
12 kpl

171 s.

He ovat täällä taas: hämeenlinnalainen Juha ja helsinkiläinen Ola. Kahdeksas luokka alkaa, ja pojille koittaa paluu arkeen eli apinoiden planeetalle. Juha ja Ola joutuvat taas etäryhmätyöhön tehtävänä rikos ja rangaistus. Tuloksena on sähäkkää sähköpostikirjeenvaihtoa.

Marrasblues on itsenäistä jatkoa vuonna 2002 ilmestyneelle Julma kuukausi -kirjalle, joka päivitti perinteisen kirjeromaanin uudelle vuosituhannelle.


Canth, Minna: Anna Liisa : näytelmä kolmessa näytöksessä
30 kpl


116 s.

Anna Liisa (1895) on Minna Canthin viimeinen näytelmä. Aikalaiset pitivät sitä Canthin parhaana teoksena. Moraaliset ja yhteiskunnalliset rajat, rajojen rikkominen ja oman totuuden kohtaaminen sosiaalisten paineiden keskellä ovat jatkuvasti ajankohtaisia aiheita.


Heinonen, Sanna: Noland
30 kpl


167 s.

Tuhat ja yksi tarinaa nuoruudesta -kilpailussa kolmanneksi sijoittunut nuortenromaani on vahva kertomus monikulttuurisesta ystävyydestä ja rakkaudesta jalkapalloon.

Valtteri on kantasuomalainen nuori, afganistanilaistaustainen Babur taas on tullut Suomeen pakolaisena äitinsä ja sisarustensa kanssa, isän kohtalosta ei ole tietoa. Poikien tarina voisi tapahtua missä tahansa suomalaisessa pikkukaupungissa: maahanmuutto puhuttaa ja ilmapiiri on voimakkaan polarisoitunut. Kun mustatakkisten porukka alkaa systemaattisesti vainota poikia, heidän täytyy paeta henkensä edestä. Eräällä tällaisella pakoreissulla Babur neuvoo Valtterille reitin Nolandiin, paikkaan jossa voi olla vapaa ja turvassa. Tuon illan jälkeen pojat hakevat Nolandista toistuvasti voimaa vastoinkäymisiinsä, mutta mikä paikka se oikein on, ja kuka sinne pääsee? Mistä Babur on oppinut sinne reitin?


Herrndorf, Wolfgang: Ladaromaani (kirjaan olemassa tehtäviä)
28 kpl

271 s.

Syrjäänvetäytyvä teinipoika Maik on jätetty yksin kotiin - isä on "työmatkalla" sihteerinsä kanssa ja äiti alkoholistiparantolassa. Puuduttava rauha rikkoutuu, kun paikalle kaahaa varastetulla Ladalla Tschick, Maikin venäläis-saksalainen koulutoveri, lahjakas ja rutiköyhä häirikkö.

Tschick suostuttelee Maikin mukaansa matkalle, jollaista kumpikaan ei olisi osannut odottaa. Pojat kaahaavat kummallisesta tilanteesta toiseen: kurvailevat vehnäpellossa, tapaavat kaatopaikalla tonkivan kauniin Isan ja väistelevät vanhan kommunistin luoteja. kesäinen rengasmatka hullun venäläisen kanssa repäisee Maikin lopullisesti irti sivustakatsojan roolistaan.

Ladaromaani on rosoinen ja riehakas kertomus epätodennäköisestä ystävyydestä, varastetusta Ladasta ja liikenneturvallisuutta uhmaavasta reissusta halki kesäisen Saksan. Hulvaton matka syvenee tarkkanäköiseksi kuvaukseksi ulkopuolisuudesta, haaveista ja itsetunnon löytämisestä.


Horowitz, Anthony: Viisi vartijaa : Ensimmäinen kirja : Korpinportti
25 kpl

325 s.

