Reittikuvaus
Merellistä Saloa mukaillen

Uskelanjoki-Särkisalo

Uskelanjoki
Nimestä huolimatta kyseinen reitti alkaa jokiosuudesta, joka on Uskelanjoessa. Lähtöpaikka sijaitsee Veitakkalan kosken suvannossa. n. 1km Piihovilta Somerolle päin käännytään oikealle ja hiekkatietä n. puoli kilometriä jokea kohti kunnes tulee umpikuja vastaan.

Matalan veden aikaan keskikesällä voi joutua kuitenkin uittamaan kanoottia muutamissa matalimmissa koskissa. Jokiosuus kulkee kuitenkin mukavien maisemien läpi ja tarjoaa taatusti erilaisen tulokulman Salon keskustaan, jossa voi piipahtaa esimerkiksi viihtyisissä torikahvioissa. Matalan veden aikaan Moision koski on helpoin ylittää vasemmalta puolelta.

Halikonlahti
Uskelanjoki laskee Halikonlahteen, joka on kuuluisa lintujen bongauslahti. Jokisuistolta katsottaessa oikealla puolella sijaitsee Wiurilan kartano (linkitä kartanoon), jossa mm. museo, ravintola sekä 18 reikäinen golfkenttä. Rantautuminen tapahtuu kartanon oikealle puolelle kaupungin rantaan, jossa laituri.

Jokisuistosta katsottuna suoraan edessä näkyy Vuohensaari, joka on perinteinen salolaisten virkistyspaikka.

Lahden vasemmalla puolella eli itäpuolella näkyy Viitannummen asuinalue, jonka rannasta on pienen kävelymatkan päässä Viitankruunun pronssikautiset hautaröykkiöt. Haudat sijaitsevat korkealla mäellä, josta avautuu myös upeat näköalat Halikonlahdelle. Viitannummen rannassa on myös lintujen tarkkailulaituri, joka on rahoitettu EU-Life tuella.

Vuohensaaren jälkeen seuraava pysähdyspaikka voi olla Merivihannes.

Voit myös valita reitin Vartsalan saaren länsipuolelta, jolloin luontevimpia pysähdyspaikkoja ovat Vartsalan kylä sekä Kokkilan kylä.

Vartsalan kylässä ei juuri ole palveluja kun taas Kokkilassa on kaupungin yleinen sauna ja uimaranta. (saunamaksu 2,50e) Lisäksi rannassa palvelee pieni ravintola.

Kokkilan kautta matkaansa jatkavat palaavat hieman takaisin päin, jotta pääsevät takaisin Teijolle ja Särkisaloon johtavalle reitille.

Kiertääpä Vartsalan saaren sitten itä- tai länsipuolelta niin varteenotettava taukopaikka on Vartsalan saaren eteläpuolella oleva Kaisaari. Kaisaari on Salon kaupungin omistuksessa. Saaren pohjoispuolella sijaitsevan hiekkarannan tuntumassa on laavu ja nuotiopaikka sekä kuivakäymälä. Eteläpuolella saarta on nuotiopaikka.

Teijo
Kaisaaresta matka jatkuu yli Kirjakkalanselän kohti Teijoa. Saavuttuasi Teijonselän suulle vasemmalla puolella ensin tulee vastaan Teijon kyläranta ja ruukkialue, jossa kannattaa pistäytyä ihastelemassa esimerkiksi Suomen pienintä kivikirkkoa, vanhaa ruukkia sekä Teijon kartanonpuistoa. Lisää Teijon palveluista ja kohteista kyläyhdistyksen sivuilta tai Teijon matkailun sivuilta. Teijon kylärannan eteläpuolella on Isoholman saari, joka on metsähallituksen omistuksessa. Isoholman pohjoispäässä on laavu sekä saaren länsipuolella nuotiopaikka.

Isoholman itäpuolelta kuljettaessa voit pistäytyä mantereen puolella golfaamassa Meri-Teijo golffin kentällä tai vaikka kokeilemassa mäkiautoilua Meriteijo Ski:n rinteillä. Molemmat sijaitsevat vierekkäin aivan meren rannalla.

Matilda/Mathildedal
Kulman takana Isoholmasta sijaitsee Matildan satama ja Mathildedahlin viehättävä kylä runsaine palveluineen. Rannan makasiineilla toimii kesäaikaan suosittu kesäteatteri. Rajumpaan menoon on tarjolla vesihiihtoa wakeboardausta ynnä muuta vauhdikasta vesiurheilua. Reilun kilometrin kävelymatkan päässä Matildan rannasta löytyy Matildanjärvi, jossa laaja patikointiverkosto pitkospuineen ja laavuineen tarjoaa oivat mahdollisuudet patikointiin melonnan lomassa. Merkittyjä reittejä jopa 50 kilometriä.

Strömma
Strömman kanava on kapein kohta mantereen ja Kemiön saaren välillä. Maisemallisesti kannattaa kulkea itäpuolelta vanhan kanavan puolelta. Strömma on harvoja paikkoja jossa voit selvästi havaita vuorovesi-ilmiön. Strömman läheisyydessä on myös majoitus- ja ravintolapalveluita.

Särkisalo
Merellisen Salon eteläisin piste on Särkisalo. Strömman ja Särkisalon välillä voi kovemmalla tuulella saada jo hieman rajumpaakin aallokkoa. Veneliikeennekin vilkastuu, joten olethan tarkkana. Rantautua voit Kirkonkylän rantaan, Förbyhyn tai Niksaareen lisäksi ympäri Särkisaloa on paljon laadukkaita matkailu-ja majoituskohteita joista varmasti löytyy sinulle sopiva. Särkisalon palveluita tarjoavat mm. Ylöstalon Matkailutila ja Länsitalo/Lomahuvila Koivula.