14-vuotias Matt Freeman joutuu hankaluuksiin, minkä seurauksena hänet lähetetään asumaan kasvattiperheeseen pikkukylään Englannin maaseudulle. Ei kestä kauaakaan ennen kuin hän tajuaa, että koko kylässä on jotain pahasti pielessä. Sitten Matt oppii Vanhoista ja alkaa ymmärtää, miten erilainen hän todella onkaan. Käy ilmi, että pikkukylä on paljon nuorisovankilaa pahempi paikka, ja Matt on äärettömän suuressa vaarassa. Ongelma on se, että kukaan ei usko häntä, kukaan ei voi auttaa, Mattin on pärjättävä omillaan.

Alex Rider -menestyskirjojen tekijän uuden fantastisen jännityssarjan ensimmäinen osa.


Härkönen, Anna-Leena: Häräntappoase
41 kpl

316 s.

Kuusitoistavuotias Allu, vaasalainen Alpo Korva saa peruskoulun lusituksi loppuun ja pääsisi Taalan mukana Tukholmaan. Mutta äiti muistaakin Torvenkylän ja sukulaiset, jotka tarvitsevat apua kesän maatalouskiireisiin. Allu kiroaa, mutta taipuu ja lähtee, tutustuu Lahjaan ja Svanteen, heidän omituiseen poikaansa Taunoon ja toiseen kesäapulaiseen, ärsyttävään pikkuserkkuunsa Pasi Rutaseen. Ja pitää ikävää. Sitten tulee Kerttu, varovasti avojaloin, sateesta vettyneenä ja möyhöttyneenä. "Se OLI. Mä näin heti et se eli aivan saatanasti. Ja mä oon ollu niin paljon tekemisissä kuolleitten kanssa et mä tiedän mitä on elävä."

Allun ja Kertun äkkiä syttyvä rakkaus kasvaa kirjan tarinaksi, sen kiihko ja kesä, epävarmuus ja ailahdukset, ihon tuoksu, himo, säikähdys. Ja odottamaton loppu.


Joensuu, Matti Yrjänä: Harjunpää ja poliisin poika
28 kpl

216 s.

Mikael on neljätoista, Leo hiukan vanhempi. He ovat niitä nuoria, joiden menemisistä vanhemmat eivät tiedä - tai eivät välitä tietää. He eivät ole sovussa itsensä eivätkä maailman kanssa. Elämässä on vain yksi päämäärä: panna hommiin vähän säpinää.

Harjunpää ja poliisin poika on jo viides kirja ylikonstaapeli Timo Harjunpään elämästä ja työstä. Joensuun ote tiivistyy entisestäänkin - ja tuloksena on mestarillinen romaani rikoksesta kaikessa järkyttävyydessään, kaikessa inhimillisyydessään.


Kaivosoja, Leena: Kotitekoisen poikabändin alkeet
20 kpl


selkokielinen, 96 s.

Selkomukautus Harri Veistisen nuortenromaanista.

Ysiluokkalainen Rene Kolppanen ei halua olla enää huomaamaton. Hän päättää perustaa poikabändin. Mutta miten voi perustaa bändin, jos ei osaa soittaa, laulaa tai tanssia?
Ensin pitää saada pari kaveria mukaan. Seuraavaksi harjoitellaan. Paljon. Ja mokaillaan. Vähän. Pieni määrä onnea tarvitaan myös.
Pian kaikki koulussa tietävät, kuka on Rene ja ketkä soittavat poikabändissä.Lehtinen, Tuija: Blondi jyrsijä
25 kpl

270 s.

Alussa oli Joona, Poju ja Erkki-Tapio, joka sai jo pienenä lempinimen E.T. (Extra Terrible). E.T. piti Joonaa ja Pojua parhaina ystävinään - poikien mielestä he leikkivät yhdessä olosuhteiden pakosta.
Kun Joona ja Poju nyt kuulevat, että E.T. on tulossa heidän kanssaan samaan lukioon, vanha painajainen herää henkiin. E.T. nauttii jälleennäkemisestä ja värvää pojat heti palvelijoikseen. Kiperimmin hän tarvitsee apua koulun upeimman vaaleaverikön Milla Marillan iskemisessä.
Liian myöhään pojat tajuavat, että ovat saattamassa kaikkia suden suuhun. Milla Marilla ei nimittäin ole mikään vaaraton kaunokainen, eikä häntä turhaan kutsuta blondiksi jyrsijäksi...

Tuija Lehtinen kuvaa hulvattomasti lukionsa aloittavien nuorten elämää ja kartoittaa samalla vihlaisevan todesti ystävyyden olemusta.


Levola, Kari: Kaksi palkkia latausta
29 kpl

111 s.

Yläasteikäinen koviksenalku Karri on huolestuneena seurannut isosiskonsa Jennin muuttunutta käytöstä. Kun Jennin ympärillä alkaa vielä pyöriä epäilyttävä prätkäkundi, on Karri varma, että Jennikin on sekaantunut johonkin rikolliseen. Karri alkaa selvittää vaaralliselta vaikuttavaa juttua ystävänsä Artun kanssa. Arttu ei ole ollenkaan varma, onko mitään ihmeellistä edes tapahtunut. Mutta jos pojat ovat väärän jäljillä, niin keitä sitten ovat salamyhkäisiä laatikoita tyhjään varastoon kantelevat oudot miehet? Ja mitä he haluavat pojista ja Artun hieman liian innokkaasta pikkusiskosta Evestä?

Kaksi palkkia latausta -kirja jatkaa kotimaista Musta kaista -dekkarisarjaa humoristisesti ja jännittävästi. Kari Levola on kirjoittanut vauhdikkaan seikkailutarinan, jossa nuorten poikien sankarileikki johtaa yllätyksiin ja oikeisiin vaaroihin.


Levola, Kari: Tahdon
28 kpl

149 s.

Tämä rakkaus ei toteuta mitään todennäköisyyttä. Poika on yläasteen viimeisellä, tyttö jo lukion toisella. Poika on hiljainen ja omissa oloissaan, tyttö villi ja vauhdikas, siiliprinsessa. Jusa ja Mari törmäävät valkovuokkometsässä pienen puron äärellä. Miten äitelää, mutta totta. Talvella he eroavat siniseksi valaistulla torilla. Kun vuosituhat lähestyy loppuaan, Jusa ja Mari ovat kumpikin uusia, kasvaneita.


London, Jack: Susikoira
30 kpl

282 s.

Susikoira kertoo villin eläimen selviytymisestä luonnossa ja sen kesyyntymisestä ihmisen palvelijaksi. Samalla se on koskettava tarina ihmisen mahdollisuuksista oppia ymmärtämään eläimen viisautta.


Meri, Veijo: Manillaköysi
30 kpl

170 s.

Keppilän Joose löysi köyden keskeltä huoltotietä. Se oli ainoa käyttökelpoinen ja yleisesti pätevä esine, minkä hän oli löytänyt koko sotaretken aikana. Ja sen köyden hän päätti tuoda mukanaan kotiin.

Manillaköysi on sotakirja, mutta siinä sota ei ole jännittävää seikkailua, jossa nopein ja nokkelin vetää pisimmän korren. Se on kaaosta, perinpohjaista epäjärjestystä, jossa nokkelinkin sekaantuu ja nopeinkin jää loukkuun syytä käsittämättä.


Määttä, Kaija: Jori ja jännittävät tähtikuviot
10 kpl

Selkokirja, 62 s., kuvia

Jori ei ole kovin hyvä koulussa. Kun opettajan lompakko varastetaan, hän päättää näyttää kaikille epäilijöille ja selvittää varkauden. Se sopii siksikin hyvin, että hän aikoo mennä poliisikouluun. Yksi kannustin on myös Ritu, Jorin luokkatoveri ja ihastus.Palviainen, Jukka-Pekka: Suunnaltaan vaihtelevaa tuulta
30 kpl


160 s.

Lukiota käyvä Milla joutuu muuttamaan isänsä työn takia majakkasaarelle, kauas kavereista ja tutuista kuvioista. Idyllinen majakkasaari muuttuu äkkiarvaamatta jännittävien tapahtumien näyttämöksi. Orastavat ystävyydet ja ihastukset joutuvat suurennuslasin alle, kun kehenkään ei voi luottaa.

Suunnaltaan vaihtelevaa tuulta on huippuunsa viritetty nuortenromaani. vakavista sävyistä huolimatta kirjassa kukkii myös napakka huumori.


Paretskoi, Jyri: K15
30 kpl

80 s.

Huumoria, suoraa puhetta, erilaisuutta, ystävyyttä.

Roni pitää listaa asioista, jotka ovat äidin mukaan K-15 eikä niistä siksi voi vielä puhua. Kahden viikon päästä Roni saavuttaa maagisen iän ja aikoo vaatia äidiltään vastauksia: Mitä äidin lukitussa lipastossa on? Voiko suklaamyrkytykseen oikeasti kuolla? Voiko seksirobotin tilauksen maksaa pienissä erissä viikkorahoista? Kuka isä on?

Koulussa Ronin luokalle ilmestyy jumalaisen kaunis Sara, jolle Roni lupaa vahingossa lahjoittaa poikuutensa. Ronista salaa kuvattu video leviää netissä ja aiheuttaa, paitsi kiusaamisaallon, myös kansainvälisen sensaation, jonka jälkeen mikään ei ole niin kuin ennen. Paitsi Roni.Parkkinen, Jukka: Onnenpoika ja pelienkeli
24 kpl

188 s.

Kertomus ystävyydestä, erilaisen hyväksymisestä, voitoista ja menestyksistä elämän pelissä, jossa on joskus liian suuret kertoimet tai ainakin odotukset.


Parvela, Timo: Tuliterä
25 kpl

227 s.

Väinämöisen ja Louhen taistelu Sammosta päättyi sen hajoamiseen. Osa paloista vaipui mereen, osan aallot kuljettivat rannoille, missä ne toivat vaurautta koko maapallolle. Hävinnyt Louhi palasi Pohjolaan, mutta vannoi vielä kostavansa kokemansa tappion.
Jo sukupolvien ajan Sammon vartijat ovat varjelleet ihme-esineen sirpaleita estääkseen Louhta kokoamasta sitä uudelleen. Mutta onko Pohjolan mahti taas vahvistumassa?
Ystävykset Ilmari ja Ahti saavat tietää olevansa Sammon vartijoiden perillisiä. Heidän isiensä kadottua kalareissulla on poikien vuoro astua näyttämölle. Apunaan Ilmarin neuvokas isosisko Anni, maaginen kannel sekä Väinämöisen miekka, Tuliterä, he lähtevät matkalle, josta riippuu koko maapallon kohtalo.

Tuliterä on ensimmäinen osa Sammon vartijat -sarjasta. Se sai vuonna 2007 parhaalle nuortenkirjalle myönnettävän Topelius-palkinnon.


Sachar, Louis: Paahde (kirjaan olemassa tehtäviä)
50 kpl

239 s.

Huiman jännittävä kertomus Stanley Yelnats -nimisestä huono-onnisesta pojasta, kuopista autiomaassa, kelvottomasta mätämuna-sikavaras-isoisoisästä, täplikkäistä liskoista ja naispuolisesta lainsuojattomasta Kate Suukko Parlowsta. Miten kaikki liittyy yhteen?


Sachar, Louis: Riskitekijä
29 kpl

252 s.

Kainalo on selviytynyt pahojen poikien rangaistusleiriltä ja hikoilee nyt kaivamalla kuoppia puutarhasuunnittelufirman laskuun.
Miksei kukaan usko, että iso ja musta nuorimies voi siirtyä kaidalle tielle?
17-vuotias poptähti Kaira matkustaa luksuskeikkabussilla. Manageri haluaa hänen näyttävän seksikkäältä ja olevan kyselemättä tyhmiä.
Kuka arvaisi, että palvottu idoli on oikeasti yksinäinen?
Kun konserttikiertue saapuu Kainalon kotikaupunkiin, hänen ystävänsä Röntgen ehdottaa, että he tienaisivat helppoa rahaa trokaamalla lippuja rikkaille valkoisille.
Hyvä vai huono idea?


Saint-Exupéry, Antoine de: Pikku Prinssi
28 kpl

95 s., kuvitettu

Kirja kertoo vertauksien avulla ihmisen onnen tavoittelusta. Se tarjoaa elämänfilosofiaa kaikenikäisille. Kirja kritisoi "aikuisten maailmaa".

Pikku prinssi asuu kirjan alussa asteroidilla B612. Hän tuntee kuitenkin olevansa yksinäinen ja lähtee tutustumaan muihin planeettoihin. Lopulta hän saapuu maahan ja löytää itselleen ystävän, Ketun. Kettu opettaa pikku prinssille elämän tärkeitä totuuksia. Maassa Pikku prinssi tapaa myös kirjan kertojan, kirjailijan itsensä, joka on juuttunut Saharan autiomaahan lentokoneensa hajottua.


Shan, Darren: Friikkisirkus
29 kpl

212 s.

Darren Shan ja hänen ystävänsä Steve pääsevät katsomaan kielletyn friikkisirkuksen esitystä. Ohjelmanumerot ovat toinen toistaan hurjempia. Kukaan esiintyjistä ei ole tavallinen ihminen, mutta Larten Crepsley ei ole edes ihminen... Ilta sirkuksessa muuttaa poikien elämän - painajaisuneksi.


Thomas, Angie: Viha jonka kylvät
30 kpl

398 s.

Millaista on olla musta nuori tämän päivän Amerikassa? 16-vuotias Starr on köyhän slummin kasvatti, joka käy koulua paremmalla puolella kaupunkia. Ristiriita kahden maailman välillä kärjistyy, kun poliisi yhtenä iltana ampuu Starrin lapsuudenystävän. Starr on paikalla ja tietää, ettei ampumiseen ollut mitään syytä. Hänen todistuksensa voi kuitenkin tuhota koko mustan yhteisön. Se voi myös maksaa hänen henkensä.
Angie Thomas on paljasjalkainen mississippiläinen ja itsekin slummien kasvatti, eli hän tietää, mistä kirjoittaa. Hän on myös entinen teiniräppäri.


Tiainen, Marja-Leena: Tatu, Iiris ja pääkallomies
20 kpl

selkokielinen, 104 s.

Tatu kohtaa rannalla Iiriksen, joka on kaunis ja ihana. Iiriksellä on poikakaveri, mutta lisäksi on Henkka, vaarallisen oloinen mies. Pian Tatu huomaa tupakoivan miehen kyttäävän Iiristä ja Iiris katoaa. Tatukin joutuu vaaraan.

Rakastetun nuortenkirjailijan Marja-Leena Tiaisen Tatu, Iiris ja pääkallomies tarjoaa helppolukuista jännitystä eikä kaihda hurjiakaan teemoja.Turtschaninoff, Maria: Helsingin alla
30 kpl

492 s.

Kahdeksasluokkalainen Alva muistaa valokuvantarkasti kaikki tapaamansa ihmiset. Hän tietää kaikki mahdolliset pakoreitit Helsingin Kruununhaassa ja on mestari piiloutumaan. Mutta Alva ei muista eikä tiedä mitään kolmesta ensimmäisestä vuodestaan.

Alvan koulutoveri Joel harrastaa parkouria ja uneksii Alvasta. Juuri kun Joel ja Alva ovat lopulta sopineet treffit, Alva kohtaa salaperäisen, nahkatakkisen Niden ja tuntee heti outoa vetoa häneen. Nide haluaa näyttää Alvalle, mihin tyttö oikein kuuluu: synnyinkaupunkiinsa, joka sijaitsee Helsingin alla.

Kun Joel näkee Alvan katoavan maan alle, hänen on pakko seurata perässä. He joutuvat maailmaan, jossa vallitsevat toisenlaiset lait kuin maan päällä. Alvan ja Joelin on pantava kaikki likoon selviytyäkseen hengissä elämänsä hurjimmasta seikkailusta, jossa rakkaus ja luottamus punnitaan.


Widmark, Martin: Ruusun salaisuus
30 kpl


128 s., paljon kuvia

Martin Widmarkin uusi historiallinen mysteeritarina on huippujännittävä yhdistelmä sarjakuvakerrontaa ja lastenromaania.

On vuosi 1918, ja Stefan ja hänen isänsä viettävät joulua ensimmäistä kertaa kahden kesken. Äidin poismeno on jättänyt auki monia kysymyksiä, joihin Stefanin on löydettävä vastaus. Hän lukee salaa kirjeen, jonka äiti on kirjoittanut isälle juuri ennen kuolemaansa. Äiti kuulostaa siinä pelokkaalta. Yritys, jolle hän työskentelee, tuntuu pitävän häntä silmällä. Kirjeen lopussa on kuva ruususta, jonka terälehdillä kiemurtelee pienen pieniä kirjaimia. Äidin arvoituksellinen viesti johdattaa Stefanin ulos talvisen Tukholman kaduille etsimään uusia vihjeitä. Pian hän tajuaa, että joku seuraa häntä...

Martin Widmarkin kirjoittama ja Ola Skogängin upeasti kuvittama lastenromaani sopii kaikille, jotka ovat lukeneet Lasse-Maijan etsivätoimisto -kirjat ja kaipaavat jotakin piirun verran jännempää!


Vuorela, Seita: Karikko
30 kpl

357 s., kuvitettu

Karikko on tarina perheestä, joka ajaa leirintäalueelle ja juuttuu sinne kuin karille. Se on kertumus nuoruudesta, elämän rajallisuudesta ja kaiken tukahduttavasta surusta. Tragedian keskelle joutunut nuori Mitja etsii äitinsä ja veljensä kanssa uusia maamerkkejä kaukaa kotoa. Päämäärättömästi vaeltava kolmikko luulee päätyneensä Lands End -leirintäalueelle sattumalta. Mutta kun Mitja törmää rannalla villien rantapoikien yhteisöön ja kiehtovimpaan tapaamaansa tyttöön, hänen roolinsa seikkailussa tuntuu valmiiksi käsikirjoitetulta. Monisäikeinen tarina punoo lukijan osaksi mysteeriä, joka avautuu mestarillisesti kerros kerrokselta.

Karikko voitti Pohjoismaisen neuvoston lasten- ja nuortenkirjallisuuspalkinnon vuonna 2013.Vuorela, Seita: Lumi
30 kpl

240 s.

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokas 2016. Palkitun nuortenkirjailijan viimeiseksi jäänyt teos.

En siis lupaa teille rakkaustarinaa. Pikemminkin tämä on kertomus petoksesta, ja tytöstä joka pelastaa pojan. Teheran on ensimmäinen luku 15-vuotiaan Siamakin elämässä, Pohjoisen maan itäinen lähiö toinen. Molemmissa paikoissa vaikeudet tuntuvat seuraavan poikaa, vaikka hän ei niitä etsi. Siamak on nimetty Iranissa sankarina kuolleen setänsä mukaan: haaste josta on mahdoton selvitä. Pohjoinen on nyt koti - Siamak rakastaa lunta ja on kaukalon jäällä kaikkia muita nopeampi. Heidän perheeseensä muuttaa Atisha, naapurintyttö Iranista, joka on paennut maasta kielletyn bloginsa vuoksi. Atisha ei ole nähnyt lunta, mutta hän tuntee sadun Lumikuningattaresta, jonka suudelma totuttaa uhrinsa kylmään ja saa tämän unohtamaan mistä on tullut. Atisha haluaa Siamakin muistavan jälleen juurensa.

Lumi on koskettava tarina maahanmuuttajien lapsista, jotka kantavat perheissään vastuuta uuden kotimaansa tulkkeina ja kasvavat eri kansallisuuteen kuin vanhempansa.
Pienoisromaani Lumi oli viimeistelyä vaille valmis, kun kirjailija Seita Vuorela menehtyi äkillisesti huhtikuussa 2015. Käsikirjoituksen viimeistelyssä kirjaksi on auttanut Vuorelan ystävä ja kirjailijakollega Vilja-Tuulia Huotarinen. Seita Vuorela (1971-2015) oli rakastettu ja kansainvälisesti arvostettu nuortenkirjailija, jonka teoksia on käännetty yhdeksälle kielelle.Englanninkielinen kirjasarjaKinney, Jeff: Diary of a Wimpy Kid [11], Double down
25 kpl

217 s., kuvia

Book 11 in the phenomenally bestselling Diary of a Wimpy Kid series.
The pressure´s really piling up on Greg Heffley. His mom thinks video games are turning his brain to mush, so she wants her son to put down the controller and explore his "creative side". As if that´s not scary enough, Halloween´s just around the corner and the frights are coming at Greg from every angle. When Greg discovers a bag of gummy worms, it sparks an idea. Can he get his mom off his back By making a movie... and will he become rich and famous in the process? Or will doubling down on this plan just double Greg´s troubles?

Lukiolaisille

Brecht, Bertolt: Setsuanin hyvä ihminen
30 kpl

138 s.

Brechtin keskeisiä teoksia, syntynyt maanpaossa vuosina 1938-1940. Kiinaan sijoitettu allegorinen näytelmä: jumalat saapuvat maan päälle etsimään hyvää ihmistä, löytävät lopulta yhden, Shen Te´n, prostituoidun, palkitsevat hänen hyvyytensä. Mutta jumalten rahat houkuttelevat heti paikalle "sukulaiset", velkojat, uudet "ystävät". Shen Te´n hyvyys ei riitä, voidakseen suojella itseään hänen täytyy omaksua häikäilemättömän serkkunsa Shui Ta´n henkilöllisyys.
Mikä on vikana maailmassa, jossa hyvä palkitaan pahalla, jossa pahuus on elämisen edellytys? Onko luotava uusi ihminen? Brechtin vastaus: maailma, jossa hyvä ihminen ei voi elää, on muutettava.


Camus, Albert: Rutto
33 kpl

391 s.

Rutto on Albert Camus´n romaani vuodelta 1947. Heti toisen maailmansodan jälkeen ilmestynyt teos kertoo taistelusta ruttoepidemiaa vastaan algerialaisessa 200 000 asukkaan Oranin kaupungissa.
Rotista levinneen ruton takia Oran eristetään muusta maailmasta.
Aluksi ihmiset eivät halua uskoa tilanteen vakavuutta. Peloissaan he yrittävät väkisin paeta kaupungista. Aikaa myöten he kuitenkin ymmärtävät, että vain solidaarisuus ja yhteistyö voivat todella auttaa heitä tällaisessa kriisissä.

Kirja kuvaa hyvin itse sairautta, mutta se on myös kuvaus niistä moraalisista valinnoista, joita ihmiset joutuvat tekemään tällaisissa kriisitilanteissa.


Hesse, Hermann: Arosusi
31 kpl

277 s.

Saksalais-sveitsiläisen Nobel-kirjailijan romaani on suuri, kestävä taideteos. Se on nerokas analyysi aikamme ihmisestä ja hänen sielunkriisistään. "Arosuden" ytimenä on ihmisen luonteessa piilevä kaksinaisuus, vietin ja hengen välinen ristiriita, jonka taiteilija-tiedemies Harry Haller, romaanin päähenkilö, tuntee kohtalokkaana vaikuttavan elämässään.


Härkönen, Anna-Leena: Häräntappoase
41 kpl

316 s.

Kuusitoistavuotias Allu, vaasalainen Alpo Korva saa peruskoulun lusituksi loppuun ja pääsisi Taalan mukana Tukholmaan. Mutta äiti muistaakin Torvenkylän ja sukulaiset, jotka tarvitsevat apua kesän maatalouskiireisiin. Allu kiroaa, mutta taipuu ja lähtee, tutustuu Lahjaan ja Svanteen, heidän omituiseen poikaansa Taunoon ja toiseen kesäapulaiseen, ärsyttävään pikkuserkkuunsa Pasi Rutaseen. Ja pitää ikävää. Sitten tulee Kerttu, varovasti avojaloin, sateesta vettyneenä ja möyhöttyneenä. "Se OLI. Mä näin heti et se eli aivan saatanasti. Ja mä oon ollu niin paljon tekemisissä kuolleitten kanssa et mä tiedän mitä on elävä."

Allun ja Kertun äkkiä syttyvä rakkaus kasvaa kirjan tarinaksi, sen kiihko ja kesä, epävarmuus ja ailahdukset, ihon tuoksu, himo, säikähdys. Ja odottamaton loppu.


Levola, Kari: Tahdon
28 kpl

149 s.

Tämä rakkaus ei toteuta mitään todennäköisyyttä. Poika on yläasteen viimeisellä, tyttö jo lukion toisella. Poika on hiljainen ja omissa oloissaan, tyttö villi ja vauhdikas, siiliprinsessa. Jusa ja Mari törmäävät valkovuokkometsässä pienen puron äärellä. Miten äitelää, mutta totta. Talvella he eroavat siniseksi valaistulla torilla. Kun vuosituhat lähestyy loppuaan, Jusa ja Mari ovat kumpikin uusia, kasvaneita.


London, Jack: Susikoira
30 kpl

282 s.

Susikoira kertoo villin eläimen selviytymisestä luonnossa ja sen kesyyntymisestä ihmisen palvelijaksi. Samalla se on koskettava tarina ihmisen mahdollisuuksista oppia ymmärtämään eläimen viisautta.


Meri, Veijo: Manillaköysi
30 kpl

170 s.

Keppilän Joose löysi köyden keskeltä huoltotietä. Se oli ainoa käyttökelpoinen ja yleisesti pätevä esine, minkä hän oli löytänyt koko sotaretken aikana. Ja sen köyden hän päätti tuoda mukanaan kotiin.

Manillaköysi on sotakirja, mutta siinä sota ei ole jännittävää seikkailua, jossa nopein ja nokkelin vetää pisimmän korren. Se on kaaosta, perinpohjaista epäjärjestystä, jossa nokkelinkin sekaantuu ja nopeinkin jää loukkuun syytä käsittämättä.


Panova, Vera: Serjoza
35 kpl

159 s.

Teos on hellyttävä ja tosi kertomus pikku Serjozan astumisesta lapsuuden turvallisten rajojen yli tietoiseen pojanelämään, tajuamaan että ihmisen osaksi on annettu myös velvollisuuksia.


Parkkinen, Jukka: Onnenpoika ja pelienkeli
26 kpl

188 s.

Kertomus ystävyydestä, erilaisen hyväksymisestä, voitoista ja menestyksistä elämän pelissä, jossa on joskus liian suuret kertoimet tai ainakin odotukset.


Pekkanen, Toivo: Lapsuuteni
34 kpl

266 s.

Minä -muotoon kirjoitettu teos kirjailijan lapsuudesta ja minuuden ongelmista.


Pekkanen, Toivo: Tehtaan varjossa
31 kpl

271 s.

Pekkasen kirjailija kuva on moni-ilmeinen. Varhaisimmat novellikokoelmat ovat pääasiassa kuvauksia ruumiillisen työn maailmasta, kirjailijan 20-luvun omimmasta miljööstä. Tämän vaiheen taiteellista huippua ja sen päättymistä merkitsi Tehtaan varjossa -romaani (1932), Pekkasen varsinainen läpimurtoteos.


Tsehov, Anton: Kirsikkapuisto ja kuusi novellia
32 kpl

157 s.

Kirsikkapuisto on nelinäytöksinen komedia. Kuusi novellia: Virkamiehen kuolema, Pahantekijä, Liikaa suolaa, Suudelma, Vedon lyönti ja Oopperasta palattua.


Viita, Lauri: Moreeni
33 kpl

353 s.

Teos on näennäisesti kuvaus sekatyömies Iisakki Niemisestä ja hänen perheestään, mutta laajenee kuvaamaan koko teollistuvaa yhteiskuntaa ja sen sosiaalisia ongelmia.